Private Colleger of transportation
panair2018

Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Военен транспортен хеликоптер се е разбил в Судан, има загинали · Казахстан: Търси се отговорен приемник за просветен автократ · Антикорупция: Битка кой да мине през стъргата на проверката на доходите · Отлагат въвеждането на системата бонусмалус · Специални GPS гривни за криминално проявени лица · Сами се подпалили! ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Mon 10 Dec 2018, 14:37
All times are UTC + 2
 Forum index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » Списания
ЕЖЕДНЕВНИ ВОЕННИ И ОБЩИ НОВИНИ
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 181 [2708 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, ..., 179, 180, 181 Next
Author Message
Preslav
[Admin]


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 42468

PostPosted: Thu 12 Oct 2006, 14:18    Post subject:  ЕЖЕДНЕВНИ ВОЕННИ И ОБЩИ НОВИНИ  

ОТ ДНЕС ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГРАЖДАНЕТО НА ОТДЕЛ НОВИНИ В САЙТА ТУК ЩЕ БЪДАТ ПУБЛИКУВАНИ СЕЛЕКТИРАНИ ВОЕННИ И ОБЩИ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ЗА ДЕНЯ.

НОВИНИ - 9 октомври 2006 г.


Стандарт, стр. 8

„Кинтекс" изнася за $40 млн

40 млн. долара ще достигне тази година обемът на изнесеното оръжие от държавната "Кинтекс". Това обяви изпълнителният директор на дружеството Антон Салджийски. За 2007 г. се очаква обемът на износа да достигне 50 млн. долара. Общо експортът на спецпродукция от България е около 150 милиона долара годишно. Основни пазари на "Кинтекс" са Индия и Алжир. За Индия през 2005 г. са изнесени оръжия за 12 млн. долара, а тази година едва за 2 млн.
Спадът идва заради рекламация с индийските BBC за доставени пред година изделия. Водели сме разговори и има разбиране да възстановим намалението, коментира Caлджийски. За Алжир е най-големия обем на износа за "Кинтекс" - 22 млн. долара. Други традиционни, но малки пазари на дружеството са Бангладеш, Йемен, Ботсвана, Йордани и Гърция. Има възможности да започне експорт и за Ангола, Либия Виетнам.

Телеграф, стр. 14

"Кинтекс" търси нови пазари в Африка и Азия
Българската оръжейна фирма "Кинтекс" се стреми към нови пазари в Африка и Азия, съобщи шефът на компанията Антон Салджийски, цитиран от lnvestor.bg Сред тях са Ангола - за готови изделия, Либия - за резервни части и Виетнам.
По думите му не се предвижда преструктуриране на компанията, която работи основно с Русия, Украйна и Беларус. Приоритетни пазари са също Индия и Алжир, обаче Индия е направила рекламация за доставки на изделия от минали години и за решаването на този въпрос е необходимо много време. През миналата година износът за Индия е бил 12 млн. долара, а през 2006 г. - само 2 млн. долара. Амбицията на дружеството е да се достигне обем от поне 10 млн. долара.
Салджийски отбеляза още, че има проблеми също и с Алжир заради нелоялна конкуренция на други български фирми-износители. Тази година износът за Алжир е бил за 22 млн. долара, като очакванията на ръководството са през 2007 г. той да се запази за над 20 млн. долара.


ПАРИ, стр. 9
САЩ ни отпуска 3 млн. USD военна помощ
Правителството на Съединените щати предостави на България 3 млн. USD допълнителна военна помощ, съобщиха от министерство на отбраната. Парите са отпуснати от Фонда за коалиционна солидарност. Президентът Джордж Буш и американският Конгрес са одобрили размера на сумата. Освен тези пари, само през тази година страната ни е получила от Фонда, военна помощ на стойност 15 млн. USD. Други 9.9 млн. USD от средствата са били преведени на България по Програмата за чуждестранно военно финансиране. За какво ще бъдат предназначени средствата ще решат българското правителство и отделът за военно сътрудничество към посолството на Съединените щати. Фондът За коалиционна солидарност осигурява подкрепа и помощ на коалиционните партньори с принос в Ирак и Афганистан. Той беше създаден с решение на американския Конгрес през май 2005 г. Средствата, които американското правителство отпуска, са израз на оценката за двустранното стратегическо партньорство на двете страни.


Дума, стр. 14, автор: О.з. ген.-лейт. ИВАН К0ШИН0В

Да възродим военната си индустрия
На национален форум по въпросите на националната сигурност президентът Първанов говори и за военнопромишления комплекс (ВПК).
Припомням думите му:
"Възраждането на ВПК е възможно само с решителната намеса на държавата, която дълго време е абдикирала. Приветствам усилията на правителството ga инициира дискусия за бъдещето на военната индустрия. Днес се нуждаем от изработването на нова национална стратегия за нейната подкрепа."
По повод това изказване ДУМА публикува разговор с инж. Илия Гунчев по въпросите на военната индустрия.
Точно затова искам думата - да се опитам да изложа съвсем накратко своето виждане само по някои от въпросите, свързани и с развитието, и с разрухата на военната промишленост. И с необходимостта от нейното ускорено възраждане.
България имаше силно развита военна индустрия. Военните заводи бяха едни от най-модерните. Те бяха съоръжени с високопроизводително оборудване, осигуряващо висока точност на обработката и високо качество на продукцията. Военната промишленост се развиваше с много високи темпове, нарастваше обемът на общата промишлена продукция. Ще приведа някои данни, които се отнасят за
специалната електронна промишленост
В ДСО "Електрон" за времето от 1976 г. до 1989 г. общата промишлена продукция се увеличи 17 пъти и достигна 892 млн. лв. За същия този период ДСО "Електрон" се оформи като крупен производител на специална радиоелектронна техника. В неговите заводи бяха произведени над 50 000 радиолокационни и радионавигационни станции, над 23 000 войскови УКВ и КВ радиостанции, над 200 000 полеви телефони и номератори, над 1,5 млн. прибори за радиационно и химическо разузнаване и много, много други.
Техническото ниво на специалните радиоелектронни изделия беше много високо. То рядко отстъпваше както на съветските, така и на натовските изделия. Така в областта на радиолокацията беше разработена модерна и на високо техническо равнище РЛС за наблюдение на надводни цели "Калиакра", напълно сравнима с американските от серията "Фалкън", но значително по-евтина. Ново направление, което получи много голямо развитие, беше радиопротиводействието. Предавателите за радиосмущение с еднократно действие ("Стършел", "Лилия") бяха уникални изделия, които нямаха аналог дори в най-развитите страни. Разработена и внедрена в действие беше общодържавната автоматизирана система за оповестяване, която беше в състояние да предава сигнал "въздушна опасност" само за 2 секунди. Ако бъде усъвършенствана, тя ще може да изпълнява важни функции при бедствия и аварии и особено при опасност от наводнения.
Продукцията, произвеждана в заводите на ВПК, беше предназначена не само за окомплектоване на българската армия, но и за износ, който беше с много висока валутна възвращаемост.
Много, много са успехите и постиженията на военната промишленост. Значителен е нейният
принос за укрепване на отбранителната способност
на родината и за повишаване на нейната икономическа мощ.
За кратко ще спра да разказвам за успехите на нашата военна индустрия, за да дам думата по този въпрос на двама американски дейци:
1. В началото на 1991 г. редица предприятия на българската военна промишленост бяха почетени от американския генерал Чарлз Дайк - президент на Международната компания за технологичната и търговска дейност "Ай Ти Ти Ей". В разговор с министър-председателя на България Димитър
Попов той заяви: "Българската военна промишленост съдържа три важни елемента, характеризиращи военната промишленост на всяка развита страна:
Първо - високи технически стандарти и високо качество.
Второ - работниците и служителите притежават висока професионална подготовка и висока мотивация за труд.
Трето - съществена част от вашата военна промишленост е на световно равнище.
(Из стенограмата за разговора на генерал Дайк с Димитър Попов на 3 март 1991 г.)
2. В началото на осемдесетте години американска делегация начело с вицепрезидента на фирмата "Спери Марин" посети Завода за радионавигационни апаратури - Варна, от състава на ДСО "Електрон". След като разгледа завода, вицепрезидентът заяви пред мен следното:
"Господин президент, вие може да се гордеете с вашия завод. Нивото на оборудването и организацията на производството по нищо не отстъпва от нивото на нашите най-добри заводи, които произвеждат радиолокационна техника. Вашите специалисти са високо квалифицирани и доколкото можах да преценя, те обичат професията си и завода. От изложбата, която ни показахте, намирам, че вашите изделия са на много добро техническо равнище. Това ни дава основание да предложим и подпишем договор за сътрудничество, заключаващо се в производство на нови РЛС, първоначално по наша, а след това и по ваша документация" (цитираното е обобщено по бележки).
Сътрудничеството започна и НИК "Черно море" произведе над 1000 радиолокационни станции, предназначени за "Спери Марин".
Няма да коментирам посочените оценки. Предоставям това на читателите.
Много са факторите, които допринесоха за успехите на военната индустрия. Ще се спра на някои от тях. Главният беше човешкият фактор. В системата на ВПК работеха около 180 хил. души - всеотдайни в работата, високо професионално подготвени, с любов към професията и към армията. Сред инженерно-техническите кадри израснаха талантливи конструктори и отлични технолози. Производствените работници бяха хора със златни ръце. За високите постижения хиляди от тях станаха носители на високи държавни и правителствени награди. Само в системата на специалната електронна промишленост 22 души бяха удостоени с
високото звание "Лауреат на Димитровска награда",
над 100 души получиха научни звания -професори, доктори на науките, над 50 души
бяха изобретателите. Ценният ни капитал във военната индустрия - хората, сега е разпилян.
Вторият, също много съществен фактор, беше ръководството на държавата. Производството и търговията с оръжие и военна техника е особен вид дейност, която трябва да се ръководи от държавата. Така е в развитите страни. Така беше и у нас до 1989 г. Ръководната роля и помощта на държавата и нейните органи беше офомна, навременна и всеобхватна. Водеща беше ролята на Министерския съвет и неговия изпълнителен орган - партийно-правителствената комисия по отбранителната промишленост. Тя утвърждаваше насоките и темповете на развитие на военната индустрия. Решенията на комисията бяха задължителни за всички държавни и стопански органи и организации. Значителен беше приносът на Министерство на отбраната, на Държавния комитет за планиране, Държавния комитет за наука и технически прогрес, на министерствата на машиностроенето, на електрониката, на външната търговия и др. На трето място ще отбележа огромната роля на международното сътрудничество със страните членки на Варшавския договор и преди всичко със Съветския съюз.
Без участието на държавата
и без международното сътрудничество в областта на военната индустрия постигнатите успехи не биха били възможни.
Какво е сегашното състояние на военната ни промишленост? То може да се определи с една дума - разруха. Много предприятия вече не съществуват. Ликвидиран е първият завод за специална радиоелектроника "Сигнал", научно-производственият комбинат за ядрени прибори и много други. Преустановено е производството на редица видове въоръжение и военна техника и заедно с това е прекратен техният износ. Над 145 хил. души останаха без работа.
Защо стана така? Къде се коренят причините за тази разруха? Накратко казано: в престъпната вътрешна и външна политика, провеждана от правителствата на СДС през 1992 г. и след 1997 г. Външната политика беше едностранно ориентирана. За известно време тя дори беше враждебно настроена срещу Русия и още много страни. Това доведе до загуба на много оръжейни пазари. Министър-председателят Филип Димитров пръв нанесе удар на пазарите - по време на официално посещение в Израел от Голандските възвишения той заяви, че няма да продаваме оръжие на арабите. Обаче не съобщи на кого ще продаваме... С влизането на България в "НЕОКОКОМ" вместо достъп до високи технологии в областта на военното производство, получихме забрана за износ на специална продукция в много страни.
Това също доведе до загуби на пазара. А без пазар не може да има производство, България е малка държава. Нейният вътрешен пазар е ограничен.
Зависимостта ни от външни пазари
налага да провеждаме политика на взаимоизгодно сътрудничество с всички страни с цел осигуряване пазари за българските стоки.
В областта на вътрешната политика беше възприет модел на "икономическа реформа", който на практика се оказа добре разработена технология за разрухата на българската икономика. Още през 1991 г. беше извършена демонополизация на крупните индустриални обединения. С това беше нанесен тежък удар на военната индустрия. ДСО "Металхим" и ДСО "Електрон" бяха преобразувани в 78 самостоятелни фирми. Разформироването на двете крупни фирми, което се извърши на фона на постоянното сливане и обединяване на крупни световни фирми, беше пагубно и доведе до много вредни последици. Двете обединения изчезнаха от международните оръжейни пазари, а малките, неизвестни до тогава, не можаха да се настанят на тях. Разформировани и ликвидирани бяха редица научноизследователски институти, бази за техническо развитие, полигони, лаборатории. Разбита беше научната и технологична инфраструктура, намалени бяха възможностите за инвестиции, нарушени бяха производствените връзки между заводите. Шоковото освобождаване на цените по времето, когато Иван Костов беше министър на финансите, доведе предприятията до пълен финансов крах и до срив на производството. Приватизацията беше истински пладнешки обир. Според модела на Ран и Ът тя трябваше да бъде политическа и бърза. С други думи тя трябваше да реставрира "демократичния" капитализъм. Този модел на практика се оказа технология за разрухата на българската икономика.
Най-пагубна за разрухата на военната индустрия (и не само на военната) се оказа абдикацията на държавата от нейното ръководство. Господстваща идея на икономическата реформа стана: "Държавата е лош стопанин. Държавата - вън от икономиката!"
Икономическата "реформа" беше съпроводена с още много други пагубни мероприятия, допринесли за разрухата. Ще спра обаче дотук, за да отговоря на въпроса може ли да се възроди нашата военна индустрия. Според мен - може. Главното условие за нейното възраждане е държавата да поеме своя дял от нейното ръководство. Своето мнение по този въпрос съм изразил и в книгата си "Българската специална електроника (1951-1989)". "Държавата трябва да разработи цялостна стратегия за развитието на военната промишленост и да осигури необходимите инвестиции за нейното продуктивно и технологично обновление. Вложените средства впоследствие ще бъдат възстановени многократно. Във всички случаи функциите на държавата трябва да бъдат водещи. Опитът на богатите и развити страни потвърждават това." И сега категорично поддържам това свое виждане. Особено ми е приятно, че то съвпада с
казаното от президента Първанов на форума по национална сигурност
Сигурен съм, че това становище се посреща и подкрепя и от всички работили и работещи във военната промишленост.
Подкрепям и предложението на инж. Илия Гунчев ДУМА да стане инициатор на обществена дискусия по този жизнено важен за България проблем.

Местен 24 часа Варна, стр. 1
Военни лекари пишат програма за факултет по морска медицина

Новата специалност ще получи акредитация във варненския университет

Факултет по морска медицина да има във Варненския медицински университет, настояват военните лекари. Сега екипи на МУ-Варна, ВМА и Военноморското училище подготвят програмата на специалността, за да я предложат за акредитация, съобщи доц. Христо Бозов, началник на Военноморската болница във Варна.
Идеята за новия факултет бе тема на дискусия по време на 6-та конференция на Българското дружество по авиационна, морска и космическа медицина, която завърши вчера в курорта "Св. Константин".
Пилот и моряк са двете професии, към които има най-големи здравословни изисквания, защото се упражняват в агресивна среда, обясни доц. Бозов. В България от години вече имало специалност авиационна медицина.

Марица, стр. 4, автор: Мария МИХАЙЛОВА

Парламентът изпрати „Дръзки" в Ливан

Със 117 гласа За НС прие вчера предложението на парламентарната външна комисия и комисията по отбрана да изпрати фрегатата „Дръзки" на мисия в Ливан. Седем депутати гласуваха против, а 1 въздържал се. Кристиян Вигенин от БСП заяви от парламентарната трибуна, че мисията е добре обмислена и са обсъдени всички рискове. По думите му, участието ни в мисията е важен показател за ЕС. За нас е важно да покажем, че България може да бъде стабилен член на ЕС, подчерта Вигенин и допълни, че това е най-безрисковата операция на български контингент. Мисията ще струва 2.8 милиона лева и ще продължи два месеца - от 15 октомври до 15 декември. Дръзки е със 160-членен екипаж. Ще има патрулиращи функции в ливански и извънтериториални води.
US РАМО
САЩ дадоха на България допълнителна военна помощ от три милиона долара. Президентът Джордж Буш и американският Конгрес одобриха сумата да бъде отпусната на България от фонда за коалиционна солидарност. Фондът бе създаден с решение на американския Конгрес през май 2005 г., има за цел да осигурява подкрепа и помощ на коалиционните партньори с принос в Ирак и Афганистан.

Позвънете Новини стр. 3, автор: Емилиян Ялъмов

Два випуска на Морското отбелязаха годишнини
Два випуска на ВВМУ "Н. И. Вапцаров" отбелязаха годишнини от завършването си през уикенда. Випуск "Бузлуджански" и випуск "Великотърновски" направиха съответно 35 и 40 години, откакто са напуснали морската алма матер. "И двата випуска са дали на обществото и Военноморските ни сили изтъкнати личности", отбелязаха от ВВМУ. Контраадмирал Нейко Атанасов, бригаден адмирал Петър Петров, генералният директор на Параходство БМФ Гено Генов, народни представители и кметове са излезли от техните редици. Паралелно с отбелязване на годишнините в Морско училище се проведе и тържествен ритуал по полагане на военна клетва от "Випуск 125". Общо 22-ма курсанти (от които 2 девойки) специалност "Организация и управление на тактическите подразделения на ВМС" се заклеха във вярна служба пред народ и родина. От името на родителите курсантите бяха поздравени от Мария Калинова. Курсант Станислава Иванова прочете пък призив-обещание от името на положилите клетвата. На церемонията присъстваха началник-отдел "Военно обучение" в управление "Личен състав" на ГЩ на БА полковник Нейко Нейков, бригаден адмирал Георги Георгиев - пом.-началник на щаба на ВМС по подготовката и др.

Стара Загора: Старозагорски новини стр. 3, автор: Йовка ВЕЛИКОВА

Депутатът Ваньо Шарков:
Частни фирми, работещи на полигон "Змейово" , внасяли боеприпаси от чужбина
- Г-н Шарков, Вие направихте парламентарно питане към министъра на финансите, дали фирмите, работещи на полигон "Змейово", са внасяли оръжия и боеприпаси от чужбина. Какво Ви отговори министър Орешарски?
- Направих това питане, защото в Стара Загора продължава да има голям обществен интерес към това, дали полигон "Змейово" може да бъде източник на обгазяване и особено заради факта, че в околната среда на региона има тежки метали, за чийто произход няма институционално обяснение. А отговорът, който ми беше даден, беше изпратен коректно и в срок, но за съжаление очертан като класифицирана информация.
- Нека да уточним -за бившите фирми от Военнопромишления комплекс на България ли става дума, защото те също са приватизирани, или за частни фирми извън ВПК?
- Въпросът ми беше свързан само с частните фирми, имащи договори с полигон "Змейово" извън ВПК. За съжаление отговорът не ми беше даден по фирми, отговорът ми беше даден като цяло.
- Знам, че информацията е класифицирана, но все пак бихте ли уточнили - какъв по-точно внос са правили тези частни фирми, работещи на полигон "Змейово"?
- Вносът включва всякакъв вид оръжие - малък, голям и много голям калибър. Аз не мога да кажа дали фирмите, осъществили този внос, са правили изпитания с вносното оръжие, но безспорно е, че те са осъществявали такъв внос. Дали на полигон "Змейово", или на друг полигон, дали за едни, или за други цели, но са внасяли. Това е факт.
- Оръжието, което е внасяно, от държави членки на НАТО ли е, или от други държави?
- Част от това оръжие не е произведено в НАТО-вски държави.
- Но ние сме членове на НАТО от 2 години. За какво тогава тези фирми са внасяли оръжие от ненатовска държава?
- Това, което е необходимо на БА, предполагам, че се доставя от български фирми от бившия ВПК. По-скоро те го внасят с някаква търговска цел може би.
- Имате ли информация дали останалите полигони в България, които според министър Близнаков са тренировъчни, имат договори с частни фирми за изпитание или унищожаване на оръжие?
- Не, не знам дали другите полигони имат договори с частни фирми. Единственото, което знам, и то със сигурност, е, че поне до момента не съм чул някъде да се тръби, че има замърсявания на въздуха и в близост да има полигон.
В крайна сметка обаче безспорно е едно - гражданският контрол върху цялата тази дейност, която се осъществява на полигона в Змейово, трябва да стане още по-солиден, още по-стриктен. Трябва да бъдат намерени механизмите, по които този контрол да стане много по-качествен, отколкото държавният контрол.
Другият вариант е свързан с предложението на депутата Евгений Жеков -дейността на полигона да бъде прекратена за известен период от време и да се види дали регионът ще се изчисти от тежките метали и дали ще има такива обгазявания. Това съ-
що е механизъм, по който може да бъде проверено.
- По парламентарен път може ли да се реализира този механизъм?
- По парламентарен път може да се наложи мораториум върху дейността на полигон "Змейово". И аз лично ще подкрепя едно такова предложение.
- Старозагорските депутати ще продължат ли да работят върху установяването на източника на обгазяванията ?
- Източникът на обгазяването със серен диоксид е ясен. Не е ясен източникът на замърсяването на въздуха с другите елементи и затова дейността трябва да продължи и аз като депутат от Стара Загора няма да спра да работя по случая.
- А подкрепяте ли предложението на кмета на Община Стара Загора, което ще се гласува на предстоящата сесия - да се наеме още веднъж независима институция извън България, която да извърши независим екологичен контрол?
- Подкрепям това предложение. Колкото повече независими екологични структури и институти участват в решаването на проблема, толкова по-лесно може да бъде решен. Т.е. държавната намеса трябва да бъде сведена до минимум. Държавата се оказа лош стопанин.

Б.Р. С изключение на полк. Дечко Колев, който на една общинска сесия призна, че на полигон "Змейово" са извършвани услуги на чужди клиенти, всички други високопоставени служители от МО отричаха този факт. Отговорът, който е получил депутатът Ваньо Шарков от финансовия министър, дори и класифициран, доказва, че частните фирми, имащи договори с полигон "Змейово", са внасяли оръжие от чужбина и дори от ненатовска държава. За какво е бил реализиран въпросният внос? Това е голямата загадка. А след като някой от изпълнителната власт е казал А, трябва да се продължи и с останалите букви от азбуката.


Бургас: Компас стр. 6, без автор...

Съединените Американски щати ще предостави на страната ни
допълнително 3 млн. долара военна помощ


, съобщиха от Министерството на отбраната. Конгресът е одобрил предложението сумата да бъде отпусната на България от Фонда за коалиционна солидарност. От министерство уточниха, че ще вложат отпуснатите средства след консултации с отдела за военно сътрудничество към посолството на САЩ у нас. България е получила 15 млн. долара военна помощ през 2006 година и 9,9 млн. долара от средствата по Програмата за чуждестранно военно финансиране.


НОВИНИ 10 ОКТОМВРИ 2006 година

Стандарт, стр. 6
10 млн. лв. ще струва ремонтът на МиГ-29
а споразумението за него вече е подписано между завода ТЕРЕМ и РСК МИГ. До края на октомври ще бъде създадено ново съвместно предприятие ТЕРЕМ "Океаник криейшънс" за композитни материали, съобщи военният министър Веселин Близнаков. Според него е възможно армията да преразгледа ангажиментите си към НАТО, ако не получи нужните пари за тях от бюджета.

Демонстрираме резултати от втория етап на проекта за вертолетите
На полигон край Стара Загора ще демонстрираме постигнатите резултати от страната ни, която е водеща по темата за балистичната защита на вертолети от нападение с ръчен противотанков гранатомет (РПГ). МО е интелектуален собственик на резултатите.
Както по време на приключилия с покази на полигон "Змейово" първи етап, така и сега получаваме подкрепа от страна на експерти от Гърция. Продължава участието си и екип от Полша, съобщи полковник Милчо Пътечков от дирекция "Политика по въоръженията и техниката" - МО.
Три дни са планирани за практическия показ и анализите на резултатите от него. Професор Стефан Воденичаров ще ръководи в полеви условия дейностите, които ще позволят на всички да видят пораженията, нанесени на бронята от попаденията на РПГ. Ще се правят съпоставки с проведените стрелби по време на първия етап, оценен като един от най-сложните за инженерите ни и за решаването на проблема, който е сред десетте най-трудни теми, възлагани от НАТО на държавите членки. Мероприятието ще протече под ръководството на заместник-министър Симеон Николов.
Георги Пешев
Факултет "Авиационен" за първи път обучава студенти по държавна поръчка
От началото на месеца във факултет "Авиационен" освен курсантите, започнаха обучението си 41 студенти от държавна поръчка - 30 редовни и 11 на задочници. Те са приети по 3 специалности във НВУ Велико Търново при много силна конкуренция и с изключително висок бал. Профилирането им е "авиационна техника и технологии" (в тази специалност следват 3 момичета), "електроника" и дисциплината "автоматика, информационна и управляваща техника" (сред тях има една студентка). За първи път факултетът приема за обучение студенти по цивилни специалности, независимо че голяма част от преподавателите им са кадрови военнослужещи. Те обучават и курсантите по цивилни специалности - след завършването факултетът им присъжда квалификационна степен "бакалавър".
След учебните занятия - лекции и упражнения, в разговорите си мнозина от студентите споделят първите впечатления, наситени с емоции и значима преориентация на ежедневната им мотивация. Въпреки емоционалния характер на оценката им те са впечатлени от качествения скок в преподаването. Според техни оценки, равнището на преподавателите е много високо и методически издържано. Най-често се срещат думите "интересно", "хубаво", "увлекателно". Оценяват учебния материал като тежък и труден, но успешно преодоляват препятствията в него, защото умело и нагледно се поднася от преподавателите, повечето от които са с дълъг и разнообразен опит.
Битовите условия за студентите, без да са луксозни, са съобразени със съвременните изисквания - отделни санитарни възли, добра топлоизолация и алуминиеви дограми. Студентите са настанени в общежития, които в предишни години са използвани от курсанти, а през миналата година са били обновени чрез основен ремонт.
Курсантите във факултета през тази година общо са 87, като на 18 ноември ще завърши випуск от 36 човека. Първокурсниците от факултет "Авиационен" са 8 и сега се обучават в НВУ - Велико Търново. През тази година те изучават общообразователни предмети. В специалността "комуникационни и навигационни системи" курсантите са 4, от които половината са момичета. Четирима изучават специалността "авиационни електроприборни автоматични системи".

БА, Лъчезар Лозанов
 --------------------------------
На празник в Безмер

Ямбол свързва бъдещето си с близката авиобаза
Областният управител Йордан Коев изрази готовност да съдейства при намиране на средства за реконструкция на водещата инфраструктура към поделението. Командирът на базата бригаден генерал Васил Димитров прогнозира, че скоро летището може да се използва и за граждански нужди
Докато си пия сутрешното кафе, разлиствам ямболския вестник "Делник". Денят е 5 октомври. Авиобаза "Безмер" става на 55 години. Интервюто с нейния командир бригаден генерал Васил Димитров заема една цяла страница. Започвам да чета. Стигам донякъде. Тръгваме с колата за поделението. Пътят е чудесен. Впрочем повече от удоволствие е да пътуваш от Сливен до Ямбол и от там до Безмер. Особено, ако само преди няколко месеца си се лашкал от дупка на дупка. Спираме в селото, което съвсем скоро ще стане свидетел на идването на американски военнослужещи. Рано е за празника. Пием по още едно кафе, дочитам интервюто и продължаваме за авиобазата. Веднага след портала минаваме край монумента, който все още е завит с бял плат. По сценарий откриването на новия символ на поделението е малко по-късно. Минаваме с колата край малкия авиомузей, разположен пред щаба. Първи сме от всички гости, но затова пък ставаме свидетели на събития, които другите, дошли с Ан-26 от София, няма да видят. След празничната оперативка със заместниците си командирът приема кмета и заместник-кмета, които заминават за София. Затова рано-рано са дошли да поздравят личния състав на базата и да засвидетелстват своето уважение към представителите на Българската армия в тяхната община. След няколко минути ще ни стане ясно, че имат съществен принос за отлично ремонтирания път.
Преди да дойде заместник-командващият ВВС генерал-майор Младен Казаков, разменяме няколко думи с командира. Той ни показва последния брой на "Делник", но ние вече сме се запознали със съдържанието му. Искаме разрешение да ползваме казаното в интервюто. Получаваме го. Мисля си, че с тази вестникарска страница бригаден генерал Димитров е свършил една сериозна част от кампанията за информиране на населението във връзка с предстоящото изпълнение на споразумението за съвместно използване на български военни съоръжения от наши и американски войскови формирования. Няма съмнение, че думите стават още по-правдоподобни, когато ги каже местният командир с доста впечатляваща професионална биография, която включва 1900 часа във въздуха на пет типа самолети.
Идването на американските военнослужещи се свързва, на първо място, със значително подобряване на инфраструктурата на авиобазата. За съответната войскова част от САЩ ще бъдат построени отделен щаб и отделен лагер. Задачите ще се решават съвместно. Командир ще бъде командирът на българската авиобаза. До три-четири години, прогнозира бригаден генерал Димитров, ползите от прилагането на споразумението ще се почувстват и в Ямбол. Ще се строи например пречиствателна станция, която ще ползват и селата Безмер и Болярско. Инвестициите ще доведат до откриване на нови работни места. Да се стягат и местните културни институти. Забележителностите, които припомнят 1700-годишната история на Ямбол, не могат да не привлекат интереса на американските военнослужещи.
Опитният пилот, който съвсем скоро провери възможностите на супермодерния F-18, е категоричен, че населението край летището и в района на Ямбол и на региона не бива да се притеснява от шума на американските самолети. Летището ще се използва само за излитания и кацания. Шумът на двигателите е съобразен с европейските норми. Има и друга добра новина за хората около авиобазата. Практиката на Запад показвала, че почти навсякъде военните летища се използват съвместно за граждански и военни нужди. Така че в близките няколко години Ямбол може да се похвали с граждански полети.
Областният управител Йордан Коев ще съдейства при намирането на средства за инфраструктурата на авиобазата.
Гостите, между които много ветерани, се събират пред щаба в очакване на началото на празника. Капитан Радостин Люцканчев не може да не ни поздрави. От него научаваме за въздушния поздрав, който са подготвили и вече репетирали, пилоти от останалите авиобази. След откриването на монумента над летището прелетяха два Ми-24, един Ми-17, един Бел-206, един "Пилатус" РС-9М, един Л-39, един МиГ-21 и един МиГ-29, пилотирани от майор Иван Николов и старши лейтенант Донко Колев, майор Любен Николов и старши лейтенант Георги Савов, майор Борислав Тафков и старши лейтенант Николай Станоев, капитан Валентин Георгиев и старши лейтенант Здравко Михайлов, майор Явор Недялков и капитан Пламен Иванов, капитан Слави Митев и капитан Петко Димитров, майор Стоян Дуев и капитан Димитър Райчев, майор Георги Кръстев и капитан Иларион Иларионов. На земята стояха Су-25. Те също бяха повод за празник. Преди 20 години, на 23 октомври 1986 г., е извършен първият полет със самолет Су-25 на летището. В момента се прави всичко възможно в близките 10 години той да продължава да лети.
Четат заповеди, връчват награди. Идва моментът за словото на областния управител Йордан Коев. Заслужава си да цитирам част от него: "Осъвременяването на базата, разширяването на пистата и подобряването на навигационната система в поделението са част от подобренията, реализирани през последните години. Убеден съм, че ще продължите да работите в тази посока с подкрепата и на областната администрация. Изразявам готовност, като областен управител, да съдействам при намиране на средства за реконструкция на водещата инфраструктура към поделението. Успешното използване на авиобаза "Безмер" през следващите години ще доведе до повишаването и на стандарта на живота в региона. А това е една от целите на местната власт. Уважавани са всички действия в тази насока." Няма нужда от коментар. Задължително е обаче да поздравим областния управител за неговата позиция.
Последните учения показаха, че авиобазата е сериозно напреднала в покриването на критериите за оперативна съвместимост.
Тръгваме си от Безмер. Впечатленията далеч не могат да се опишат на една вестникарска страница. Очевидно е, че тук ще се идва все по-често. Точно това ни подсказват думите на бригаден генерал Димитров: "През последните пет години беше извършена модернизация на базата в комуникационно, информационно и навигационно отношение. Сега вече спокойно може да се каже, че на летище "Безмер" могат да се приемат самолети от цял свят, а и ние носим постоянно 24-часово дежурство."

ЧЕСТВАНЕ НА ПРАЗНИКА НА АВИАЦИЯТА И ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
(вторник, 10 октомври 2006)
Командващият Военновъздушните сили генерал-майор Симеон Симеонов ще даде утре, 11 октомври, пресконференция по повод празника на авиацията и Вoeнновъздушните сили (16 октомври). Тя ще се състои от 11.00 ч. в Информационния център на Министерството на отбраната. По време на пресконференцията ще бъде осъществена видеовръзка с българския контингент в Афганистан.
На 12 октомври от 11.00 ч. военнослужещите от ВВС ще поднесат венци и цветя пред Паметника на летеца и Паметника на парашутиста в градинката между Софийския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и площад “Народно събрание”, както и в Алеята на летците в Централните софийски гробища.
По повод празника на авиацията и Военновъздушните сили на 13 октомври от 11.30 ч. в театър “Българска армия” ще бъде изнесен празничен концерт.
От 14 до 16 октомври в Културно-информационния център на ВВС (бул. “Цариградско шосе” № 111) ще бъде представена изложба от авиомодели и фотографии на авиационна тематика. Изложбата е организирана от щаба на ВВС със съдействието на “Българското авиационно сдружение” и клуб “Млад моделист”.

МО
----------------------------------------

Старозагорски новини,стр. 4,
Подп. Люцканов без достъп до класифицирана информация
На подполковник Люцканов му е отнет достъпът за боравене с класифицирана информация, което означава, че той не може да си изпълнява функциите. Това съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков по повод проведено днес сутринта заседание по случая "подполковник Наско Люцканов".
На сутрешното съвещание са участвали и началникът на ГЩ на БА Златан Стойков, неговият първи заместник вицеадмирал Емил Люцканов, началниците на служби Военна полиция и Военно контраразузнаване и зам. - министърът на отбраната Соня Янкулова.
Близнаков специално подчерта, че докато е бил в чужбина в последните 10 дни, е бил особено разтревожен от публикациите в електронните медии по повод случая с подполковник Люцканов. Още от миналата година има постановление за това кои подразделения могат да участват в мисии.
Набирането на военнослужещи там става по реда за професионална военна служба и те трябва да участват като цяло - рота, взвод и прочие, както става в момента с фрегатата "Дръзки", която заминава за Ливан, обясни Близнаков.
Вчера сутринта офицерът от Пета Шипченска механизирана бригада подп. Наско Люцканов е депозирал болничен лист, но не е известно какъв е срокът на отпуска по болест.
Разследването срещу него за престъпление по служба продължава, увери подп. Емил Ангелов, военноокръжен прокурор на Пловдив. Бившият командир на втория български контингент в Ирак бе заловен от полицията на 28 септември с предварително белязани банкноти. Сумата от 400 лева му била дадена, за да помогне в уреждането на мисия за Афганистан на кадрови войник от Пета Шипченска бригада. Подполковникът бил заловен след преследване из цял Казанлък, тъй като сменял по телефона местата за среща с войника многократно. Подп. Люцканов има своя защитна теза по скандалния случай. Той твърди, че парите му били дадени доброволно от войника като заем. Според офицери от БА месечната му заплата е около 1300 лева.

Новини 11 Октомври 2006 година

Консорциума на българските авиокомпании за карго превози подготвя сертифицирането на Ан-12. В порцеса участват представители на Европейската агенция за авиационна безопасност – EASA, конструкторското бюро „Антонов” в Киев.

Агенция Фокус


ВВС работят за престижа на армията и родината

Убеден съм, че с последователност и оптимизъм ще продължим процесите на професионализация, модернизация и реформиране, казва Командващият Военновъздушните сили генерал-майор Симеон Симеонов.


 
- Г-н генерал-майор, каква е най-важната равносметка, която Военновъздушните сили на България си правят на тазгодишния празник?
- 2006-та бе една добра година за нас. Имам предвид постъпването на въоръжение на вертолетите „Кугър”, преподписването на договора за удължаване на ресурса на самолетите МиГ-29 и възобновяването на летателната дейност на летище Долна Митрополия. Проведохме успешно международните учения „Стражеви лъв-2006” от летище Граф Игнатиево и „Незабавен отговор” от летищата Граф Игнатиево и Безмер.
По същия начин се водеше подготовката в авиацията за успешното провеждане на летателно-тактическите учения в авиационните ескадрили и в авиационните бази.
Бе дадена висока оценка на съвместното учение със Сухопътни войски „Пролет-2006” на полигон „Ново село” и особено на тактическото учение с бойни стрелби на зенитен полигон „Шабла”, завършило наскоро.
Трябва да отбележа, че през 2006 година, въпреки оскъдния лимит от материални средства продължи летателната подготовка и бе присвоена класна квалификация „Военен пилот – първи клас” и „Военен пилот – втори клас” на летци от летищата Граф Игнатиево, Безмер и Крумово.
За нас е особено важно, че на българските Военновъздушни сили бе поверена охраната, обслужването и управлението на летище Кабул, Афганистан. Знаете, че в края на септември, заедно с министъра на отбраната Веселин Близнаков и началникът на ГЩ на БА генерал Златан Стойков посетихме нашият контингент в Кабул. Там е единственото летище, използвано от Многонационалните сили от мисията на ISAF.
В навечерието на празника на ВВС мога да кажа, че до тук изминалата 2006 година бе безаварийна, при провеждане на летателната дейност, което дава добра основа за подготовката на войските и силите през 2007 година.
- Едно от събитията през тази година е самостоятелната мисия на ВВС по управление на летище Кабул. Как определяте нейната значимост за авторитета на страната и армията ни и за по-нататъшното развитие на Военновъздушните сили? Смятате ли, че 70-те военнослужещи се справят успешно с отговорната задача?
- Значимостта на самостоятелната мисия на българските Военновъздушни сили в Кабул, Афганистан е огромна, тъй като за първи път България получава задълженията на водеща нация при изпълнение на мисия зад граница с многонационален личен състав, с произтичащите от това отговорности и ползи. Основните ползи от поемането на ключовата функция на водеща страна при управлението на летище Кабул, са няколко. Предвид обстоятелството, че операцията в Афганистан е приоритетна за НАТО, поемането на ключовата функция на водеща страна за летището в Кабул даде съдържание на солидарното ни участие като съюзници в Алианса. Получихме както шанса, така и отговорността да се включим с принос към операция на НАТО в ниша, изискваща много висока квалификация и подготовка. Издигна се международният престиж на Република България, на Българската армия като цяло и на Военновъздушните сили в частност чрез активните ни усилия за предотвратяване и мирно уреждане на конфликти и опазване на мира. В момента на летище Кабул се осъществява реалното интегриране на български военнослужещи в международни структури за сигурност. След края на изпълнение на поставената задача Военновъздушните сили ще разполагат с подготвени и високо квалифицирани кадри за участие в операции по поддържане на мира, натрупали необходимия опит за работа в многонационална среда. От отзивите, получени от различни структури на Алианса, както и от командването на силите на НАТО за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан става ясно, че към момента нашите военнослужещи се справят успешно с всички поставени задачи. Въпреки непрекъснато усложняващата се обстановка в страната, летище Кабул продължава безаварийното си функциониране, продължава да бъде главната артерия за снабдяване на многонационалните сили. За това основен принос имат и нашите офицери и сержанти, които осигуряват поддържането на оперативната ефективност и готовност на летището и участват в ръководството на ежедневната му дейност. Освен това искам да споделя, че досегашните успехи се дължат основно на качествения подбор на кадрите, на постигнатото ниво на подготовка и извършените мероприятия и дейности по всестранното осигуряване изпълнението на мисията преди нейното начало.
- Модернизацията на Военновъздушните сили навлезе в същинския си етап. Вече дойде първият вертолет “Кугър”. Как преценявате развитието на този процес през изтеклата година и какво трябва да очакваме в най-близко бъдеще?
- Реализацията на проектите за модернизация е важна за изграждане на необходимите оперативни способности за изпълнение на задачите на въоръжените сили и на поетите международни ангажименти от Р България. Действително, модернизацията на ВВС навлезе в същинския си етап. До края на годината в бойния състав на авиобаза “Крумово” ще бъдат зачислени още два транспортни вертолета “Кугър”, чието усвояване започна с получаването на първия вертолет през август, тази година. Беше удължен срокът за експлоатация на шест самолета МиГ-29, което ще осигури изпълнението на съюзническите задължения в интегрираната система за ПВО на НАТО “Air Polocing”. Първите МиГ-29, с възстановена летателна годност, удължен технически ресурс и експлоатация по техническо състояние, ще бъдат доставени през месец май – догодина. Независимо от юридическите и процедурни проблеми по изпълнението на договора с израелската фирма “Елбит Системс”, е планирано първият модернизиран вертолет Ми-17 да бъде приет на въоръжение през м. април 2007 г., а до края на същата година ще бъдат доставени още пет Ми-17 и три Ми-24. През следващата година ВВС ще придобие още три нови вертолета “Кугър”, както и един транспортен самолет С-27 “Спартан”.
Ръководството на ВВС полага всички усилия за успешното изпълнение на приоритетните проекти за модернизация, тъй като придобиваната техника е от ново поколение. С нейното усвояване Българската армия ще изгради нови оперативни способности, свързани с повишаване на аеромобилността, експедиционността, огневата мощ, както и по-качествена и икономична експлоатация през целия жизнен цикъл.
- Не бяха едно или две ученията, включително и с международен характер, в които през тази година участваха ВВС. Каква е тяхната ефективност, що се отнася до изграждане на повече способности на Военновъздушните сили? Тази тенденция ще продължава ли и занапред?
- Да, наистина, през тази година Военновъздушните сили взеха участие в двойно повече учения отколкото през 2005 г., като повече от половината са с международно участие. В чисто българските учения бяха отработвани провеждането на съвместни действия между подразделения от различните видове Въоръжени сили на Българската армия. Например, в “Мисия 2006” бяха отработени съвместни действия между подразделения на българските ВВС и Сухопътни войски, а в тактическото учение с бойни стрелби бяха отработени съвместни действия на Авиацията и ЗРВ на Военновъздушните сили за отбрана на въздушното пространство на Р България.
По отношение на международните учения, командването на ВВС взе решение за приоритетно участие в двустранни учения, за да може техния замисъл да бъде фокусиран върху конкретните нужди и нивото на подготовка на българските ВВС и това, държа да подчертая, се оказа изключително правилно.
През годината българските ВВС взеха участие в организирането и провеждането на международните учения “Стражеви лъв - 2006”, “Бриз - 2006” и “Незабавен отговор - 2006”. Учението “Стражеви лъв - 2006” бе чисто авиационно, с участието на български самолети Су-25, МиГ-21 и МиГ-29 и самолети F-15 от Националната гвардия на щата Орегон, САЩ. По време на учението бяха отработвани задачи предимно за маневрен въздушен бой, прехват на ниско-летящи цели на фона на земята и въздушен бой на щурмови самолети с изтребители.
“Бриз-2006” бе международно морско учение, в което самолети Су-25 нанесоха удари по противникови морски обекти в поддръжка на провежданата морска операция, а самолет Ан-26 изпълни миниране от въздуха на стратегически направления от морската акватория.
Учението “Незабавен отговор- 2006” бе тристранно международно (българо-американо-румънско), с участието на сухопътни и авиационни компоненти. В него взеха участие авиобаза Граф Игнатиево със самолети МиГ-21 и МиГ-29 и самолети F-15С от USAFE, базирани в авиобаза Граф Игнатиево. От авиобаза Безмер участваха самолети Су-25, както и вертолети Ми-17 и Бел-206 от авиобаза Крумово и вертолети „Блекхоук” в транспортен и медицински вариант от американската армия, базирани в авиобаза Безмер. По време на учението бяха отработвани голямо разнообразие на летателни задачи – непосредствена авиационна поддръжка на сухопътните подразделения с насочване от български и американски предни авионасочвачи, медицинска евакуация, маневрен въздушен бой.
Трудно може да се каже кое учение е било най-полезно за нас. Всяко едно допринесе по свой собствен начин за обогатяването на опита на българските пилоти не само в изпълнението на съвместни полети, но и в тяхното планиране и организиране. За нуждите на ученията “Стражеви лъв - 2006” и “Незабавен отговор - 2006” бяха създадени смесени авиационни формирования, в които български и чуждестранни пилоти, инженери и логистици заедно изпълняваха функции по командване и контрол, планиране и осигуряване на провеждането на летателните задачи. Летателните дни започваха с общ брифинг, съвместно планиране на изпълнението на конкретните полети, предполетен брифинг на участващите в задачата пилоти, изпълнение на полетите, следполетен дебрифинг и завършваха с уточняване на планировката за следващия ден.
Личният състав от авиобаза “Крумово” натрупа ценен опит в учението “Незабавен отговор - 2006”. Те бяха поставени в условия, максимално близки до реално развръщане извън територията на страната. Бяха придадени към американското вертолетно подразделение и по време на цялото учение живееха заедно на палатки, хранеха се заедно, планираха и изпълняваха задачи заедно. За нас бе неоценима възможността да оттренираме съвместно с американските пилоти нови способи и прийоми от тактическата авиационна подготовка, взаимствани от техния богат боен опит, придобит в съвременните конфликти. Ученията допринесоха за израстването на нивото на оперативната съвместимост на нашия състав.
Като цяло считам, че проведените през 2006 г. национални и международни учения и двустранни съвместни полети бяха от изключителна важност за българските ВВС. Усъвършенстването на използването на общи процедури и възможностите за постоянна комуникация и координация допринесоха за повишаването на нашите бойни способности и оперативната съвместимост на българските екипажи с екипажите на други страни-членки на Алианса. Със сигурност мога да кажа, че тази тенденция в планирането и провеждането на такива учения ще продължи и за напред.
- Завършването на професионализацията в Българската армия е актуален и важен въпрос. Как протича този процес във Военновъздушните сили? Кога се очаква той да приключи?
- След решението от 1 януари 2008 година да отпадне наборната военна служба, процесът свързан с набирането на кадрови войници и назначаването им на длъжности във войските на Военновъздушните сили стана една от основните задачи пред ръководството на Щаба на ВВС. Забавянето на този процес ще доведе до създаването на сериозни трудности в цялостния войскови живот на поделенията на ВВС. В настоящия момент разполагаме с над 1100 вакантни длъжности за кадрови войници. По специалности те са за логистици, свързочници, оператори на зенитно-ракетна и радиолокационна техника, стрелци-зенитчици, охранители и шофьори. За осъществяването на пълната професионализация във войските е планиран прием чрез конкурси, които ще се проведат по етапи, както следва:
Ø първи етап – септември 2006 г. – март 2007 г.;
Ø втори етап - май – август 2007 г.;
Ø трети етап – август – ноември 2007 г.;
Ø четвърти етап - ноември 2007 г. – март 2008 г.;
След осъществяването на тези етапи, в които се включва и обучението на кадровите войници в първи модул – първоначална общовойскова подготовка, очакваме окомплектоването на длъжностите да достигне над 95 – 98 %. При изпълнението на така заложения план, може да се направи извода, че Военновъздушните сили са в състояние да изпълнят в срок задачата за пълна професионализация на войските до 1 януари 2008 година.
- Повишаването на квалификацията, обучението и образованието на военнослужещите в сериозна степен определят качеството на изпълнението на задачите. Как гледате на този въпрос в рамките на Военновъздушните сили?
- Задачите, които произтичат от членството в НАТО и пълната професионализация на армията поставят нови изисквания към подготовката на кадровия състав в Българската армия. Във Военновъздушните сили (ВВС) продължава трансформацията на структури, организация и доктрина, за да бъде формирана необходимата система за подготовка на кадри в съответствие със световните тенденции, която да съответства с ресурсните и демографските възможности на страната и традициите във войските. По този начин се създават условия за постигане на мисията на системата за подготовка на кадри за ВВС – попълването на войските с високо подготвени военнослужещи, с актуални знания и умения, с висока мотивация и оптимална физическа и психическа подготовка. Факторите, от които зависи достигането на набелязаните цели и изпълнението на основните задачи по подготовката на кадри за ВВС са личен състав, учебно-материална база, организация и модел на обучението.
Структурата на системата за военното образование и обучение на кадри за нуждите на ВВС към момента включва няколко елемента. Първият е образование и квалификация на офицерските кадри, което се осъществява се в три нива: “тактическо” – във НВУ “В. Левски” – В. Търново и чуждестранни военни училища; “оперативно” – във ВА “Г. С. Раковски” и чуждестранни военни академии, приравнени към това ниво; “стратегическо” – във ВА “Г. С. Раковски” и чуждестранни военни академии, приравнени към това ниво. Вторият обучение и квалификация на сержантски кадри се осъществява основно във ВВУБ “Г. Бенковски”. Третият е обучение и квалификация на кадрови и наборни войници се осъществява основно във ВВУБ “Г. Бенковски”.
Моделът за реализиране на трансформацията в образованието и обучението във ВВС осигурява адаптивно, интегрирано и продължаващо обучение на кадри за ВВС.Той ще се основава на реализация на подготовката на всички категории обучаеми в рамките на единен център за обучение и квалификация – Долна Митрополия.
Целта ни е обучението в единен център да осигури: единство на целите, методите, подходите и контрола на качеството на обучение и гарантира изпълнението на изискванията на ВВС към подготовката на кадрите; комплексно използване на високо специализирана учебно-материална и изследователска база, което намалява относителните разходи за нейното поддържане и модернизация; единство на образование, обучение и възпитание в духа на традициите и в съответствие с концепцията за развитие на ВВС. Единството на ръководство на всички учебни звена за ВВС осигурява възможност за бързо трансформиране и адаптиране на системата за подготовка на кадри в съответствие с изменящите се условия.
В изпълнение на Постановление на Министерския съвет №134/05.06.2006г., относно промяна на”План за организационно изграждане и модернизация на Въоръжените сили до 2015”, “Визия за приемане, подготовка и длъжностно развитие на подофицерите от Българската армия” и с цел реализиране необходимата система за подготовка на кадри в съответствие със световните тенденции, е необходимо създаване на единна структура за обучение и квалификация на кадрите от ВВС, /Учебна база – Долна Митрополия/. Предстои да се формира и сержантският колеж на ВВС, с тенденция във времето същият да бъде лицензиран по Закона за професионалното образование и обучение.
Ролята на сержантите в съвременните условия придобива нови качествени измерения. От обикновени административни помощници на офицера те поемат ролята и на високо квалифицирани специалисти. Въвежда се и нова длъжност: “главен сержант” на различните командни нива. Предвижда се обучението и повишаването на квалификацията на сержантите да се провежда както в сержантските колежи към военните училища на видовете въоръжени сили в рамките на Българската армия, така и в колежи и училища в чужбина.
- През годината във ВВС бе променена системата на командване и управление, което бе част от тяхната трансформация. В какво се изразяваше този процес? Как се отразява той на изпълнението на задачите?
- Нормално и наложително е, когато във ВВС протичат процеси на цялостна трансформация, най-важната част, осигуряваща ежедневния ритъм на работа, също да бъде променена и да съответства на новата структура на ВВС и изискванията - национални и съюзни. В съответствие с новата организационна структура на ВВС – системата за командване и управление бе трансформирана на две нива – оперативно и тактическо със създаването на Авиационен оперативен център и базови /бригадни/ оперативни центрове. Изградената по този начин система за командване и управление на ВВС съответства и на съюзните стандарти и изисквания, и е в състояние напълно да осигури ежедневния ритъм на работа във войските, участието ни в национални и съюзническо учение и най-вече, напълно осигурява изпълнението на задачите по „ AIR POLICING”, с което ВВС, а и Българската армия реализират и доказват способностите си като пълноправен член на НАТО.
- Смятате ли, че състоянието на войсковия ред и дисциплината, както и взаимоотношенията във войсковите колективи, благоприятстват решаването на задачите, които стоят пред ВВС?
-Дисциплината и редът в армията определят в най-голяма степен качеството на изпълнение на поставените задачи. На проведеното през месец септември Съвещание по дисциплината, началникът на Генералния щаб на Българската армия в детайли разгледа пред целия командния състав на армията причините за допуснатите нарушения на дисциплината и определи конкретни направления за работа, с цел нейното подобряване. Военната дисциплина е с ключово значение за цялостната дейност на Военновъздушните сили, като в нея се фокусират, както изпълнителността на личния състав, така и организационните качества на командирите от всички степени. Новите предизвикателства пред Българската армия поставят повишени изисквания към военната дисциплина и реда във войските на ВВС, гарантиращи постигането на зададените оперативни способности. Основните насоки за работа на командирите от ВВС са насочени към повишаване ефективността на превантивната дейност за ограничаване на предпоставките за инциденти и подобряване на психологическия климат във войсковите единици.
Считам, че към настоящия момент състоянието на войсковия ред и дисциплината, както и взаимоотношенията във войсковите колективи отговарят на изискванията и създават необходимите условия за успешно решаване на поставените пред ВВС задачи.
- Все по-голямо значение за изпълнение на задачите в армията придобиват мотивацията и качеството на живот на военнослужещите. Споделяте ли това становище? Как стои този въпрос във ВВС?
- Процесът на изграждането и повишаването на мотивацията на личния състав от ВВС преминава през различни етапи на развитие. Целенасочената дейност за нейното постоянно повишаване е основна задача както за ръководството на Щаба на ВВС, така и за командирите от всички степени. За изпълнението на една от най-важните задачи на ВВС за 2006 г. получихме високи оценки от командването на ISAF, Министерството на отбраната и Генералния щаб на Афганистан за ръководството на летище Кабул от контингента на българските ВВС, което ни мотивира за успешно изпълнение на поставените задачи в бъдеще. Въпреки натовареността и липсата на опит българските мъже и жени, се представят изключително достойно и отговорно, с което се гордеем. С приемане на нова авиационна техника, с модернизиране на авиационната, зенитно-ракетна и радиолокационна техника, с осъвременяването и реновиране на съществуващата материално-техническа база успешно повишаваме мотивацията за постигане на много добро ниво на удовлетвореност от работата в поделенията на ВВС. Въведохме и ново облекло за летателния състав, което е още една стъпка в системните ни усилия за усъвършенстване и удовлетворяване на материалните потребности на личния състав. Те от своя страна създават и поддържат благоприятен социално-психически климат във войсковите колективи. Отворената политика на ръководството на Щаба на ВВС, с цел поощряване на инициативността и новаторското мислене във войските от ВВС е в основата на разработването и приемането на Етичен кодекс на военнослужещите от авиобаза Граф Игнатиево, с което те са първото съединение от състава на Българската армия регламентирало свои стандарти за ръководство на личен състав (военнослужещи и гр. лица). Ние отчитаме важността на въпроса за мотивацията на личния състав и затова я залагаме още в първите стъпки по пътя на военната професия. В съответствие с концепцията за развитие на ВВС и с цел съхраняване българските традиции за образование, обучение и възпитание създадохме проекта за Единен център за военна подготовка, обучение и квалификация на кадрите от ВВС в Долна Митрополия.
- Какви пожелания бихте отправили във връзка с празника и задачите, които предстоят да се изпълняват?
- Желая на целия личен състав на ВВС, ветераните и воини от резерва, преди всичко крепко здраве и нови високи професионални успехи. Щастлив съм, че ще празнувам заедно с тях и семействата им. Убеден съм, че с последователност и оптимизъм ще продължим процесите на професионализация, модернизация и реформиране на ВВС.
Акценти
• В момента на летище Кабул се осъществява реалното интегриране на български военнослужещи в международни структури за сигурност. След края на изпълнение на поставената задача Военновъздушните сили ще разполагат с подготвени и високо квалифицирани кадри за участие в операции по поддържане на мира, натрупали необходимия опит за работа в многонационална среда.
• Първите МиГ-29, с възстановена летателна годност, удължен технически ресурс и експлоатация по техническо състояние, ще бъдат доставени през месец май – догодина. Независимо от юридическите и процедурни проблеми по изпълнението на договора с израелската фирма “Елбит Системс”, е планирано първият модернизиран вертолет Ми-17 да бъде приет на въоръжение през м. април 2007 г., а до края на същата година ще бъдат доставени още пет Ми-17 и три Ми-24. През следващата година ВВС ще придобие още три нови вертолета “Кугър”, както и един транспортен самолет С-27 “Спартан”.
• В настоящия момент разполагаме с над 1100 вакантни длъжности за кадрови войници. По специалности те са за логистици, свързочници, оператори на зенитно-ракетна и радиолокационна техника, стрелци-зенитчици, охранители и шофьори.
 
Въпросите зададе полковник Спирдон Спирдонов
(БА)
ВТОРИЯТ ВЕРТОЛЕТ „КРУГЪР”
ще пристигне в авиобаза "Крумово" в петък, каза за в. "Българска армия" командващият ВВС генерал-майор Симеон Симеонов. Събитието се вписва добре в програмата за посрещане на празника на авиацията и Военновъздушните сили - 16 октомври. Първият "Кугър" бе тържествено посрещнат на 28 август. До края на годината френската фирма "Юрокоптер" трябва да достави още една машина. Договорът е за 18 вертолета, като шест от тях са "Пантер" за ВМС.
(БА)

ПАМЕТНИК НА ГЕН. ДЕЛО ЖУЛЕВ
Генерал-майор Симеонов откри вчера в района на осигуряващия батальон на Щаба на ВВС паметник на единствения български генерал, загинал по време на полет. От името на съвипускниците и колегите на генерал-майор Дело Жулев говори полковник от резерва Тома Ковачев. Командирът на Втора дивизия ПВО е загинал по време на полет с МиГ-17 на 4 март 1976 г. в местността Бакаджик. Паметникът му стои редом до тези на пилотите полковник Никола Бонев, полковник Радослав Димитров и полковник Иван Даев. На тържеството бяха дошли военнослужещи и ветерани от ВВС и семейството на генерал-майор Жулев.
(БА)

ВОЕННО-ПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС
Три четвърти от руските военни лицензи ще отпаднат от българското оръжейно производство заради моралната си старост. Това съобщи изпълнителният директор на ВМЗ - Сопот, Иван Иванов, цитиран от бизнес портала на Стара Загора. Сред тях са лицензите за зенитните ракети и някои зенитно-ракетни установки. Връщаме им лицензите и няма за какво да преговаряме с Рособоронeкспорт, каза той. За останалите лицензи ще се преговаря поединично за всяко изделие как да се плаща правото за производството му и каква да е стойността на таксата или отчисленията, добави Иванов. До края на октомври ще бъде създадено съвместно предприятие Терем океания криейшън за производство на композитни материали, съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков. Подготвя се и споразумение между Терем Георги Бенковски и РСК МиГ за извършване на ремонт на изтребителите МиГ 29. Стойността на ремонта ще е 10 млн. лева, допълни Близнаков.
„Марица”

Министърът на отбраната замина за Монголия 
Министърът на отбраната Веселин Близнаков замина вчера на четиридневно официално посещение в Монголия по покана на своя колега Сономпил Мишиг, съобщи Пресцентърът на МО. Двамата министри ще обсъдят въпроси на двустранното сътрудничество във военната област. Те ще подпишат Споразумение за сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Монголия.
Предвидено е българската делегация да бъде приета от президента на Монголия Намбар Енхбаяр.
(БА)

До екипажа на фрегата "Дръзки"
Уважаеми господа офицери, старшини и матроси от фрегата "Дръзки"
От името на министъра на отбраната на Република България и началника на Генералния щаб на Българската армия най-сърдечно ви поздравявам с успешното приключване на участието ви в операцията на НАТО в Средиземно море "Active Endeavour". Изказвам нашата благодарност за доказания професионализъм при изпълнението на задачите и издигането на престижа на нашата родина - надежден партньор в състава на Северноатлантическия съюз.
През този период мисията ви бе обект на засилен интерес от страна на държавните институции и българската общественост. Успешното й приключване е потвърждение за активното присъствие на нашите ВМС в Средиземно море и готовността за изпълнение на бъдещи

Last edited by Preslav on Sun 28 Jan 2007, 23:29; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
onufrii


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 13226
Location: вилает Боляристан

PostPosted: Thu 12 Oct 2006, 19:27    Post subject:  

Колко мъка има по тоя свят Laughing ! Особенно ми хареса бисера на Лъчезар Лозанов, че шума на F-18 е съобразен с европейските норми Laughing !
_________________
Отказах се да ставам космонавт - вече видях земята през предното стъкло!

Si vis pacem, para bellum - 26030

Прайм червени шишета на бели!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Fri 13 Oct 2006, 09:15    Post subject: 12 октомври 2006 г.  

НОВИНИТЕ
12 0ктомври 2006 г.


Без наша авиокомпания в "черния списък" на Европа

Брюксел пожали военните ни самолети
Няма българска авиокомпания в "черния списък" на Европейската комисия, който ще бъде публикуван днес. Това каза вчера в Брюксел министърът на транспорта Петър Мутафчиев, цитиран от БТА. Той се срещна със зам.-шефа на ЕК и отговарящ за транспорта Жак Баро.
България изпълнява всички изисквания за сигурността на полетите, каза Мутафчиев. От ЕК е дадена добра оценка за сертифицирането на самолетите и екипажите у нас и е изразено очакването, че ако все още има някакви по-малки проблеми, те ще бъдат преодолени до проверката на Международната асоциация за въздушен транспорт (НАТА) в България на 26 и 27 ноември. Оказа се, че ЕК не е разполагала с достатъчно информация за това, което сме свършили в България от 2005 г. досега, а то никак не е малко, изтъкна министър Мутафчиев. За него най-сериозен авиационен проблем сега е бъдещето на самолетите Ан в авиационното пространство на ЕС. Водещата роля в сертифицирането им е на самия конструктор, но според информацията, с която разполагам, са събрани около 2 млн. долара от българския авиобизнес за сертифициране на намиращите се в България самолети Ан, каза министърът.
Той поставил пред комисар Баро и въпроса за отлагателен период след 2007 г. Новото летище София може да бъде открито на 15 декември, каза още Мутафчиев.
„24 часа”

Само кабинетът ще обявява кризи

Министерският съвет (МС) ще обявява и отменя кризисно положение. Това решиха вчера депутатите, които приеха на второ четене промените в закона за управление при кризи. Отменят се текстовете, които даваха правомощия на областния управител и на кмета да обявяват кризисно положение. Такива права за дипломатическите представителства на България в чужбина има и министърът на външните работи. Той действа след предложение на Съвета за сигурност и управление при кризи.
Според новите текстове Съветът по сигурността ще предлага на правителството обявяване на кризисно положение, участие в операции, различни от война, както и в хуманитарни мисии, а също и да изготвя годишен доклад за готовността на страната за действия при кризи и да го внася в МС.
Депутатите отложиха гласуването на текстове от измененията, свързани със законопроекта за защита при бедствия, приет на първо четене.
„Дума”

Вторият "Кугар" пристига в петък

Вторият хеликоптер "Кугар", който италианската фирма "Аления аеронавтика" ще предостави за нуждите на BBC, ще пристигне в България в петък. Това обяви командващият на Военновъздушните сили генерал-майор Симеон Симеонов. Според него до края на годината трябва да пристигне още един "Кугар". Руската ни летателна техника на въоръжение в армията не попада под ограниченията на ЕС от 1 януари 2007 година и ще бъде използвана до подмяната й с друга, каза още Симеонов.
„Новинар”


Ремонтират още десет МиГ-29

Предстои да бъде удължен летателният ресурс на още десет бойни изтребителя МиГ-29. Това ще стане, след като бъде подписан договор между "Терем" и руската компания РСК МИГ. До момента във въздуха са вдигнати шест МиГ-29, отчете началникът на Военновъздушните сили ген. Симеон Симеонов на специален брифинг вчера, посветен на празника на авиацията - 16 октомври. Те изпълняват задачи по т.нар. въздушно патрулиране над страната.
В петък у нас ще кацне вторият вертолет "Кугър" за нуждите на BBC, похвали се генералът. Той трябваше да пристигне в края на октомври, а от BBC откриха символика във факта, че машината идва по-рано, и то точно в навечерието на празника им. България трябва да получи от компанията "Еврокоптер" 18 вертолета - 12 "Кугър" и 6 "Пантер", за нуждите на флота. До края на годината у нас ще кацне и третият хеликоптер.
Обстановката в момента е относително спокойна, но всеки момент може да се очаква опасност, информира командирът на мисията ни в Афганистан полк. Марин Начев по време на видеотелеконферентна връзка с ръководството на BBC. Той и още 70 рейнджъри управляват летището в Кабул, където дневно се извършват 150-250 граждански и военни полети. Мисията приключва на 1 декември, но все още не се знае дали мандатът й ще бъде удължен. Една от основните опасности за авиаторите бяха мините в района на летище Кабул. Към момента почти всичко е разчистено, но е останало едно малко пространство до северната ограда, обясни полк. Начев. На въпрос, свързан с материалите в английския печат, че българите се държали по-освободено, той беше категоричен, че подобни "купони" не е имало. След изтичане на мисията ни контрола на аеропорта поема Чехия. Охраната пък се осигурява от белгийски военни полицаи.


Европа няма да спира военните ни самолети

„Изискванията на Европейския съюз за гражданските ни самолети няма да важат за военните. Те ще продължават да летят", съобщи вчера командващият авиацията генерал-майор Симеон Симеонов.
От 1 март 2007 г. влиза в сила забраната за използване на руски самолети, които нямат типов сертификат. Това се отнася предимно за машините от марката „Ан" и „Ту", които са в товарната и селскостопанската ни авиация. „Тази забрана не се отнася за военната авиация. Тя е с друг режим на използване", уточни ген. Симеонов. Той обясни, че България ще предостави на европейските сили за отбрана два транспортни и два бойни вертолета, които били руски - Ми-7 и Ми-24. В авиобазата в Крумово утре трябва да пристигне вторият хеликоптер „Кугар". През лятото компанията производител „Юрокоптер" достави първата машина за BBC. Третият вертолет от договорените общо 18 машини, 12 от които са за BBC, a 6 - за флота, ще дойде до края на годината.
На 6 изтребителя МиГ-29 е удължен летателният ресурс, каза още ген. Симеонов. Руската едноименна самолетостроителна компания трябва да ремонтира и възстанови общо 16 изтребителя, които са дислоцирани на летището в Граф Игнатиево. Те охраняват въздушните ни граници в системата на „Еър полисинг" на НАТО.
„Договорът с „РСК МИГ" не предвижда модернизация на тези машини", уточни ген. Симеонов. „До 1 януари 2008 г. BBC ще станат напълно професионални", обяви командващият.
Сега професионалните бойци във BBC са 80%.
„Труд”

Военните ни летят директно София-Кабул със самолети с двигател на "Ролс Ройс"

Директни полети София-Кабул ще правят военните ни за мисиите на НАТО със самолети "Спартан", които ще получим в средата на следващата година, съобщи командващият на BBC ген. Симеон Симеонов вчера.
Самолетите са с двигатели на "Ролс Ройс", като мощността на всеки един от тях е 4637 конски сили. Корпусът им може да побере джип "Хамър". Самолетите превозват на 1800 км товар от 11,5 тона със скорост 602 км/ч. Машината се издига до 3300 метра височина за 3 минути.
Капацитетът на "Спартан" е 68 бойци, 46 парашутисти или 36 ранени. Той може да доставя товари на площадки под обстрел с парашути, независимо от височината, както и да ги изхвърля без проблем в движение. "Спартан" може да бъде снабден и със системи за предупреждение при облъчване с радари и ракетна атака.
6 изтребители МиГ-29 вече са модернизирани и с удължен срок на годност по договора с руската РСК - МиГ, допълни още Симеонов.
Предстои ремонт и на останалите самолети, като до изтичане на договора с руснаците страната ни ще разполага с 16 изтребители с удължен ресурс.
Вторият от новите хеликоптери "Кугър" ще пристигне в петък, каза още командирът на BBC.
„Телеграф”

Утре пристига вторият хеликоптер „Кугър" по договора с „Юрокоптер", а третият ще бъде предоставен до края на годината, съобщи вчера командващият ВВС генерал Симеон Симеонов. По договора с „Аления" за доставка на транспортни самолети „Спартан" първият от тях ще бъде предоставен до следващото лято.
„Марица”


ТРЕТА МЕЖДУНАРОДНА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА РАБОТНА СРЕЩА „ВОЕННО ЛИДЕРСТВО И ЕТИКА” ЗАПОЧНА ДНЕС ВЪВ ВОЕННА АКАДЕМИЯ ”Г. С. РАКОВСКИ”

Третата международна изследователска работна среща „Военно лидерство и етика” започна днес във Военна академия „Георги Стойков Раковски”. Срещата е част от Евро-атлантическата работна програма за партньорство. Основната цел на двудневната работна среща е да бъдат представени уроци от лидерската практика, да се изследват етичните предизвикателства, пред които е изправен съвременният военнен лидер в мирно време и при участие в задгранични мисии, да бъдат дискутирани актуалните проблеми на професионалната военна етика и се очертаят перспективите на обучението на съвременните военни лидери. В работната среща участват 14 чуждестранни представители от страни членки на НАТО и програмата „Партньорство за мир” – Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Латвия, Сърбия, Румания, Финландия.
„ВТК”

В ИНФОРМАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА СЕ ПРОВЕДЕ РАБОТНА СРЕЩА НА ТЕМА "ПЛАНИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ОДИТИ НА ПРОЕКТИ, ФИНАНСИРАНИ ПО ПРОГРАМАТА НА НАТО ЗА ИНВЕСТИЦИИ В СИСТЕМАТА НА СИГУРНОСТТА"

"Планиране и провеждане на одити на проекти, финансирани по програмата на НАТО за инвестиции в системата на сигурността" бе темата на работната среща, проведена днес по инициатива на зам. – министър Гаврилов.
„ВТК”


Расте интересът към балистичната защита на вертолетите 

Продължава да расте интересът към проекта за балистична защита на вертолети. През миналата година бяха направени първите демонстрации, свързани с вижданията на екип от института по металознание на БАН за максимално намаляване на пораженията при попадение на изстрел РПГ 7. Постигнатите резултати бяха в основата на предложението да продължим работата по проекта, в който България е водеща страна. Конференцията на националните директори по въоръженията на НАТО прие вижданията ни , бяха осигурени необходимите финансови средства. Така се стигна до следващия етап - провеждане на демонстрации на полигон край Стара Загора. Бяха направени покази с различни средства и повече от половината се оказаха непробиваеми. Имаше пропуски, които са несъществени. Това беше позицията на официалните гости и на председателя на групата по въоръженията на Сухопътните войски на НАТО генерал-майор Хенрик Дам. Специално за вестник "Българска армия" той направи уточнението, че полигонът е уникален като съоръжение, а работещите специалисти са едни от най-добрите професионалисти, в които трябва непрекъснато да инвестираме нови идеи. Планираните резултати могат да се прогнозират във времето, но трябва да се знае, че времето е функция от финансовите средства, с които разполагаме. На този етап работим много успешно със съседна Гърция, помощ за проекта ни оказват специалисти от Полша, но е необходимо с нас да работят още по-активно представителите на фирми като "Боинг" (господин Лео Даноне), "Еврокоптер" (Франсоа Шери, Жан Чентил) и др.
Сред направените презентации по време на двудневния теоретичен семинар вниманието на аудиторията от около 50 души привлече изказването на щабния офицер в звеното за технологии за борба с тероризма в международния секретариат на НАТО подполковник Краси Кузманов. Той подчерта аналитичните си виждания, направленията на основните аспекти за противодействие и насочи вниманието към някои от възможностите за инвестиране. По време на дискусията директорът на дирекция "Политика по въоръженията и техниката" посочи факта, че ползата от резултатите, които се очаква да постигне проекта за балистична защита на вертолети, може да се определи като най-голяма за държавите, разполагащи с най-много вертолети в армиите си. Затова трябва да ни се помага още по-активно и да търсим заедно различни функционални решения. Едно от тях на този етап е свързано с направеното за около два месеца в авиационния факултет в Долна Митрополия на НВУ "Васил Левски". Колектив, ръководен от полковник професор Владимир Савов, е направил прототип и го е изпитал в аеродинамичен тунел. Математическите резултати са свързани с това как балистичната защита може да бъде използвана, без да бъде в минус на летателните характеристики на вертолет Ми 17.
Заместник-министър Симеон Николов, под чието ръководство преминаха демонстрациите и се води двудневният семинар, заяви официално желанието си да продължим работата по проекта. Той увери генерал-майор Хенрик Дам и високопоставения гост от Гърция Анастасиос Тенекудис, че сме създали необходимата организация и имаме потенциални възможности да стигаме до още по-добри резултати. Факт е, че в сравнение с проведените демонстрации през 2005 г. сегашните успехи говорят за висок коефициент на полезно действие.
Автор: Георги Пешев
  (БА)


Денят
В дните, предшестващи празника на Военновъздушните сили, наред с поводите за традиционни равносметки и чествания имаме сериозно доказателство за активно провеждащия се процес на трансформация и модернизация във ВВС. В подкрепа на това са успешно изпълняващата се в момента мисия по оперативното ръководство на международното летище в Кабул, новото попълнение на доставката на закупените хеликоптери "Кугър". Това са измерения, съответстващи на представите за съвременната и модерна армия.
Очевидно, за да бъде изпълнена амбициозната програма за трансформация и модернизация на Въоръжените сили и в частност ВВС, са необходими много средства, с каквито държавата за сега не разполага. Това обаче в никакъв случай не означава спиране или забавяне на процеса. А гаранция за реализацията му е отстояването на дългосрочно заложените за отбранителни нужди 2,6 на сто от БВП и през следващите години. Ако няма сигурност, няма и икономически просперитет. Осмислянето на тази аксиома от експертите от различни сфери е ключът към тълкуването на парите за отбрана не като разходи, а като инвестиции в стабилността на страната.
(БА)

В Монс генерал Стойков обсъжда операциите на алианса
 
Лично от генерал Джеймс Джоунс върховен главнокомандващ на съюзните сили на НАТО в Европа е посрещнал началникът на ГЩ на БА генерал Златан Стойков в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, съобщи Пресцентърът на МО. В последвалите разговори генерал Джоунс е дискутирал с генерал Стойков някои актуални въпроси, касаещи развитието на провежданите от алианса операции и е приветствал приноса на Република България в тях. От своя страна генерал Стойков е очертал основните приоритетите за работа на ръководството на ГЩ на БА по посока на по-нататъшното организационно изграждане и подготовка на щабовете и войските; участието в операции по поддържане на мира; модернизацията и превъоръжаването; двустранното сътрудничество, както и подобряването на социалния статут на българския военнослужещ.
По-нататък в открит диалог са били дискутирани военнотехническите аспекти на операциите, ръководени от Съюзното командване, финализирането на процеса на изграждане на Силите за отговор на НАТО и постигането на пълни оперативни способности. В този аспект са били разгледани и конкретният принос на България, и намеренията за разширяване на българското участие в провежданите операции на Силите за отговор на НАТО.
Разговорите между двамата военачалници са продължили по време на официалния обяд, даден от генерал Джоунс, към който са се присъединили и неговите заместници - генерал Рийт и генерал Шувирт, началник-щаб на Съюзното командване по операциите.
В следобедните часове динамичната програма на българската делегация е продължила с брифинг за текущия ход на операциите в Афганистан и Косово, за тренировъчната мисия на НАТО в Ирак и др.
В края на визитата си генерал Стойков е посетил Националното военно представителство, където е провел среща с българските военнослужещи и техните семейства. Особено вълнуващо е било посещението в международната библиотека, където генерал Стойков и съпругата му са подарили ценни книги от български класици. Посещението е преминало изключително динамично и е било високо оценено като ползотворно за двете страни.
(БА)
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Fri 13 Oct 2006, 09:25    Post subject: 13 октомври 2006 г.  

НОВИНИТЕ
13 Октомври 2006 г.


Близнаков с монголски орден

за 800 години от образуването на единната монголска държава. Високото отличие се дава на висши държавници за техния принос в развитието на двустранните отношения. Наградата бе връчена при срещата на министър Близнаков с президента Енхбаяр, която се проведе в рамките на посещението на българската делегация в Монголия.
„Стандарт"

Подп. Наско Люцканов бе отстранен от длъжност

от Военния съд в Пловдив. Офицерът бе заловен с 400 лв., срещу които обещал да уреди кадрови войник за Афганистан.
„Труд”

НАТО: България да участва по-активно в мисиите ни

НАТО препоръча на България да участва в мисии на пакта не с малки групи военни под чуждо командване, а с по-големи контингенти под българско командване и поиска от страната ни по-голяма активност в ротацията на Силите за реагиране на алианса. Това стана на срещата на върховния главнокомандващ на алианса в Европа ген. Джеймс Джоунс с началника на Генщаба ген. Златан Стойков в белгийския град Монс.
„Политика”

Почит за българския летец

Командващият Военновъздушните сили генерал-майор Симеон Симеонов поднесе вчера венец пред Паметника на летеца и парашутиста в градинката между Софийския университет и площад „Народно събрание." Честването е по повод предстоящия празник на авиацията на 16 октомври.
Паметникът на летеца е издигнат през 50-те години и представлява символичен образ на българските летци.
На 16 октомври през 1912 г. по време на Балканската война е осъществен първият в света полет на самолет в реални бойни условия.
„Труд”

65 награди ще бъдат връчени днес за празника на ВВС 

С тържествен строй в столицата за награждаване на военнослужещи и граждански лица ще започне днешният ден, на който ще бъде отбелязан празникът на Авиацията и Военновъздушните сили - 16 октомври. Предстои да бъдат отличени 65 офицери, сержанти, войници и граждански лица за съществен принос в развитието на ВВС и изпълнение на непосредствените задачи. Със заповед на министъра на отбраната Веселин Близнаков ще бъдат наградени 16 души, на началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков - 15, и на командващия ВВС генерал-майор Симеон Симеонов - 34. След това ще има празничен концерт в театър "Българска армия". Водещи на проявата ще са Николина Маданска и Митко Димитров от Военния телевизионен канал. В концертната зала на ЦВК ще бъде подредена изложба на фотографии с авиационна тематика на "Българското авиационно сдружение" и авиомодели на клуб "Млад авиомоделист".
При тържествена обстановка вчера командващият ВВС генерал-майор Симеон Симеонов, началник-щабът на ВВС генерал-майор Володя Цветанов и командирът на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев положиха венци пред паметниците на летеца и на парашутиста на площад "Народно събрание". На проявата дойдоха бившият министър на отбраната и председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност Николай Свинаров, заместник-министърът на отбраната Соня Янкулова, заместник-председателят на Комисията по отбрана Илко Димитров, генерали, офицери, сержанти и войници, представители на военно-родолюбивите организации и ветерани на бойната ни авиация.
Полковник
Спирдон Спирдонов
(БА)


Авиобаза "Враждебна" отдаде почит на загинали пилоти в Алеята на летците 

По повод празника на авиацията и ВВС личният състав на авиобаза Враждебна се събра вчера на Алеята на летците в Централните софийски гробища, за да отдаде военна почест пред паметния знак на загиналите при изпълнение на служебен дълг. В 11.00 ч. се построиха блоковете на офицерите и войниците заедно с бойното знаме на поделението. Майор Радомир Йорданов, заместник-командир по бойната подготовка на авиобазата, прие рапорта на началника на почетния караул старши лейтенант Дончо Дончев. В словото си пред множеството майор Йорданов проследи традициите на българската бойна авиация от първият пилот, паднал като жертва в бойни действия, Христо Топракчиев, който в началото на Балканската война няколко пъти лети ниско над Одрин, всявайки ужас у турците. Загива при облитане на самолет "Блерио", близо до летището. Майор Йорданов подчерта, че днешните авиатори опазват духа на всеотдайност и себеотрицание и на последните загинали пилоти от вертолетната авиация в местността Беталовото близо до Разлог - инж. Милко Пейковски, пилот, майор инженер Николай Радулов, втори пилот, младши лейтенант Бойко Панайотов, борден техник, заедно с началника на група от Държавния противопожарен контрол полковник Кирил Чамишки. В думите му беше подчертано, че паметта за всички герои на авиацията е част от съвременните ценности, които изграждат бъдещето на ВВС. Беше поднесен венец пред паметния знак и цветя пред паметниците в Алеята на летците.
Лъчезар Лозанов
(БА)


Екипи на МО и МВР предотвратиха в Бургас терористична взривна атака
Специализирани екипи на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи обезвредиха "терористи" и спасиха Бургас от взривна вълна по време на втория ден на учението "Тъмна сянка 2006".
Специализираните поделения на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната дават сериозни гаранции, че в България можем да изпълним основния приоритет за недопускане на терористични действия и преодоляване на щети от евентуална терористична дейност. Това заяви в Бургас вчера министърът на вътрешните работи Румен Петков. Той присъства на разиграването на ситуациите от учението на територията на нефтокомбината в града. Учението бе в 3 части - на летището, пристанището и в района на "Лукойл Нефтохим" -Бургас. Според сценария, по едно и също време терористични групи завземат самолет, кораб и сграда в комбината, като вземат заложници. Като най-голяма заплаха кризисният щаб, сформиран в областната управа, е оценил завземането на кораба "Миранта". Плавателният съд е бил натоварен с 5000 тона амониева селитра, а за заложници са били взети членовете на екипажа. Кризисният щаб е преценил, че смесен с нафта, превозваният химикал може да порази всички сгради в радиус от километър и половина. Взето е решение за симулиране на евакуация на жителите на Бургас, които се намират в опасния обсег, уточни областният управител Любомир Пантелеев.
Вчера сутринта "терористите" на кораба бяха обезвредени. На борда се качи екип водолази - антитерористи, а през това време вертолет на Военноморските сили отвличаше вниманието, като кръжеше над кейовото място. Екипът обезвреди намиращ се на борда взрив. Един от "терористите" бе ранен при завземането на плавателния съд.
По-късно вчера бе показано и обезвреждането на "престъпната група" на територията на нефтокомбината. Действието се разигра в една от сградите на завода, където бяха обезвредени три взрива, които при евентуално задействане биха довели до обгазяване. Предния ден на летището бяха обезвредени "терористи", завзели самолет със заложници. Оценката за действията на всички институции бе, че представената подготовката е добра. Министър Петков смята, че трябва да има предложения за отличаване на участници в учението, които са показали висок професионализъм.
Добромир Пелов
 (БА)


Аварирал сирийски кораб бе спасен в пристанище Балчик

Кораб на сирийска компания е спасен в пристанището в Балчик при опасност да аварира, съобщи управителят на порта капитан далечно плаване Кузман Попов.
Плавателният съд се е намирал в района на нос Калиакра, когато около 6,40 часа вчера сутринта е подал сигнал, че има опасност да аварира. Корабът е превозвал влекачи за тирове, които се разместили на палубата и четири от тях провиснали на десния борд, обясниха от пристанището. Портът в Балчик е приел кораба според правилата на добрата морска практика. Плавателният съд е акостирал в пристанището в 11,20 часа, където му е оказана специализирана помощ. Корабът е собственост на сирийската компания "Хиба Шипинг", но плава под грузински флаг, уточни Кузман Попов. На плавателния съд има екипаж от 15 сирийски моряци. Корабът е плавал от румънското пристанище Констанца към Сирия. На пристанището се извършва претоварване и укрепване на влекачите.
(БА)
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Fri 13 Oct 2006, 09:40    Post subject: Новини: "Клуб КРИЛЕ"  

Новините в "Клуб КРИЛЕ", бр. 10

Новини – гражданска авиация

„България Ер” - с още два самолета

През изминалия месец, националният авиопревозвач „България Ер” се сдоби с още два самолета от модела Boeing 737. На 2 септември в София кацна LZ-BOW, произведен през 1986 г. Това е модел Boeing 737-300, досега експлоатиран в САЩ с регистрация N313WA. Веднага след пристигането си, машината извърши първи полет за авиокомпанията до Париж. Добавянето на новата машина се превърна в глътка въздух за „България Ер”, която изнемогваше в последните месеци на лятото, както „Клуб КРИЛЕ” вече ви осведоми.
Малко повече от половин месец по-късно, на българска земя кацна и LZ-BOV, отново Boeing 737-300, като до приключване на броя все още не бе известна точната му възраст.
След „дъжд качулка” или свежи попълнения са новите два аероплана за националния превозвач. Несъмнено, ако те бяха влезли в редовна експлоатация не през септември, а през юни нямаше да станем свидетели на парадоксални закъснения до 10 часа.
„Клуб КРИЛЕ”

„Хемус Ер” - с полети до Бургас?

Изпълнителният директор на българската авиокомпания „Хемус Ер” Димитър Павлов съобщи, че ръководената от него компанията има намерение да открие редовна въздушна линия София-Бургас. Тепърва предстоят разговори с общинските администрации на двата града, както и с концесионера на бургаското летище - немско българският консорциум „Фрапорт/БМ Стар”. През изминалите две години линията София-Бургас бе подържана само през лятото, отново от „Хемус Ер”.
„Клуб КРИЛЕ”

В Иран падна екс-български Ту-154М

Самолет Ту-154М (рег. EP-MCP, сериен номер 88А-788), летящ за иранска авиокомпания и превозващ 147 души на борда катастрофира на 1 септември при кацане на летището в Машхад. След кацане машината не успява да спре в рамките на полосата за излитане и кацане и излиза извън нея, като избухва в пламъци. Загинали са 28 души. Тук може да отбележим, че катастрофиралият Ту-154 е известен на българската авиация. Доскоро той летя в нашата чартърна авиокомпания „Българиан Ер Чартър”, с регистрация LZ-LCI.
„Клуб КРИЛЕ”

Ryanair планира разширяване на изток

Нискотарифният ирландски превозвач Ryanair, един от водещите в Европа, планира да открие маршрути до градове в Русия, ако страната влезе в двустранно споразумение за въздушни споразумения с ЕС. Основни дестинации в Русия са Санкт Петербург и други големи градове. Според представители на авиокомпанията, изборът на дестинации ще зависи от цените на летищата. Все още няма информация за твърди намерения за започване на полети до България.
„Клуб КРИЛЕ”

Germanwings с полети до България
Според немското издание Spiegel („Шпигел”), небезизвестната нискотарифна авиокомпания Germanwings ще започне полети до българските градове Варна и Бургас през идното лято. Полетите са договорени директно с консорциума „Фрапорт/БМ Стар”, които се очаква да поемат контрола над морските летища съгласно договора за концесия подписан миналия месец (виж по-нагоре). Новите въздушни линии ще позволят на българските граждани по-евтини полети до най-голямата европейска страна, в която учат и работят доста българи. Несъмнено след влизането ни в ЕС, което се очаква да стане от началото на следващата година, все повече авиокомпании от този вид ще открият полети до наши летища.
„Клуб КРИЛЕ”

Ново забавяне на А380

Европейският консорциум EADS, притежаващ голяма част от Airbus потвърди, че ще има ново забавяне на доставките на супергиганта А380. За съжаление повече детайли около новото забавяне не се споменават. Признанието на EADS идва в отговор на публикации в медиите, че програмата А380 е поставена пред по-голямо от очакваното забавяне. По непотвърдени данни, обаче, е възможно Airbus да забави с още половин година доставките и да е готова само с четири машини през 2007 г. Припомняме ви, че през юни стана ясно, че усложнения в производствения процес са причината за предишното забавяне на програмата и че през следващата година ще бъдат доставени само девет самолета. Междувременно започнаха изпитанията с пасажери на борда. Близо 2000 души персонал на Airbus изиграха ролята на пътници по време на тестови полети над Европа.
До средата на септември общият нальот при изпитанията на А380 достигна 2000 часа, и близо 80 % от полетите за сертификация вече са изпълнени. На 100 % сертификационните полети ще бъдат завършени към края на октомври. След това ще бъдат представени на авиационните власти документите за издаване на сертификат, и анализът на данните от полетите ще отнеме шест седмици. Ако всичко е по план, сертификатите за летателна годност ще бъдат издадени от европейските авиационни власти (в лицето на EASA) през декември.
„Клуб КРИЛЕ”

Lufthansa с поръчка за 35 самолета Airbus

Бордът на директорите на немската авиокомпания Lufthansa одобри поръчка за 30 самолета за къси и средни дистанции, произведени от Airbus, както и пет поръчки за широкотелия A330. Поръчката включва 15 самолета А321, 10 А320 и пет А319, като се очаква доставките за започнат през 2007 г. По-големите А330, ще бъдат доставени през идните две години и ще се ползват като компенсация за закъснелите доставки на А380. Освен тези твърди поръчки, директорите на компанията одобриха и опции за още 30 самолета от моделното семейство А320. От Lufthansa отбелязаха, че подновяването на авиопарка ще увеличи капацитета на компанията и ще позволи разширяване на дейността и през идните няколко години.
„Клуб КРИЛЕ”

Transaero избра Airbus

Руската авиокомпания Transaero сключи договор с Airbus за доставка на 8 самолета Airbus А330, първата от които трябва да стане факт през 2008 г. Стойността на договора възлиза на 975 милиона евро. Другата оферта пред руската авиокомпания за такъв клас самолет бе за Boeing 777, но тя бе отхвърлена поради неудовлетворителни финансови условия. В момента Transaero оперира с авиопарк, съставен изцяло от самолети на Boeing - B737-300/400, B747-200, както и B767-200/300ER.
„Клуб КРИЛЕ”

Първият 747 LCF е готов

Тайванската фирма за авиационни модификации Evergreen Aviation Technologies изкара от халето първият от трите модифицирани самолета Boeing 747 LCF (Larger Cargo Freighter – голям товарен самолет). Те ще използват за транспортиране на части за новия пътнически самолет В787 между заводите за производство на отделни компоненти (в Италия, Япония и САЩ) до завода за окончателно сглобяване на самолета в Еверет. Първият полет на 747 LCF е изпълнен на 11 септември. Изпитателната програма е разчетена на 250 часа полети плюс 500 часа на земята в Тайпе и Сиатъл. Летателната част на изпитанията трябва да завърши до края на годината. От средата на септември летателните изпитания ще се провеждат в Сиатъл. Първите два 747 LCF ще постъпят в експлоатация в началото на 2007 г.
„Клуб КРИЛЕ”

Регионалните реактивни самолети – с много анулирани поръчки през 2006
Производството на регионални самолети на Запада за първите шест месеца на 2006 г. спадна с близо 25% в сравнение с аналогичния период за миналата година. Трите основни производителя в този сегмент – европейският ATR, бразилският Embraer и канадският Bombardier са доставили между януари и юни 2006 г. общо 111 регионални пътнически самолета срещу 148 за миналата година. Този спад се дължи на намаляването на интереса към регионалните реактивни самолети в 50-местния клас. Същевременно се отбелязва нарастване на търсенето на турбовитлови самолети, като при тях са отбелязани 29 доставки. Също така и поръчките за витлови самолети рязко нараснаха тази година – до общо 62 (93 за миналата година). Единствено регионалните реактивни самолети в 70-90-местния клас се радват на търсене (общо 60 поръчки срещу 167 за първото шестмесечие на миналата година), но като цяло за тази година има много анулирани поръчките за самолети от типовете CRJ100/200, CRJ701 и Embraer ERJ-145 и E-170.
„Клуб КРИЛЕ”
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Fri 13 Oct 2006, 09:45    Post subject:  

Новините в "Клуб КРИЛЕ", бр. 10

Новини – военна авиация

Първият полет на JSF отново се забавя

Първоначално планираният за август 2006 г. първи полет на Единния ударен изтребител (JSF) F-35 Lightning II ще претърпи сериозно забавяне и ще стане факт едва през декември. Преди това се споменаваше друга дата – 31 октомври, но според ген. Чарлз Дейвис, изпълнителен офицер за програмата JSF, това няма да бъде възможно. Първите наземни изпитания на самолета с работещ на форсаж двигател са изпълнени на 18 септември.
JSF в момента се счита за най-скъпата програма на Департамента по отбрана на САЩ, като общата цена ще достигне $276 млн.
В началото на септември Lockheed Martin официално съобщи, че извършва проучвания по възможностите за създаване на безпилотен вариант на F-35, а също и вариант, който може да се ползва както като пилотируем, така и като безпилотен летателен апарат. Също така конструкторите разработват концепция, при която четири безпилотни F-35 може да се управляват от два пилотируеми F-35 или F-22, които си обменят сензорна информация. Това може да позволи от борда на безпилотния F-35 да се премахнат (скъпоструващите) сензори, като това ще намали цената на летателния апарат с 30-35%.
На 10 август ВВС на САЩ официално оповести, че първото авиокрило, което ще получи F-35, е 33-та FW, авиобаза Еглин, Флорида (сега въоръжено с F-15C). Това ще бъде основната част на ВВС, където ще се извършва приучване на летателен състав за останалите авиокрила, а също за частите на ВМС и Корпуса на Морската пехота плюс експортните клиенти. Първият F-35 за 33 FW се очаква през 2010 г. 33 FW ще получи 50 самолета от трите варианта – с конвенционално излитане и кацане, със съкратено излитане и вертикално кацане и изтребител за опериране от палуба.
“Клуб КРИЛЕ”

Първа военна доставка на АW139

На 10 август Ирландският въздушен корпус получи първия от четири поръчани транспортни вертолета АW 139 (бивш AB139), производство на италианската фирма AgustaWestland (избран от ирландското военно ведомство при конкурс през 2004г.). Вторият военен клиент – ОАЕ, има поръчка за осем машини, първата от които ще бъде доставена тази година. Ирландските АW139 ще се ползват за различни задачи – транспорт на специални сили, медицинска евакуация, търсене и спасяване на суша и ВИП-транспорт. В транспортна конфигурация товарната кабина на вертолета е оборудвана с 10 седалки, издържащи на аварийни кацания с голямо претоварване. Вторият ирландски АW139 ще бъде доставен през октомври.
До момента фирмата производител е доставила 40 броя от новия модел АW139, а бройката на поръчките е над 190.
“Клуб КРИЛЕ”

Удължаване на ресурса на индийските МиГ-21бис

ВВС на Индия започва програма за удължаване на назначения ресурс на 150 изтребителя МиГ-21бис. Повечето от тях са достигнали предела на назначения от производителя ресурс от 2400 часа и оригиналното намерение е той да се удължи с още 1600 часа. Изследванията по натрупването на умора в елементите на планера, проведени от индийската авиационна лаборатория NAL (проведено на самолет МиГ-2бис, който вече е налетял 2400 часа), показват, че уморни пукнатини в планера се появяват при натоварване, съответстващо на нальот от 1000 часа. Това означава, че при нормална норма на нальот тези допълнителни 1000 часа могат да се направят за 10 години.
“Клуб КРИЛЕ”

Програмата Як-130 продължава нормално

Въпреки загубата на прототип 03 на новия руски учебно-тренировъчен самолет Як-130 (на 26 юли т.г.), програмата продължава по график, без да се нарушава планът за доставките на поръчаните от ВВС на Русия и Алжир самолети. За Русия първите четири машини ще бъдат доставени през 2007 г., докато Алжир ще получи първия си Як-130 през 2008 г.
Самолетите за руските ВВС ще се произвеждат в завод „Сокол” в Нижни Новгород, а тези за експорт – във фирмата „Иркут” в Иркутск (там ще се произвежда и крилото за руските самолети).
Според Олег Демченко, президентът на „Илкут” и генерален директор на фирмата „Яковлев”, към Як-130 има силен интерес от множество страни като Белорус, Гана, Сирия, Либия и Венецуела, които общо могат да поръчат до 100 самолета. Последният проявен интерес към Як-130 идва от Сирия.
Третият прототип на Як-130 (борд 03) беше загубен при авария и в изпитателната програма той ще бъде заменен от първия сериен самолет от първата партида от 12 машини за ВВС на Русия. Причината за аварията, при която двамата пилоти изпитатели се катапултираха успешно е отказ в захранването на електродистанционната система за управление.
Той ще бъде задействат в изпитанията на въоръжението, които са планирани да завършват към края на 2007 г. Първият сериен Як-130 за руските ВВС ще изпълни първи полет през май или юни 2007 г.
Демченко споменава пред пресата, че се планира единият от двата прототипни самолета (собственост на конструкторското бюро) да се модернизират в лек щурмови самолет през 2007 г. Това ще бъде начинание, което напълно се финансира от производителя, и цялата разработка и изпитания ще струва от порядъка на $10 млн. Демченко очаква ВВС на Русия да подготвят изискване за боен самолет от този клас, който да постъпи на въоръжение към 2015 г.; също така се очакват и добри експортни продажби.
“Клуб КРИЛЕ”

ВМС на САЩ пенсионираха окончателно F-14

На 22 септември официално беше сложен край на службата на тежкия палубен изтребител F-14 Tomcat във ВМС на САЩ. Последната част, летяща с тези легендарни самолети, е ескадрилата VF-31 Tomcaters, базирана в морската авиационна станция Оушена, Вирджиния.
“Клуб КРИЛЕ”

Aero предлага L-159 за Венецуела

Чешкият производител на учебно-тренировъчни самолети планира да предложи на Венецуела своя най-нов модел L-159. Той ще бъде сериозно модифициран, като всички части и системи американско производство се заменят с оборудване, ползвано при по-стария модел L-39 (основно украинско производство), плюс авангардна авионика доставяна от френски фирми. По този начин се избягват усложненията, произтичащи от американското оръжейно ембарго, наложено на Венецуела. Украинското участие ще включва двигател АИ-222.
За да предложи L-159 на Венецуела, Aero трябва да преодолее и друго сериозно препятствие – тоест да има разрешение и от чешкото външно министерство, но засега то дава отрицателен отговор.
Междувременно продължава конкурсът за приватизацията за Aero Vodohody, като в него участват осем потенциални купувачи.
“Клуб КРИЛЕ”

Първият G550 CAEW, доставен на ВВС на Израел

В средата на септември американският производител Gulfstream Aerospace достави на Израел първите два самолета за специални мисии G550 CAEW (Conformal Airborne Early Warning) – вариант на бизнессамолета от висок клас G550 (бивш GV), оборудван за изпълнение на задачи по далечно радиолокационно откриване и предупреждение. Специалното оборудване е производство на израелската фирма Elta, поделение на IAI, и се монтира в конформни (адаптивни) обтекатели от двете страни на тялото.
Освен този вариант в експлоатация във ВВС на Израел е и вариант на G550 с оборудване за радиоелектронно и радиотехническо разузнаване.
“Клуб КРИЛЕ”

Екс-холандски F-16 за Чили

Първите шест от общо 18 броя изтребители F-16 MLU, които Холандия продава на Чили, бяха доставени в началото на септември (договорът датира от декември м.г.). В договора за продажба е предвидено и обучение на двама чилийски инструктори. Останалите 12 самолета ще бъдат доставени на две групи през февруари и юни 2007 г.

„Клуб КРИЛЕ”
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Fri 13 Oct 2006, 09:49    Post subject:  

Новините в "Клуб КРИЛЕ", бр. 10

У нас


Летище София с нова писта

В 04,00 ч на 31 август тази година самолет на националния авиопревозвач “България Ер” за първи път излезе на новата писта на летище София и излетя, а минути след това самолет на друга родна авиокомпания – “Хемус Ер” – извърши и първото кацане. Така след неколкогодишни строителни работи софиянци, а и всички българи вече с гордост можеха да се похвалят с нова писта за излитане и кацане и прилежащите и рульожки. За този изключително дълъг период, удължаван многократно поради една или друга причина, които сега няма да коментираме, се изписа много за това как новата полоса ще е дълга 3600 m, широка 45, ще може да приема всички класове летателни апарати и т.н. Малко хора се замислиха обаче за реалните промени от авиационна гледна точка след тази паметна нощ на прехвърляне от стара на новата полоса.
„Клуб КРИЛЕ”

Технически параметри на новата ПИК

Новата писта за излитане и кацане (ПИК) на летище София (SOF/LBSF) е, както вече споменахме, с дължина 3600 m и широчина 45 m. В сравнение със старата тя е с малко над километър по-дълга и със същата широчина. Пистата е с покритие от полимерно модифициран асфалт с твърдост PCN 70/F/B/X/T. Подобно покритие позволява редовна експлоатация на пистата от тежки самолети (като Boeing 747, Ил-96 и т.н.). Тук е важно да уточним нещо. Всеобща заблуда е, че старата полоса на летище София е недостатъчно дълга (2400 m), за да приема този клас самолети. В действителност дължината на старата ПИК е напълно достатъчна и нерядко пъти се е случвало такива тежки аероплани да кацат в София. Единственото ограничение е твърдостта и качеството на настилката (бетон, както всички други международни летища в България), която не позволява редовни посещения на гигантите, и, разбира се, липсата на адекватно затоварване по различните дестинации. В двата противоположни края на новата ПИК има ленти за безопасност, маркирани със съответната жълта маркировка, а изпълнителен старт 09 (запад) е изместен с триста метра.
„Клуб КРИЛЕ”


Навигационно и друго оборудване

Новото откъм радионавигационното оборудване е по-високата категория на системата за инструментален подход (ILS) при кацане от изток (ПИК 27) и инсталирането на такава и на ПИК 09. Досега старата полоса разполагаше с ILS първа категория само при кацане от изток, като честотата на сигнала бе 109,5 MHz, а курсът 272. Същите параметри се запазват и при новата ПИК 27, но този път с трета категория, която позволява автоматично кацане при нулева видимост. В деня на пускане в експлоатация на новата полоса ILS 27 бе още в тестов период, в който си остана и до приключването на материала. Заходите се извършваха по VOR/DME, като тук се използваше старият софийски VOR – SOF (112,6 MHz), който си е на старото място. Две седмици след паметния 31 август започна инсталацията на антените за ILS системата на ПИК 09, която ще бъде първа категория. Досега по старата 09 се извършваше само VOR/DME подход. Ниската категория на ILS 09 се дължи на наличието на сгради в западния край на летището (софийските квартали “Христо Ботев”, “Левски” и т.н.), които разсейват сигнала на курсовата и глисадната антена.
На три места северно от новата полоса е разположено и метеорологичното оборудване – система за измерване на видимостта и анемометри, които отчитат вятъра. Трите места, разбира се, са двете зони на опиране и средата на полосата. Оборудването за измерване на долната граница на облачността се намира до оградата на летището в двата противоположни края на ПИК.
„Клуб КРИЛЕ”

Нови процедури

С новата полоса в София бяха въведени и нови стандартни процедури за отлитане и кацане (SID – Standard Instrument Departure и STAR Standard Traffic Arrival Rules). Тъй като станиците на списанието не са място за подробно описание на новите процедури, тук ще направим само кратък анализ на настъпилите промени и главно влиянието им върху гражданите на София и околностите. Основен проблем на старата полоса и съответно старите процедури бяха, разбира се, прелитащите над София самолети при кацане по ПИК 09 и излитане по ПИК 27. Кацащите по 09 самолети излизаха на финален подход над кв. “Люлин” и прелитайки през Красна поляна, Св. Троица, центъра, “Левски” и “Христо Ботев”, кацаха на летището. При излитащите по ПИК 27 самолети положението бе следното. След малък набор на височина (приблизително около гара Подуяне) самолетите, летящи за Западна Европа (болшинството от трафика), правеха завой над Централните софийски гробища и напускаха града в северно направление, откъдето поемаха за контролна точка GODEK на сръбската граница. Ревът на двигателите естествено създаваше неприятни емоции на жителите на крайните софийски квартали. За да се ограничи това, бе въведено правило, че при вятър със скорост под пет възела (10 km/h) и независимо от посоката му излитанията се извършват по 09, а кацанията по 27, което означава, че всичкият трафик се намира на изток. Това правило продължава да важи и днес, въпреки че новото положение на полосата позволява излитащият трафик да се „изнесе” от небето над София много по-бързо, а кацащият да не прелита над центъра на града въобще. Ако се върнем отново на правилото 09-27, споменато по-горе, ще забележим един сериозен недостатък – излитащите самолети летят срещу кацащите и не може да се постигне онзи „конвейер”, който е характерен за големите летища. Именно новата полоса позволява известни „компромиси” с правилото и характерната картинка за първите седмици от експлоатацията на новата полоса бе излитане и кацане в една и съща посока. Иначе, ако се вгледаме в процедурите преди и след, ще видим, че промените са много, което, разбира се, касае най-вече летците и ръководителите на полетите. Вече в никоя процедура не присъстват NDB маяците във Вакарел (WAK) и Божурище (BOZ), което е естествено, тъй като ерата на АРК (автоматичен радиокомпас или на английски NDB) вече приключва. Поради тази причина и зоните за изчакване (зоните, в които ръководител полети може да нареди на някой самолет да изчака, кръжейки над някоя контролна точка) са изцяло подновени. Сега те са над контролни точки BENIL (на 36 km от VOR SOF - по правата за кацане на ПИК 09), ALIKU (на 11 km южно от летището) и ETROL (на 11 km североизточно от VOR BLO). От старите зони за изчакване се запазва само тази над VOR GOL.
„Клуб КРИЛЕ”

През първите дни


Операция „шаш и паника” според едни, поредица от благополучия според други. Това бе трафикът в първата седмица след 31 август. Още на първия ден след началото на експлоатацията самолет на гръцката авиокомпания прави опит да кацне по старата полоса, но своевременно е информаран от кулата и минава на втори кръг. Интересен факт е, че именно гърците бяха първите, които „поискаха” да кацнат на новата полоса, преди тя да е готова. Иначе, за да се избегнат подобни недоразумения, ръководството на въздушното движение предприе редица мероприятия. Така например осветлението на новата полоса светеше дори и денем при кацане, във всички съобщения се споменаваше изрично за нея и най-любопитното – РП-тата (ръководител полети) въведоха понятието ПИК 09 лява и ПИК 27 дясна. Така неофициално София се превърна в летище с две писти.
Другият хаос бе на земята. След пускането на новата ПИК и новите писти за рулиране последните бяха напълно прекръстени. Сега това, което бе пътека за рулиране алфа, се казваше Лима и т.н. Всичко добре, ако на самите пътеки не стояха още старите означения. Така от кулата се принудиха да въведат реплика от рода на „рулирайте по алфа стара”. За капак на всичко през първите дни пилотите летяха без процедурни карти и карти на рульожките, тък като от световната компания Jeppesen, чийто услуги ползват едва ли не ВСИЧКИ авиокомпании, все още не бяха публикували новите карти. Разбира се, след по-малко от седмица те бяха така коректни да го направят и дори да ги предоставят за свободно изтегляне от интернет с параф – МНОГО ВАЖНО!!! Малко по-малко трафикът свикна с „новото летище” и то свикна с трафика. Сега вече всичко е наред и предстои следващото изпитание – новият терминал. Там какво ще се случва по наша редакционна прогноза си е чиста проба “божа работа”.
Илия МАКСИМОВ
„Клуб КРИЛЕ”
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Fri 13 Oct 2006, 09:55    Post subject:  

Новините в "Клуб КРИЛЕ", бр. 10

ВВС

Модернизационни планове за ВВС на Хърватска

В краят на август хърватското Министерство на отбраната подписа с Рособоронекспорт (руската агенция за износ на военна продукция) договор на стойност $ 65 млн. За доставка на десет вертолета Ми-171. Машините ще бъдат произведени в завода в Улан-Уде. Доставката на първите две машини се очаква до края на 2006 г., а всички десет до 2008 г. Договорът включва доставка на резервни части и обучение на пилоти и технически персонал. Не се съобщава с каква точно авионика ще пристигне машината и дали тя ще отговаря на стандартите на НАТО. Сделката се сключва в замяна на руски дълг към Хърватска. В момента се експлоатират 18 – 20 Ми-8МТВ-1/Ми-17, като някои от тези машини са преминали през КВР и модернизация за достигане на изискванията на ИКАО и НАТО.
В същото време стана ясно, че страната ще изведе от въоръжение нейните изтребители МиГ-21 (осем МиГ-21бис и четири МиГ-21УМ) през 2011 г. Планира се към 2008 – 2009 г. да бъде избран нов многоцелев изтребител за страната, като първите доставки трябва да станат факт преди пенсионирането на МиГ-21. За основни кандидати в момента се спрягат F-16 и JAS 39 Gripen. Предвижда се и закупуването на поне четири УТС за напреднало обучение също до 2011 г.
„Клуб КРИЛЕ”

Спекулации за чешко авиационно участие в Афганистан

В последните дни на август британското министерство на отбраната водеше преговори с чешкото министерство за евентуално участие в мисията на НАТО в Афганистан. Британският контингент от 3600 войника изпитва остра нужда от въздушен транспорт и непосредствена авиационна поддръжка. Във връзка с това се предвиждаше изпращане на чешки Ми-8/17/171 и Ми-24 в Афганистан. От чешката страна се изисква доставка на очила за нощно виждане от британска страна.
Две седмици по-късно обаче чешкото министерство на отбраната заяви:
„Преди да можем да изпратим вертолети на задгранична мисия, ние трябва да приведем машините в подходящ вид, а именно те да отговарят на стандартите на НАТО. Това включва ново комуникационно оборудване, системи „свой-чужд”, подходящи дейталинкове, възможност за водене на бойни действия през нощта и друго оборудване изисквано от ИКАО. Поради бюджетни съкращения обаче ние няма да можем да проведем тази модернизация в близките две години.”
Въпреки всичко се предполага, че Чехия ще изпрати пет транспортни вертолета в Косово.
„Клуб КРИЛЕ”

Програма за превъоръжаване в Гърция

На 26 юли гръцкото правителство реши да отдели 11,39 млрд. евро за превъоръжаване за периода 2006 – 2011 г. В рамките на тези финаси се предвижда закупуването на 45 УТС за напреднало обучение, 20 транспортни вертолета (най-вероятно NH90), 15 вертолета за търсене и спасяване, пет морски патрулни самолета и друго въоръжения за сухопътните и морски сили на страната.
За сега не се отделят средства за придобиване на нов многоцелев самолет. Предполага се, че такива ще бъдат предвидени в рамките на следващата програма 2011 – 2015 г., когато трябва да се закупят 60 изтребителя следващо поколение.
„Клуб КРИЛЕ”

Първи реактивни самолети за ВВС на Естония

За първи път в своята най-нова история ВВС на Естония придобиват реактивни самолети в редиците си. Касае се за взети на лизинг два УТС L-39C. Самолетите са собственост на естонската компания Musket Ou и носят както граждански регистрации (ES-RAZ и ES-YLZ), така и военни опознавателни знаци. Самолетите са взети на лизинг за обучението на трима пилоти или общ нальот от 270 часа.
В момента ВВС на Естония използва пет транспортни самолета Ан-2 и четири вертолета Robinson R-44.
„Клуб КРИЛЕ”

Още F-16 за Турция

На 30 август командващият турските ВВС генерал Фарук Комерт обяви, че страната ще закупи 30 допълнителни изтребителя F-16C/D до 2011 г. Финасирането на сделката идва от парите отклонени от плановете за модернизация на допълнителни 48 F-4E до стандартите F-4E-2000 Terminator. Все още не е ясно дали машините ще са нови или втора ръка.
„Клуб КРИЛЕ”
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Fri 13 Oct 2006, 10:07    Post subject:  

Новините в "Клуб ОРЪЖИЕ", бр. 10

НОВ КАМИОН ЗА ПЕНТАГОНА

Американската автомобилостроителна корпорация “Ошкош Трак” (Oshkosh Truck) разрабтва нов военен камион с обозначение ХEMTT (Heavy Expanded Mobility Technical Truck), снабден с хибридна дизелово-електрическа силова установка. В момента се довършва първия предсериен образец на машината. Още един прототип ще бъде произведен за изпитания в частите на морската пехота на САЩ. Не се съобщава цената, но на обикновената дизелова серия е между 200 до 400 хиляди долара.
Главните достойнства на дизелово-електрическия двигател са ниския разход на гориво ( с 20 % по-малко от обикновения дизел) и пониженото равнище на шума. Освен това генераторът на камиона произвежда 305 kW електроенергия. По време на една от демонстрациите на апарата, в течение на 2 h е осигурявано електрозахранването в авиобазата, където са изпитанията. Пентагонът има намерение да снабди армията с дизелово-електрически всъдеходи. Силовата установка за този проект се разработва от корпорацията „Дженеръл Мотърс”.
През ноември 2005 г. Пентагонът проведе изпитания на нов двигател, монтиран на автомобил HUMVEE във военната база „Форт Кемпбъл”. В изпитанията участваха военнослужещи от 10-ва1 въздушнодесантна дивизия на САЩ.
Владимир Найденов
“Клуб ОРЪЖИЕ”


КЛАСАЦИЯ НА САУ ПО ПРОДАЖБИ

Най-популярната самоходна артилерийска установка (САУ) на световния пазар в близките десет години ще бъде САУ K-9 “Тъндер”, произвеждана от корейската фирма “Самсунг Текуин”. Според специалистите за това време ще бъдат произведени 4500 артилерийски установки на колесна и гъсенична база. Общата стойност на продукцията се очаква да бъде около 14 милиарда долара. По мнението им, пазарът може да се раздели на три категории – класически самоходни гаубици, разработени още от времето на Студената война, мобилни артилерийски системи, предимно на колесно шаси и съвременни високотехнологични разработки.
Както отбелязват анализаторите, въпреки появата на нови разработки в тази област, самоходките от „класическия” дизайн ще си останат най-популярни. Освен корейската К-9, на която заедно с лицензната турска система “Сторм”, ще се паднат до 21,76 % от пазара. Сред най-популярните артилерийски системи си остава и САУ М-109 на фирмата “БАЕ Системс Ленд анд Армамент”.
На второ място след класическите самоходни артилерийски системи ще бъдат мобилните гаубици. Сред тях, по мнението на специалистите, най-популярна ще бъде американската САУ “Мобил Гън систем” (Mobile Gun System) на базата на БТР “Страйкър”, произвеждан от американската фирма «Дженерал дайнемикс Ленд системс. Американците обаче ще имат сериозна конкуренция в лицето на френската САУ КАЕСАР (Camion Equipe d,un Systeme d,Artillerie) на “ЖИАТ Индъстрис”. Нейните предимства са по-малко тегло и е по-ниска цена.
Най-непопулярни в близките десет години, в областта на САУ ще бъде немската “Панцерхобитц 2000” (Pz-2000) на фирмата “Краус Мафей Вегман” и японската Tип-99 на “Мицубиши”. Първата има 6,26 %, а втората 3,26 % от общото число на продажбите.
Агенцията обаче напомня, че на изпитания в ЮАР в средата на април, немската Pz-2000 демонстрира рекордна далечина на стрелбата – 56 km, докато обикновено САУ стрелят до 40 km. В хода на изпитанията, в гилзата на снаряда поставят шест блока DM-72 на немската фирма “Нитрокеми” и снаряд V-LAP на южноафриканската “Денел”. Както се отбелязва и 56 нп не са предел. Получената далечина на стрелбата е ограничена от размерите на полигона. В идеални условия може да бъде постигната и далекобойност от 60 km. Така гаубицата, която има 155-mm цев и е дълга 52 калибъра, може да поразява цели, които преди са били достъпни само за тактически ракети. Като пример – далечината на стрелбата на американската САУ М-109А6 “Паладин” е 30 km, а на руската 2С19 ”МСТА-С” – 24,7 km. Технологията V-LAP (Velocity-enhanced longrange Artillery Projectile) е разработена от фирма “Денел”. В такъв снаряд, теглото на взривното вещество е намалено, а освободеното пространство се заема от неголям реактивен двигател, с който снарядът лети по-дълго и по-далече.
Владимир Найденов
“Клуб ОРЪЖИЕ”

НАЙ-ЛЕКАТА ТЕЖКА ГАУБИЦА
В Сингапур са разработили тежка самоходна гаубица, чието най-голямото достойнство е, че е най-леката в своя клас. Цевта е с калибър 155 mm и дължина 39 калибъра и е предназначена за използване при въздушнодесантни операции. Затова намаляването на теглото се оказва най-важна задача на сингапурските оръжейници. Като резултат установката действително се оказва лека и тежи само 4899 kg, при това може да се придвижва и на колела със скорост 12 km/h. Снабдена е с двигател 9LD625-2 “Ломбардини”.
На показните изпитания свободно се превозва от транспортния вертолет CH-47D “Чинук”. Създаването на тази система е в рамките на обща програма за стандартизация към калибър 155 mm, тъй като много армии вече се отказват от традиционното 105-mm оръдие.
Владимир Найденов
“Клуб ОРЪЖИЕ”


ГАУБИЧЕН ВЛЕКАЧ-ВСЪДЕХОД

Американската корпорация “Локхийд-Мартин” сключи договор с Корпуса на морската пехота на САЩ за разработване на нов колесен влекач, наречен ЛВПМ (Lightweight Prime Mover – LWPM) за буксиране на новата 155-mm гаубица М-777. Съгласно договора, корпорацията ще произведе пробна серия от четири машини, а в перспектива – около 120. За основа ще служи всъдехода LM 4x4.
Като поръчват този влекач, американците тръгват по различен от англичаните път. Британската компания “БАЕ Системс” разработи за морската пехота колесна САУ “Порти” с използване на гаубица М-777.
“Порти” и ЛВПM се създават за бъдещо използване в аеромобилни операции. Габаритите на САУ и американския влекач ще им позволят да се съберат в самолет С-130 “Херкулес”. Освен това са в състояние да издържат дълги маршове по пресечена местност. Буксирната артилерийска система има някои недостатъци, но фирмата “Локхийд-Мартин” разчита, че в хода на реализирането на проекта ще може да създаде универсално шаси, което в бъдеще да стане един от компонентите на проекта “Бъдеща бойна система”.
Владимир Найденов
“Клуб ОРЪЖИЕ”


„СТРАЙКЪР” С ОРЪДИЕ ОТ „АБРАМС”


Пентагонът поръча на няколко американски компании да разработят боен модул – MГС за БТР М-1128 ”Страйкър”. Въоръжението на модула да е 105-mm оръдие, както на един от по-раншните модели танкове „Абрамс”, се съобщава от компанията “Къртис Райт”.
В рамките на тази програма фирмата “Къртис Райт” получава част от поръчката, свързана със създаване на компонентите на системата за зареждане и подаване на боеприпасите. Другата компания, която участва в разработката е “Дженерал Дайнемикс”, а срокът за представяне на разработката е до ноември 2006 г.
Бойният модул ще бъде снабден с напълно автоматизирана необитаема купола, в която освен оръдието ще има и дистанционно управляема големокалибрена картечница. Модернизирането на М 1128 ”Страйкър” е част от програмата за създаване на преходна универсална бронирана машина за въоръжените сили на САЩ.Тя предвижда създаването на два варианта на такава машина – БТP и машина за артилерийска поддръжка. Колесната САУ няма да замества танковете. Тя ще действа като щурмово оръдие за непосредствена артилерийска поддръжка на пехотата по време на бойните действия.
Владимир Найденов
“Клуб ОРЪЖИЕ”


НОВА АМЕРИКАНСКА ГРАНАТОХВЪРГАЧКА
На международния военен салон в Лондон през 2005 г. американската корпорация “Милкор” представи нова разработка в областта на стрелковото оръжие. Това е 40-mm полуавтоматична гранатохвъргачка с ръчно зареждане, револверен тип MGL-40. Тя трябва да замени предишния модел MGL-Mk1. Новото оръжие се отличава с по-висока скорострелност и точност на попаденията. Войник, въоръжен с такава гранатохвъргачка, може да води огън с 40-mm гранати със скорост 2 изстрела в секунда на разстояние 400 m. На разстояние 150 m целите могат да бъдат поразявани със снайперска точност. Оръжието е разработено съвместно с фирмата, производителка на боеприпаси “Мартин Електроникс Инк.”. MGL-40 използва гранати 40х60 mm по стандарта на НАТО, но могат да бъдат използвани и други типове 40-mm гранати. От известно време оръжието се използва от някои управления на министерството за национална безопасност, а също и от министерството за отбрана на САЩ.
“Клуб ОРЪЖИЕ”
Владимир Найденов


„Страйкър” с оръдие от „Абрамс”

Пентагонът поръча на няколко американски компании да разработят боен модул-MGS за БТР М1128”Страйкър”. Въоръжението на модула да е 105-mm оръдие, като на един от по-раншните модели танкове „Абрамс”, се съобщава от компанията Curtiss-Wright.
В рамките на тази програма C-W получава част от поръчката, свързана със създаване на компонентите на системата за зареждане и подаване на боеприпасите. Другата компания, която участва в разработката е General Dynamics. Срокът е до ноември 2006 г. Бойният модул ще бъде снабден с напълно автоматизирана необитаема купола, в която освен оръдието ще има и дистанционно управляема големокалибрена картечница.
Модернизирането на М1128”Страйкър” е част от програмата за създаване на преходна универсална бронирана машина за Въоръжените сили на САЩ – Interim Armored Vehicle program.Тя предвижда създаването на два варианта на такава машина – БТP /Infantry Carrier Vehicle/ и машина за артилерийска поддръжка - /Mobile Gun System/. Колесната САУ няма да замества танковете. Тя ще действа като щурмово оръдие – за непосредствена артилерийска поддръжка на пехотата по време на бойните действия.
"Клуб ОРЪЖИЕ"
Владо НАЙДЕНОВ

Нов камион за Пентагона

Американската автомобилостроителна корпорация Oshkosh Truck разработи нов военен камион HEMTT /Heavy Expanded Mobility Technical Truck/ снабден с хибридна дизел-електрическа силова установка. В момента се довършва първия предсериен образец на машината. Още един прототип ще бъде произведен за изпитания в частите на Морската пехота на САЩ. Не се съобщава цената, но на обикновената дизелова серия е от 200 до 400 хиляди долара.
Главните достойнства на дизел-електрическия двигател са ниския разход на гориво /с 20% по-малко от обикновения дизел/ и понижено равнище на шума. Освен това генераторът на камиона произвежда 305 kW електроенергия. По време на една от демонстрациите на апарата, в течение на 2 часа е осигурявано електрозахранването в авиобазата, където са изпитанията.
Пентагонът има намерение да снабди армията с дизел-електрически всъдеходи. Силовата установка за този проект се разработва от корпорацията „Дженеръл Мотърз”.
През ноември 2005 г. Пентагонът проведе изпитания на нов двигател, монтиран на HUMVEE във военната база „Форт Кемпбъл”. В изпитанията участваха военнослужещи от 101 въздушно-десантна дивизия на САЩ.
„Клуб ОРЪЖИЕ”
Владимир НАЙДЕНОВ


Най-леката тежка гаубица

В Сингапур са разработили тежка самоходна гаубица...Най-голямото й достойнство е, че е най-леката в своя клас.
Въоръжена е със 155-мм гаубица с дължина на цевта 39 калибъра и е предназначена за въздушно-десантни операции. Затова намаляването на теглото се оказва най-важна задача на оръжейниците. Като резултат установката действително се оказва лека – тежи 4898,9 кг. При това може да се придвижва и на колела със скорост 12 км/ч. Снабдена е с двигател Lombardini 9LD625-2.
На показните изпитания свободно се превозва от транспортния вертолет CH-47D Chinook. Той повдига гаубицата, пренася я на известно разстояние, разтоварва я, сваля разчета и разтоварва боеприпасите.
Създаването на тази система е в рамките на обща програма за стандартизация към калибър 155-мм, тъй като много армии вече се отказват от традиционното 105-мм оръдие.
„Клуб ОРЪЖИЕ”
Владимир НАЙДЕНОВ


Гаубичен влекач-всъдеход
Американската корпорация Lockheed Martin сключи договор с Корпуса Морска пехота на САЩ за разработване на нов колесен влекач Lightweight Prime Mover /LWPM/ за буксиране на новата 155-мм гаубица М777. Съгласно договора, корпорацията ще построи пробна серия от четири машини, а в перспектива - около 120. За основа ще служи всъдехода LM 4x4.
Като поръчват този влекач, американците тръгват по различен от англичаните път. Британската компания BAE Systems разработи за Морската пехота колесна САУ Portee с използване на гаубица М777. Тази гаубица е най-леката в света и е на въоръжение в частите на Морската пехота на САЩ и Сухопътните войски на Великобритания. Тя тежи всичко 4218 кг.
Portee, както и LWPM се създават за бъдещо използване в аеромобилни операции. Габаритите на САУ и американския влекач ще им позволят да се съберат в самолет С-130 Hercules. Освен това са в състояние да издържат дълги маршове по пресечена местност.
Буксирната артилерийска система има някои недостатъци, но Lockheed разчита, че в хода на реализирането на проекта ще може да създаде универсално шаси, което в бъдеще да стане един от компонентите на проекта Future Combat Systems.
„Клуб ОРЪЖИЕ”
Владимир НАЙДЕНОВ


Нова американска гранатохвъргачка
На международния военен салон DSEi в Лондон американската корпорация Milcor представи нова разработка в областта на стрелковото оръжие. Това е 40-мм полуавтоматична гранатохвъргачка с ръчно зареждане – револверен тип MGL-40. Тя трябва да замени предишния модел MGL-Mk1. Новият модел се отличава с по-висока скорострелност и точност на попаденията.
Войникът, въоръжен с такава гранатохвъргачка, може да води огън с 40-мм гранати със скорост 2 изстрела в секунда на разстояние 400 м. На разстояние 150 м целите могат да бъдат поразявани със снайперска точност.
Оръжието е разработено съвместно с фирмата-производителка на боеприпаси Martin Electronics Inc. MGL-40 използва гранати 40х60-мм по стандарта на НАТО, но могат да бъдат използвани и други типове 40-мм гранати. От известно време с оръжието действат някои управления на Министерството за национална безопасност, а също и в Министерството за отбрана на САЩ. Предложено е в още 36 страни по света.
„Клуб ОРЪЖИЕ”
Владимир НАЙДЕНОВ


САУ – М777 Portee
Британската корпорация BAE Systems разработи нова колесна самоходна артилерийска установка /САУ/ М777 Portee.
В качеството на шаси за установката конструкторите използват осемколесен автомобил с висока проходимост High Mobility Truck /8х8/ на Supacat. Тези автомобили вече са на въоръжение в армиите на САЩ и Великобритания.
Бойният модул включва 155-мм гаубица М777. Тя е най-леката в света в своя клас за сметка на използване на алуминиеви и титанови сплави.
САУ вече премина изпитанията, като изстреля 350 снаряда. Разработката е по поръчка на Министерството на отбраната на Великобритания в рамките на програмата Lightweight Mobile Artillery Weapon System/Gun – LIMAWS/G/. Съгласно условията на програмата, новата установка трябва да постъпи на въоръжение през 2009 г.
Portee се създава за бъдещо участие в аеромобилни операции. Габаритите й позволяват да се превозва със самолет С-130 Херкулес. Освен това може да извършва дълги маршове по пресечена местност. Боекомплектът й е 70 снаряда.
„Клуб ОРЪЖИЕ”
Владимир НАЙДЕНОВ
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Fri 13 Oct 2006, 10:25    Post subject:  

Новините в "Клуб ОКЕАН", бр. 10

ВЪВ ВМС ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

• На 3 септември в Тутракан и на 7 септември в Добрич представителни части на ВМС участваха в национални тържества, посветени на освобождението на Добруджа.
• На 4 септември командващият на ВМС контраадмирал Минко Кавалджиев се завърна от Германия, където участва в международната военнотехническа конференция „Меком”.
• На 6 септември съвместно с местните власти и обществени организации морските гарнизони Варна и Бургас отбелязаха Деня на Съединението на България.
• От 10 септември до 10 октомври фрегатата „Дръзки” участва в операция на НАТО „Актив Индевър” по контрол на корабоплаването в Източното Средиземноморие.
• На 13 и 14 септември кораби от Военноморска база - Варна осигуряваха в морето ежегодните стрелби на БА на полигона в Шабла.
• На 22 септември поделенията на ВМС участваха в отбелязването на Деня на независимостта.
• На 27 септември представителна част от Военноморска база - Варна участва в празника на град Шабла.
• На 28 септември 5 дами – кадрови военнослужещи от ВМС, участваха в София в международната конференция за ролята на жените в армията.
• На 29 септември във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” бе отбелязана 50-годишнината от завършването на първия инженерен випуск.
„Клуб ОКЕАН”
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
onufrii


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 13226
Location: вилает Боляристан

PostPosted: Fri 13 Oct 2006, 11:08    Post subject: Re: 12 октомври 2006 г.  

brr wrote:
машините от марката „Ан" и „Ту", които са в товарната и селскостопанската ни авиация.


Ан вярно са транспортни, ама кой е селскостопанския Ту? Сигурно Ту-160, че може да преоре половин държава наведнъж Laughing !

_________________
Отказах се да ставам космонавт - вече видях земята през предното стъкло!

Si vis pacem, para bellum - 26030

Прайм червени шишета на бели!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
T-72
[Admin]


Joined: 16 Jan 2004
Posts: 10067
Location: Burgas

PostPosted: Fri 13 Oct 2006, 12:37    Post subject: Re: ВОЕННАТА ПРЕСА В БГ  

Preslav wrote:
ОТ ДНЕС ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГРАЖДАНЕТО НА ОТДЕЛ ВОЕННИ НОВИНИ В САЙТА ТУК ЩЕ БЪДАТ ПУБЛИКУВАНИ СЕЛЕКТИРАНИ ВОЕННИ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ЗА ДЕНЯ.

НОВИНИ - 9 октомври 1006 г.


Всичко е прекрасно ама коригираи хилядолетието!Smile
9 октомври 1006

_________________
Кръвта вода не става!!!
Back to top
View user's profile Send private message 
ICQ Number 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Mon 16 Oct 2006, 09:41    Post subject:  

Новини 14 Октомври 2006 година

България щедра на голи обещания в НАТО

Генералите в Брюксел показват първи признаци на изнервяне. Като пълноправен член от нас се очаква по-активно поемане на ангажименти
България влезе в НАТО и започна с номерата. Вече трета година политическото и военното ръководство на алианса ни дават за пример пред другите членки, че харчим по 2.6% от БВП на година за отбрана и сигурност. За пример, защото повечето страни едвам стигат двата процента. Единствено Турция дава 4% от БВП за отбрана и сигурност.
Всяка година правителството поема ангажимент за 2.6% разходи, но се получава така, че бюджетът за армията за тази година е под 2.4%, а за следващата се очертава 2.3% от БВП. Това беше обявено под сурдинка от зам. - председателя на комисията по отбрана и депутат от НДСВ Илко Димитров. А военният министър Веселин Близнаков като член на коалиционния кабинет не смее да повдигне въпроса за парите на армията.
Комисията по отбрана към Народното събрание е обезпокоена, че правителството непрекъснато намалява бюджета на военното министерство и армията, обяви преди време и шефът й Ангел Найденов. Независимо от загрижеността си Найденов вече втори месец не успява да доведе премиера Сергей Станишев в подопечната си комисия. А депутатите го чакат, за да каже какво се прави с обещаните пари.
Явно всяка година „за пред чужденците" правителството обявява едно, а се получава съвсем друго. От това Най-много се дразнят военните, които под мустак мърморят, че нямат нужната техника и екипировка за изпълнението на задграничните мисии. А непрекъснато им сервират нови и нови. На този фон доста фантастично звучат намеренията за 2007 г., които гонят 100 процента нарастване на средствата за инвестиции за ново въоръжение и техника, капитални ремонти и модернизация на наличното въоръжение.
Обсъжданият вече от парламентарните комисии законопроект за държавния бюджет предвижда догодина военното министерство да изразходва 938.6 млн. лв. В същото време ведомството трябва да осигури 48.7 млн. лв. приходи.
Докладът към проекта уточнява, че през 2006 г. парите за МО ще са 12.57 % повече от тазгодишните.
Разходите за текуща издръжка ще са 750.3 млн. лева, за инвестиции в ново въоръжение и техника, капитални ремонти и модернизация (на наличното въоръжение и техника и други капиталовложения в областта на отбраната -185.5 млн. лв., а за научноизследователска дейност - 2.7 млн. лв. Капиталовите разходи пък ще имат ръст от 106%. Тази година са били 90 млн. лв.
Намеренията на правителството парите да бъдат изразходвани в три функционални сфери: „Отбрана и сигурност", „Здравеопазване" и „Социално осигуряване, подпомагане и грижи".
Но всичко това е в сферата на голямото желание. По-обезпокоителното е, че преди да се обсъжда следващият бюджет, трябва да се дадат отговори защо не се изпълнява сегашният.
Политиката на „лъжливото овчарче" е характерна и за подхода на разискванията дали България да участва в дадена мисия на НАТО или не.
Алиансът, както знаем, обявява пред представители на всички страни-членки каква е следващата мисия, колко бойци и каква техника ще трябват и т.н.
След това започва да чака. Така стана и с последната мисия в Южен Афганистан, закъдето НАТО поиска още 2500 бойци.
Какво се случи в България? Военният министър пусна информацията в обръщение, но без да уточнява за какво точно се искат още хора и кога би трябвало да заминат. И се започна пак голямото скубане на коси защо трябва да хвърляме нашите момчета в ръцете на кръвожадните талибани и прочие.
Да видим как постъпи демократичната държава Франция: „Франция няма да прати свои войски в помощ на НАТО в Южен Афганистан, тъй като е достатъчно ангажирана с Кабул", каза френският министър на отбраната Мишел Алио-Мари, цитирана от Ройтерс.
„България има желание да участва в мироопазващия процес в Афганистан, но предпочита да изпрати двама лекари, и то в Кабул", това е есенцията от решението на българското правителство. Нерде Стамбул, нерде Кабул. Хората искат бойци за Южен Афганистан, а ние пращаме медици в столицата. В момента страната ни командва и охранява единственото летище - това в Кабул, и това е достатъчно основателна причина да кажем, че този път ще пропуснем. Какъв е смисълът на комичния жест с двамата лекари - „малко, но от сърце"?
Първите индикации за изнервеност от страна на НАТО дойдоха във вторник. Още при първото посещение на началника на ГЩ ген. Златан Стойков в щаб-квартирата на НАТО в белгийския град Монс той получи ясни препоръки от върховния главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа ген. Джеймс Джоунс.
Те бяха ясни и прости: „България да консолидира участието си в мисии на алианса и да участва в мисии на НАТО не с малки групи военни, а с по-големи контингенти (батальон), които да бъдат под българско командване.
Иде реч, че вече няма да минаваме метър и с пращане на 100-ина бойци за замазваме положението.
Още по-неприятно е, че искат сами да осигуряваме пълната логистика на тези подразделения - транспорт, храна, комуникации и др. Следващото, за което ще си отворят очите, е бюджетът. Унизително е да се хитрува по този начин.
„Сега”

Офсетът на „Еурокоптер" е пред провал

Компанията се отказа да произвежда части за „Еърбъс" във ВМЗ - Сопот
Само седмица след като се разбра, че офсетните инвестиции на „Даймлер - Крайслер" 8 България са nog въпрос, още един проект на голяма чуждестранна компания по същата линия се оказва пред провал.
Споразумението на военното министерство с „Еурокоптер", част от европейския авиационен концерн EADS, за 105 млн. евро вложения в цивилни обекти тук не се изпълнява, а сроковете, предвидени в него, изтичат. В същото време базираната във Франция фирма не е дала предложения в кои предприятия да инвестира и не посреща с възторг идеите на българските власти по въпроса. Ако в случая с „Даймлер - Крайслер" обаче има основания за блокажа да се винят местните институции и неуредиците помежду
им, то казусът с „Еурокоптер" е съвсем различен.
Заплитането на перките
„Еурокоптер" беше избрана от Министерството на отбраната по време на предишното правителство да достави 12 транспортни хеликоптера „Кугар" и шест „Пантер" съответно за военновъздушните и за военноморските сили. Договорът за офсет (компенсаторно споразумение, с което доставчикът се ангажира да вложи в страната купувач сума, равна на определен процент от стойността на основния договор) е за общо 359 млн. евро. От тях 254 млн. евро е директен офсет (поддръжка на хеликоптерите, обучение на пилоти, строителство на инфраструктура, доставка на екипировка и други), а 105 млн. евро са предвидени за инвестиции в икономиката. За определянето на обектите, в които да са цивилните вложения, и одобряването на резултатите е отговорно Министерството на икономиката и енергетиката. Преди два месеца „Еурокоптер" се опита да отчете пред ведомството на Румен Овчаров, че цивилният офсет е частично изпълнен чрез завода за алуминиеви детайли за автомобили на френската „Монтюпе" в Русе на стойност 70 млн. лв. Екипът на Овчаров обаче не призна предприятието за офсет, защото няма доказателства за връзка на фирмата на EADS c решението на „Монтюпе" да строи в Русе. „Готови сме да инвестираме в други проекти, посочени от българското правителство", каза тогава Оливие Мишалон, заместник вицепрезидент на „Еурокоптер", отговарящ за Централна и Източна Европа. Малко по-късно Министерството на икономиката предложи офсетната инвестиция да е във ВМЗ - Сопот, където европейската компания да започне производство на части за самолети „Еърбъс". „Ставаше дума за 20 вида специфични титанови части. Представителите на „Еурокоптер" обаче отговориха, че този род производство е прекалено специфичен и в крайна сметка отказаха немотивирано", разказа участник в преговорите, пожелал анонимност. От самата „Еурокоптер" не дадоха официален коментар до редакционното приключване на вестника.
Според изпълнителния директор на ВМЗ Иван Иванов проектът не е напълно зачеркнат, но позициите на българското предприятие и чуждестранната компания за схемата на евентуалното производство се разминават. „Истината е, че „Еурокоптер" се опитват всячески да се измъкнат от офсет-ното си споразумение в цивилната му част", разказа друг участник в разговорите с фирмата. Срокът, в който доставчикът на хеликоптерите трябва да посочи български партньор за цивилния си офсет е шест месеца след подписването на споразумението и вече е изтекъл.
Математика на офсета
Инвестицията във ВМЗ, за която става въпрос, е в „номинален" размер 2.2 млн. евро. На такава стойност са машините и оборудването, което „Еурокоптер" трябва да внесе в Сопот, за да започне производството на частите за „Еърбъс". Според правилата на икономическото министерство за оценка на офсета обаче всяко вложение се умножава по определен коефициент, различен за всеки тип бизнес. Коефициентът за внос на хардуер, какъвто би имало в случая с ВМЗ, е доста висок - 1.9. При трансфер на технология, обучение на кадри и износ на продукция цифрата е 2. Така при инвестирани „нето" 2.2 млн. евро за оборудване, ако квалифицира инженери в България и изнесе частите за „Еърбъс", „Еурокоптер" може да отчете многократно по-голям офсет. Проектът обаче засега не се посреща благосклонно от фирмата на EADS.
Намеса на високо ниво
Според източници от Франция проблемът с офсетните инвестиции на „Еурокоптер" е бил предвиден за обсъждане по време на визитата на премиера Сергей Станишев в Париж от 11 до 16 октомври. В делегацията за посещението бяха включени и министър Румен Овчаров и заместничката му по въпросите на офсетните програми Корнелия Нинова. В официалната програма на визитата не е записана среща с „Еурокоптер" или френските власти, на която да се дискутира офсета, казаха от ведомството на Овчаров. Според източници от базираната във Франция фирма обаче темата е предмет на разговор именно при това посещение. Резултатът може би ще стане ясен идната седмица, макар и да не бъде обявен официално.
НЕУСТОЙКА
5 % от стойността на договора е санкцията за неизпълнение на офсета на „Еурокоптер". За провал на цялата програма обаче не може да става дума, защото директният офсет, който представлява основна част от споразумението, се изпълнява.
Проблемът с българския офсет идва в нелек за EADS момент. През седмицата международните агенции предупредиха за очаквана кадрова рокада на върха на „Еърбъс" (също част от европейския концерн) заради закъснели доставки на самолети А 380. При това кризата не е единична - преди три месеца акциите на групата паднаха с 30% пак заради съобщение, че доставките на суперсамолетите ще закъснеят, а наскоро две инвестиционни банки понижиха рейтинга на концерна. При това положение очевидно мениджърите му ще направят всичко възможно да потушат и евентуалния провал в България.
„Капитал”

Четиринадесет жени с пагони заминават с втората рота за охрана на лагер "Ашраф"

Четиринадесет дами с пагони ще се отправят с втората българска рота за охрана на бежанския лагер "Ашраф", който се намира в близост до столицата на Ирак Багдад.
Възпитаничката на Националния военен университет "Васил Левски"- випуск 2002 година, старши лейтенант Зорница Златева от 110-а бригада за материално-техническо осигуряване в гарнизон Пловдив ще изпълнява функциите на началник на отделение "Снабдяване". В "Ашраф" ще се грижи за снабдяването на ротата, поддържайки тясна връзка с колегите си от армията на САЩ. Не изпитва професионални притеснения, защото това е втората й мисия в Ирак - била е с 5-ия пехотен батальон с командир подполковник Костадин Кузмов. Владее английски език на ниво две двойки и две тройки по стандарта на НАТО - STANAG. След завръщането си от Ал Дивания е преминала през тримесечен курс за неговото усъвършенстване.
Според старши лейтенант Зорница Златева по време на мисия освен добрата чуждоезикова подготовка особено важни са уменията за работа в екип както в българското подразделение, така и в многонационална среда.
"Решението за Ирак взех спонтанно. Аз съм човек, който не обича да се заседява дълго на едно място и който не се бои от трудностите.
Редник Мара Димитрова е химик-разузнавач в 4-а артилерийска бригада в Асеновград. За лагер "Ашраф" ще се отправи като автоматчик. Съпругът й починал и тя решава да тръгне за Ирак, за да осигури добро бъдеще на седемгодишната си дъщеричка Никол. Споделя, че талисман за Ирак не й е нужен, тъй като разчита и има силна вяра в своите знания, умения и способности. Държи да поздрави от страниците на вестника командния състав на съединението в Асеновград, заявявайки с ръка на сърцето, че те са най-добрите.
Ефрейтор Милена Иванова споделя, че не се бои и не изпитва притеснения по отношение на предстоящата мисия. Досега на два пъти е участвала в подобна подготовка, но накрая оставала в резерв. Надява се този път да бъде така. Пристигнала на подготовка в Казанлък от учебна база "Христо Ботев" - гарнизон Плевен. Служила е и в свързочното поделение в гарнизон Пловдив. В армията е от две и половина години. Има висше образование с две специалности - "Начален педагог със специализация "Психология" и "Журналистика". Чувства се уютно във военна униформа. На въпроса: Какво бихте посъветвали момичетата, които възнамеряват да станат кадрови войници, ефрейтор Иванова отговори: "Да не забравят, че в армията ще работят с мъже и да държат на достойнството си. Ако изпълняват съвестно функционалните си задължения, няма от какво да се притесняват."
Милена сподели още, че е неомъжена, и пожела да поздрави чрез в. "Българска армия" приятеля си Николай. Убедена е, че докато е в Ирак, ще я чака и ще й бъде верен. Отправя поздрав и към чудесните си колеги от поделението, откъдето идва.
За тригодишната си служба в армията редник Иванка Кашкавалджиева от Пловдив е преминала през длъжностите "радиотелеграфист" и "началник-станция". За Ирак заминава като "автоматчик". В учебните стрелби с "Калашников" винаги е поразявала целите за оценка "Отличен". Твърди, че точен мерник се постига най-вече със спокойствие и с умението да се взема равен мерник с равна мушка, като преди това си затаил дъх. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър". В армията е постъпила някак неочаквано. Преди да облече униформата, е била учител по физика и математика. Две години и половина замествала излезли по майчинство свои колежки. Когато се върнали на работа, останала без работа и без средства. Взела решението да стане кадрови войник и не съжалява за това. Армията й дала желаната от нея професионална сигурност и възможност да отглежда без лишения 11-годишната си дъщеря Живка. Обръща се с най-сърдечни пожелания към командира на войсковата част, където служи, полковник Цветан Рашков и към своя ротен командир капитан Димо Найденов. Убедена е, че освен безупречни професионалисти те са прекрасни хора, които винаги откликват и помагат за решаването на проблемите на своите подчинени.
Основният фактор за Мария Младенова от парашутно-разузнавателния полк в Сливен, да сложи пагоните на кадрови войник (преди 6 години), е баща й полковник Атанас Младенов. Когато след конкурса я приели, той я посъветвал да бъде изпълнителна и дисциплинирана и нещата в служебен план щели да се подредят от само себе си. Преди това работила в същото поделение като гражданско лице в секретна секция и като деловодител в "Автомобилна служба". Приятелят й Николай, когото много обича, живее в САЩ. Смята да го посети след завръщането си от Ирак и когато се приберат в България, да се ориентират към венчило. Чрез армейския всекидневник отправя поздрав както до него, така и до баща си, до майка си Гинка и сестра си Силвия - омъжена във Франция, към двете си племеннички Габриела и Александра и към командира на поделението в града на стоте войводи полковник Евгени Желязков.
Ценко Пеев
(БА)

По-леки и по-издръжливи
В близкото минало бронята за балистична защита беше reserv само за бойната техника на армията, днес тя прогресивно се интегрира при цялата техника, ангажирана в несиметричната война, включително и при логистичните превозни средства. Видът на заплаха при подобни конфликти трудно би могъл да се квалифицира, тя би могла да дойде отвсякъде и с всякакви средства. Те могат да бъдат фабрични: снаряди, кухи заряди, мини или самоделни с метални части -(пирони, парчета и др.), чиято кинетична енергия при експлозия може да причини значителни загуби в жива сила и техника. Особено "модерно оръжие" при несиметричните конфликти станаха т.нар. крайпътни бомби - side-road bombs. Тези, най-често самоделни оръжия - прости за изработка и относително евтини - принуждават производителите да хвърлят все повече усилия за разработка и производство на нови брони, по-издръжливи, но и по-леки.
Защита срещу всякаква заплаха не съществува и принуждава търсенето на голям брой "приблизителни решения". Използването им (Stanag 4569) би могло да осигури оптимална защита срещу един или друг тип заплаха. Но защитата на едно логистично превозно средство не отговаря на суперзащитата на една бойна машина или танк. Въпреки това за едните или за другите заплахите са идентични и войната с конвоите в Ирак е типичен пример. Извън т.нар. горещи зони терористичното движение и големият бандитизъм, чието любимо оръжие е РПГ-7, принуждават непрекъснато да се вземат мерки за усилване на защитата на превозните средства - логистични (фургони) и дори и тези за поддържане на реда.
Бъдещето е на титана?
При постоянното увеличаване на масата на бронираните бойни машини днес изглежда, че титанът се явява едно от решенията на бъдещето за осигуряване на балистична защита в асоциация със стомана и алуминий. Благодарение на нови производствени процедури с ниски разходи титанът, запазен доскоро единствено за авиационното производство, стана достъпна суровина и за производителите на сухопътна техника. Този лек метал предоставя механични свойства с особено високи характеристики против деформация. Към момента в множество страни се провеждат изследвания за интегриране на титана в структурата на танковете за реализиране на перспективни брони, които да заменят стоманата и алуминия. Най-използваната сплав е To-6A1-4V или TA 6V, която включва 6 % алуминий и 4 % ванадий за якост Brinell 340. Срещу кинетични проекти или с тунгстенов или уранов сърдечник, тази сплав демонстрира ефективност в рамките на 1,4-1,6 в зависимост от скоростта на попадението и естеството на агресант. В САЩ при бронираната военна техника, като основния боен танк M1A2 Abrams или бойните машини Grizzly и Bradley, някои стоманени елементи са заменени с титанови. Във Франция новата бойна машина на пехотата VBCI е защитена с помощта на титанови пластини, монтирани върху алуминиевата конструкция. От друга страна, титанът отваря нови пътища в технологиите за производство на броня в сравнение с обеднения уран, метал с висока степен на плътност, използван при последния вариант на Abrams - M1A2. Този материал има някои недостатъци и в САЩ започват да работят по програма за алтернативни решения за използване на неутрални материали като титана. Бъдещето му в отбранителната индустрия се очертава обещаващо.
Реактивни брони
Те се изработват по технология тип "сандвич" - стомана-експлозив-стомана и представляват елементи с формата на плочки, които се инсталират върху конструкцията. Принципът на действие е доста прост: При попадение кухият заряд на експлозива реагира, като консумира и фрагментира кинетичната му енергия между двете стоманени пластини. Остатъчният ефект се поема от конструкцията на машината. Първото поколение на реактивната броня има недостатък - особена уязвимост. Тези "плочки", съдържайки голямо количество експлозив, са много чувствителни при проектили от малък калибър, запалителни заряди и удари. Експлозията на една плочка поражда верижна реакция и нарушава защитната структура на танка или бойната машина, като представлява риск и за пехотата, намираща се в близост. Във Франция фирмата SNPE за производство на експлозиви е намерила решение с експлозив, който не е толкова чувствителен на удар. Той освобождава енергия, достатъчна само за активиране на "плочката" и така ограничава страничните ефекти. Това е специалната муниция Brennus, инсталирана в реактивната броня на френския танк АМХ 30В2 и на EBG. В Германия фирмата IABG, в тясно сътрудничество с Dynamyt Nobel и Verseidag Indutex, създаде реактивна броня на базата на стъклени нишки/смола. Тя премахва множество от недостатъците на "плочките", защото само малки парчета стъклени нишки се разпръскват при експлозия от съответната реакция на бронята. Изпитанията, извършени с изстрел на РПГ-7 срещу бронетранспортьор Marder с такава броня дават положителни резултати. От своя страна, израелската фирма IMI оборудва бронетранспортьора М113 Zelda с хибридна броня, наречена L-VAS, с комбинация от реактивна и пасивна броня (Non Explosive Reactive Armor). Хибридната броня намалява значително страничните ефекти на обикновената реактивна броня, но увеличава масата на М113 с още три тона.
Електрическа броня?
Във Великобритания се работи над алтернативната технология на електрическата броня. Тя представлява огромен кондензатор под формата на кутия, чиито две страни имат електрически заряд. При детонация на изстрел от РПГ-7 върху плоскостта на външната страна се образува меден шип, който преминава през нея. При съприкосновението му с плоскостта на задната страна се получава електрически контакт, кондензаторът се разрежда и медният шип се изпарява от топлината. САЩ също проявяват интерес към тази технология за перспективните бронетранспортьори FCS, а също и за техния Stryker. От своя страна, англичаните възнамеряват да инсталират такава броня на своите перспективни бронетранспортьори FRES. Този принцип на бронезащита вече е демонстриран, но интегрирането му при бойните машини ще изисква сериозни допълнителни доработки за експлоатационна безопасност и електромагнитна интерференция с електронното оборудване. Регенерирането на електрическия заряд след първата агресия срещу машината е най-главният етап при експлоатацията на електрозащитната броня, тъй като обикновено атаката срещу средна и тежка бронирана техника с РПГ-7 се извършва със залпов огън... Основното предимство на електрическата броня се състои в това, че тя е един и половина пъти по-лека от реактивната броня и за защита на бронетранспортьор от типа на британския FV-432 масата му ще се намали с два тона.
Система за активна защита
Основното свойство на активната защита е да създаде препятствие за съответната заплаха, още преди да е достигнала целта си. Пионери в тази област са руснаците със системите "Дрозд", "Щора" и "Арена". "Дрозд" е първата система за активна защита в експлоатация при танк Т-55 и демонстрира своята ефективност срещу изстрелите от РПГ-7 на муджахидините в Афганистан. Тези системи създават преграда за противотанкови изстрели и ракети, но не и за проектили с кинетична енергия. За противодействие на осколъчни проектили са определени две концепции: дестабилизиращ ефект и прегради за осколките. Дестабилизиращият ефект се състои в изстрелване на експлозивен заряд около изстрелите. Експлозията му ще наруши ефекта на стабилизаторите на изстрела, а от тук - траекторията му и пробивната му способност.
Преградите за осколъчни стрелички представляват метални елементи - парчета или пръчици - изстрелвани на облак перпендикулярно на оста на проектилите. Този облак раздробява осколъчните стрелички на малки парченца, чиято траектория става хаотична. Тези концепции все пак остават ефективни при тежката бронирана техника - тип основен боен танк, защото, въпреки дестабилизиращия ефект и преградите за осколъчни стрелички, тези средства все още притежават значителна кинетична енергия, за да преминат през стоманена броня с голяма дебелина.
STANAG 4569
Този стандарт формулира под формата на отделни стандарти нивото на балистична защита на машини с тегло до 30 тона
Ниво Проектили
1 7,62x51, 5,56x45 O, 20 FSP*
2 7,62x39 API, 20 FSP
3 7,62x51 AP, 20 FSP
4 14,5 API B32, 20 FSP
5 25 APDS, 20 FSP
6 РПГ-7
(*) 20 FSP (Fragment Simulating Projectile) симулира средна експлозия на 155-mm снаряд на разстояние 10 m. При голяма скорост пробивната мощ на 155-mm снаряд значително надвишава тази на 12,7-mm патрон.
Максим Генов[/i[i]](БА)
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Mon 16 Oct 2006, 09:55    Post subject:  

Новини 16 Октомври 2006 година

Без избирателна секция на „Дръзки”

Българските военнослужещи на фрегата „Дръзки" ще могат да гласуват, ако корабът акостира на пристанище в град, в който има разкрита избирателна секция за гласуване на българи в чужбина, заяви вчера говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Това важи и за останалите плавателни съдове, които в деня на изборите акостират на пристанищен град, в който е разкрита секция за гласуване на българи. „Дръзки" е военен кораб с екипаж, а членове на секционна комисия не могат да бъдат кадрови военнослужещи. Освен това на кораба не могат да пътуват цивилни лица, тъй като е със специално предназначение и затова там не може да бъде разкрита избирателна секция, обясни Троянов. Гласуването може да стане с военни карти, моряшки или международен паспорт.
Избирателни секции ще могат да бъдат разкрити на плавателните съдове при наличие на не по-малко от 20 избиратели и ако корабът отплава преди 19,00 часа на 21 октомври. Ако плавателните съдове вече са отплавали, няма възможност там да се образува избирателна секция и екипажът и пасажерите няма да могат да гласуват, каза Троянов.
„Земя”

„Дръзки” акостира за вота

СОФИЯ. Военните на "Дръзки" ще могат да дадат своя вот на президентските избори, ако фрегатата акостира на пристанище в град, в който има разкрита избирателна секция за гласуване на българи в чужбина, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Той обясни, че това се налага, тъй като "Дръзки" е със специално предназначение и за това на борда му не могат да пътуват цивилни лица. Ако корабът акостира на 22 октомври, гласуването може да стане с военни карти, моряшки или международен паспорт, обясни Троянов.
„Станедарт”

НАТО настоява за промяна на българската мисия и в Кабул

Ръководството на силите на НАТО в Афганистан е поискало от София да отмени ограниченията, наложени от Генералния щаб върху българските военни там. Заради тях нашите нямали право да излизат извън района на Кабул, което на практика блокирало тяхното пълноценно участие в операциите на алианса. Това научи вчера „Дневник" от източници от Министерството на отбраната. В момента България има контингент от 70 военни, които се грижат за летището в Кабул.
Националните ограничения са били наложени от ръководството на Генералния щаб, за да се избегне рискът от инциденти с български военни извън столицата, където опасностите са значително повече. В същото време НАТО пое изцяло отговорността за сигурността на Афганистан. Близо 30-те хиляди войници на алианса ежедневно са включени в операции и жертвите през последните седмици нарастват. Заради утежнената обстановка в южната част на страната, където талибаните оказват ожесточена съпротива, съюзът поиска допълнително да се изпратят до 2500 войници. Да се откаже на командващия правото да използва придадените към него части както сметне за уместно, дори и поради национални ограничения и възбрани, свързани с правилата на участие, сериозно подкопава възможността му да изпълнява мисията си - смятат висши военни от алианса.
Подобен проблем Генералният щаб има и с мисията в Босна и Херцеговина, която е под ръководството на Европейския съюз, но се наблюдава от НАТО. Въпреки че този въпрос е бил повдиган от Брюксел, на българските военни - механизиран взвод и охранителна рота, все още им е забранено да участват в мисии по претърсване на къщи за оръжие и задържане на нарушители. Те охраняват единствено щаба на силите в базата „Бутмир" край Сараево.
Националните ограничения на българските военни допринасят за засилване на недоволството сред натовските военни, още повече София продължава да мълчи след призива на алианса за изпращане на още военни в Афганистан. Миналата седмица върховният командващ на НАТО в Европа генерал Джеймс Джоунс посъветва началника на Генщаба ген. Златан Стойков България да консолидира участието си в мироопазващите мисии на алианса. Това беше прието от висшите военни като забележка заради забавянето на българската позиция. По неофициална информация армията има готовност да изпрати още близо 100 рейнджъри, но засега се пази мълчание заради президентските избори. Евентуално одобрение на ново попълнение рейнджъри в рисковия Афганистан може да окаже негативно влияние върху подкрепата за кандидата на левицата. Традиционно привържениците на БСП са против участието във военни мисии зад граница.
„Дневник”

Ген. Симеон Симеонов:
Мисията ни в Афганистан е само началото


Натовареността на летище Кабул е четири пъти по-голяма от тази на летище София, казва началникът на BBC
- Г-н генерал, честит празник на вас и всички авиатори. Как върви мисията на нашите Военновъздушни сили (BBC) в Кабул, на база данните, които ви предоставят всеки ден?
- Категорично заявявам, че мисията до този момент се изпълнява перфектно. Мъжете и жените от BBC изпълняват задачите си по изискванията на НАТО. Не мога да бъда недоволен, даже напротив. Аз им пожелах по време на видеовръзката да продължават в същия дух, за да може в оставащото време до 1 декември, когато изтича мисията им, всичко да мине безаварийно и гладко. Дай боже, да можем да се поздравим, когато си дойдат у дома.

- Това е първата самостоятелна мисия на BBC. А последна ли е?
- Така е, това е първата мисия, но съм убеден, че не е последната. Опитът, който набираме, е огромен и хората се каляват на място в реалната обстановка, изучават всички процедури. Също така разчитаме те да участват в подготовката на следващия контингент, който ще поеме летището. Натрупаният опит трябва да се използва. Но не само положителното, а и отрицателното.

- Има ли забележки?
- Има негативи по отношение на някои отделни дейности, защото нашият контингент работи в много динамична среда. Налага се доста често да действат гъвкаво, за да се справят в обстановката. Аз присъствах по време на визитата на министъра на отбраната Веселин Близнаков и началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков в Кабул. По време на срещата зам. - командващият на мисията на НАТО-ИСАФ даде отлична оценка на българските BBC.

- Кои са най-тежките моменти на нашите авиатори в Кабул?
- Досега най-тежките моменти са били в самото начало, докато се адаптират към обстановката. Ние ги готвихме активно за дейностите в Афганистан. Предварително тренирахме по наши летища, а основно ползвахме Сарафово и други армейски центрове. Смея да твърдя, че най-голямото натоварване в мисията до този момент е съсредоточена на няколко места.

- Кои места?
- Във възловите центрове, където се прави обработката на товари и пътници. Но най-вече става дума за ръководителите на полети. Мога да кажа, че 80-85% са наши ръководители и те поемат изцяло тежестта на този натоварен трафик.

- Казахте, че почти всички ръководител-полети са българи. Колко полета минават през тях дневно?
- За последните два месеца са обработени над 12 000 пасажери и някъде около 6000 тона товари. Осъзнавате ли, че това е огромно като брой и количество? Съпоставката, която и командващият на мисията полк. Марин Начев направи, е, че натовареността на летище Кабул е четири пъти тази на летище София, или нашето умножено по четири. Всеки ден кацат между 150 и 250 граждански и военни самолета. Освен това и теренът на летището е много сложен за управление поради надморската си височина.

- Защо е толкова натоварено?
- Защото това е единственото международно летище, което се ползва в Афганистан. Знаете, че страната почти няма развита железопътна мрежа, няма асфалтови пътища за връзки. Основният маршрут е по въздух. Така че най-голямата тежест е в Кабул. Има и други летища в Афганистан, но те не са международни. Там не кацат цивилни самолети и такива, които се изпълняват по линия на НАТО.

- Какво очаквате да се случи във BBC през следващата година?
- През 2007 г. очаквам следващите хеликоптери "Кугър", които са голяма стъпка за повишаване на оперативните възможности на вертолетната авиация. Очаквам да пристигне и първият транспортен самолет "Спартан". Паралелно с това ще са готови и модернизираните Ми-17 и Ми-24, както ще бъде удължен летателният ресурс и на изтребителите МиГ-29. С това се надявам да повишим способностите си при изпълнение на различни задачи, които са заложени в плана за въоръжените сили.

- Предстои да се модернизират още десет МиГ-29. Кога очаквате да започнат да носят бойни дежурства?
- Удължаването на летателния им ресурс вече започна. На шест машини е удължен, а на останалите върви по график. В тригодишен период въпросът ще бъде решен.
„Дума”


Предстои утвърждаване на плановете на видовете въоръжени сили

През седмицата ще стане утвърждаване на плановете на Сухопътни войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили от началника на ГЩ на БА генерал Златан Стойков, който ръководи седмичната оперативка в Генералния щаб. На нея стана ясно, че се изготвя анализ за изпълнението на бюджета на БА за деветмесечието на 2006 г., подготвя се и доклад на заместник-началника на ГЩ на БА по ресурсите за изменение и оптимизация на Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015 г. в частта му за следваща и по-следващата година.
Началникът на канцеларията на ГЩ полковник Максим Пешев информира, че през седмицата предстои посещение на делегация на Египет в Националния военен университет и Военна академия с цел обучение на египетски военнослужещи в наши вузове. За вторник са предвидени разговорите с естонски представители по двустранното военно сътрудничество. Организира се посещението на началника на ГЩ на БА в Словения. По график ще се проведе и съгласуването на плана на ГЩ за следващия месец.
Подготвено е разпореждане на началника на ГЩ за определяне на условията, реда и сроковете за извършване на организационно-щатни промени и разработване на щатове на поделенията през 2007 г. Началникът на управление "Личен състав" - ГЩ бригаден генерал Спас Спасов съобщи, че е подготвена докладна записка на началника на ГЩ за въвеждане на длъжността "главен сержант" в поделенията на Българската армия. Направени са още структурните схеми, проекто-щатовете, подготвени са заповедите за създаване на професионални сержантски колежи и привеждането на военните училища в съответствие с квотите за личен състав съгласно План 2015. Продължава обобщаването на актуализацията на длъжностите за випускниците на НВУ "Васил Левски" от Випуск 2006. Подготвен е анализ на състоянието на ресурса след попълването на БА с наборници от набор 1988 - първа смяна. По разпореждане на генерал Златан Стойков в управлението ще подготвят точен разчет на българските миротворци в различни точки на света , както и за българските участници, офицери, сержанти и войници на служба в различни командвания на НАТО.
Бригаден генерал Детелин Мажгуров отбеляза, че на 22 октомври приключва мюсюлманският празник Рамадан. Информира и за зачестилото използване на една нова форма на действие от терористите в Афганистан - поставянето на взривно устройство на велосипеди.
В ход е подготовката на разделна щабна тренировка. Приета е полевата практика на подразделенията по ядрена, химическа и биологическа защита, посочи заместник-началникът на управление "Операции" полковник Славчо Узунов. В управлението е подготвено изходно задание за сертифициране на полигона "Змейово".
Основна задача през седмицата за специалистите от управление "Логистика" е проверка на качеството на провежданото периодично техническо обслужване на техниката, въоръжението и другите материални средства в поделенията на БА. Основна задача на Съвместното оперативно командване пък са осъществяването на националното командване и логистичната поддръжка на фрегата "Дръзки" за периода от участието му в операция ЮНИФИЛ за периода от 15 октомври до 15 декември.
В края на оперативката се дискутира ходът на изпълнението на Целите на силите и осигуреният бюджет за тях. Генерал Стойков информира за някои проблемни въпроси поставени от военнослужещите ни в Монс.
Красен Бучков
(БА)


Майкъл Фритц откри Център за кариерно развитие

На посещение във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" бяха г-н Майкъл Фритц от САЩ - директор на Американската агенция за международно развитие - София, и г-жа Дженифър Крофт - сътрудник на агенцията. Пред гостите началникът на училището капитан I ранг Станко Станков изнесе брифинг за историята, настоящето и задачите, които сега решава флотската алма матер. По-късно двамата бяха запознати с възможностите на учебно-материалната база, а г-н Фритц се разписа в книгата за почетни гости.
В един от учебно-битовите корпуси директорът на Американската агенция за международно развитие откри Центъра за кариерно развитие във ВВМУ. Той съществува в училището от 9 януари т. г., като кариерните консултанти в него са обучени именно от американската агенция по специализирана програма. Центърът за кариерно развитие е свързващо звено между работодателите и студентите в Морското училище, между науката и практиката, образованието и бизнеса.
Основните цели на центъра са професионалното ориентиране и консултиране на студентите и подпомагането им при тяхната професионална реализация. Кариерните специалисти ги информират за търсенето на пазара на морските кадри, за предлаганите работни места и за актуалните стажантски програми. Те оказват помощ на бъдещите инженери при подготовката на т. нар. портфолио и за явяване на интервю за работа. Освен ролята, която Центърът за кариерно развитие има в професионалното ориентиране и подготовката на студентите, една от функциите му е ефективно партниране на работодателите чрез подпомагане в процесите на подбор на кадри за стажантски позиции и работни места. Това дава възможност освен за ефективен подбор на успешни бъдещи кадри и за навлизане на съвременните практики и знания в академичните програми за обучение.
Атанас Панайотов
(БА)


"Дръзки" премина в движение от "Актив Индевър" в ЮНИФИЛ

На 11 октомври т. г. в 03.00 часа българско време приключи участието на фрегатата "Дръзки" от Военноморска база Бургас в операцията на НАТО в Средиземно море "Актив Индевър", съобщиха от Щаба на ВМС. На 10 септември т. г. след преход до гръцката Военноморска база "Судабей" на остров Крит "Дръзки" официално се включи в операцията на НАТО по контрол на корабоплаването в Източното Средиземноморие. Командващ на морското съединение по операцията бе италианският вицеадмирал Марио Чезарети от Морското компонентно командване на НАТО в Неапол. Съединението беше разделено на две групи: "Средиземно море" и "Пролив Гибралтар". Командир на групата от шест кораба, в която участва и "Дръзки", бе италианският капитан II ранг Емилио Гатия. Участваха кораби от ВМС на Италия, Гърция, Турция, Румъния, България, като на по-късен етап, след сертификация по процедурите на НАТО в Неапол, в операцията се включи за първи път кораб от Руската федерация - фрегатата "Питливий" от Черноморския флот на тази държава.
По време на "Актив Индевър" фрегатата "Дръзки" бе под общото ръководство на Съвместното оперативно командване (СОК) в ГЩ на БА, а в Щаба на ВМС за времето на провеждането й бе сформирана оперативна група за управление и контрол на кораба. На море "Дръзки" бе в оперативно-тактическо подчинение на командира на групата. За времето на операцията фрегатата патрулира в периодично определяните й райони на Източното Средиземноморие, извърши обмен на данни както между корабите в групата, така и с Морското компонентно командване на НАТО в Неапол. Командването на ВМС оценява участието на кораба в операцията като много успешно. Екипажът бе високо мотивиран, материалната част бе винаги в строя, корабът показа пълна оперативна съвместимост в многонационалната група, всички задачи са изпълнени с отговорност и професионализъм.
Преди края на "Актив Индевър" Министерският съвет реши, а след това и Народното събрание утвърди участието на "Дръзки" в мироопазващата операция ЮНИФИЛ на ООН в Ливан. В морската й част, в която ще се включи екипажът на нашата фрегата, задачите са по силите на екипажа и възможностите на кораба. Екипажът бе увеличен с 10 души, като лични вещи на екипажа и други необходими на кораба материали бяха доставени с транспортен самолет във Военноморската база "Судабей" на остров Крит.
След приключването на участието в "Актив Индевър" военните моряци от фрегатата "Дръзки" се подготвиха за операция ЮНИФИЛ в гръцката военноморска база. На 15 октомври стартира участието й в мироопазващата операция. В нея корабът до 15 декември т. г. ще изпълнява задачи по патрулиране на море и контрол на корабоплаването около бреговете на Ливан, се посочва в официалното съобщение на Щаба на ВМС.
(БА)

Заупокойна панихида за загинали войници в храм "Света Неделя"

Заупокойна панихида се състоя в събота в катедралния храм "Света Неделя" на столицата. Около 200 родители от Комитета на семействата на загиналите и пострадали военнослужещи при изпълнение на служебния си дълг в мирно време се събраха да почетат паметта на своите деца. Службата водиха отец Антон и отец Тоско с помощта на дякон Йоан. На ритуала присъстваха заместник-министърът на отбраната Симеон Николов, секретарят по националната отбрана на президента контраадмиралът от резерва Петър Странчевски, бригаден генерал Спас Спасов, началник на управление "Личен състав" в ГЩ на БА и Петър Велчев, председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. В разговор с председателката на Комитета на родителите Юлия Симова заместник министър Николов подчерта, че решаването на тежките проблеми на близките и роднините на загиналите са един от сериозните му ангажименти. "Усилията ни са насочени в посока да не се случват такива трагични събития, които отнемат децата ни. Драмата на тези измъчени майки и бащи съпреживявам като моя. Най-значимото нещо, което се прави и което ще предотврати подобни случаи, това е професионализацията на армията. При професионалната армия инцидентите са рядкост. През последните години такива случаи рязко намаляха. Няма вече толкова тревожни цифри, както беше преди десетина години..." Другият фактор, който ще повлияе да се подобри ситуацията, е модернизацията на армията. Според заместник-министър Николов все повече се налага кадровите войници да работят с модерни оръжия и съоръжения, които изискват повече интелект и по-малко физика. Той посочи пример с поддръжката и бойната работа с танковете, където злополуките са били значителни. Количественото намаляване броя на танковете и съвременното оборудване свеждат рисковете до многократно по-ниско равнище. "Що се отнася до хората - малко можеш да направиш, след като са загубили най-скъпото си - каза заместник-министърът. - Организацията на работа дава известни възможности, опитваме се да я оптимизираме. Понякога взаимният диалог с родителите е труден, мъката им е така голяма, че те не могат да разберат реалността на пречките, които трябва да преодоляваме. Готови сме да помогнем със средства, но това няма да върне живота на децата им. Това са тежки, драматични моменти..."
Емоционалната обвързаност с тези хора според него го мотивира - проблемът е постоянно в дневния му ред. Трудността засега е, че Комитетът на родителите като организация не може да получи финансови средства директно, а чрез някоя от големите военнопатриотични организации. "Наредих да се търсят начини да се преодолее този чисто бюрократичен подход, тази административна пречка и да могат да бъдат подпомогнати финансово родителите директно. Да имат това право. В разговорите ми с тях те ми задават въпроса: защо не наричате организацията ни патриотична - че нашите момчета не бяха ли патриоти, когато загинаха. Парадоксът е очевиден. Трябва да се преодолеят всички бюрократичните пречки на подобно разбиране..." - категоричен беше заместник-министърът.
Председателката на Комитета на родителите и близките на загиналите и пострадалите в казармата Юлия Симова сподели, че изцяло застават зад подобна позиция: "Нашите деца са загинали в униформа. В домовете ни се е получила повиквателна. Тя задължава родителите да си дадат детето да служи. Смъртта на един неизвестен български войник е също толкова значима и достойна за паметта на обществото, както на кадровия войник, загинал в Кербала или някъде другаде. Те всички загинаха за страната си и цяла България трябва да знае това..."
Лъчезар Лозанов
(БА)


Очакваме увеличаване на френските инвестиции

Като много успешно и интензивно оцени посещението си във Франция премиерът Сергей Станишев.
Влизайки в ЕС, ние ще бъдем равноправни партньори в едно семейство на обединените европейски народи и аз съм сигурен, че в резултат и на посещението, и на бизнесфорума, в който участваха над 250 френски фирми и с голям интерес беше посрещнато представянето на България, ще нараснат и френските инвестиции в нашата страна, ще се засили и политическото ни партньорство, каза министър-председателят. Той беше на работно посещение във Франция от 11 до 14 октомври. По думите му всъщност Франция сега реално преоткрива България, защото много дълги години страната ни е била по-далечна и абстрактна, в известен смисъл, но вече не е, както е заявил президентът Жак Ширак пред него.
Френските инвестиции ще спомогнат за развитието на отрасли в нашата промишленост и в селското ни стопанство, които ще постигнат съвместимост с европейските критерии на производство и търговия, за да можем да издържим на конкуренцията на европейските пазари. (БА)

"Ал Кайда" в Ирак опроверга видеозапис

Иракският клон на "Ал Кайда" нарече лъжа видеозаписа на представящия се като един от ръководителите на джихада в Ирак шейх Абу Осама ал Ираки, в който той призовава лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен да се разграничи от иракския клон на организацията, предаде АФП.
"Кръстоносците, чийто план за Ирак е в безизходица, разпространяват сега лъжи и слухове. Последният беше запис на неизвестен, покрит с качулка човек, призоваващ шейх Осама бин Ладен да анулира клетвата за вярност на организацията на "Ал Кайда" в Ирак. Тези лъжи свидетелстват за мащаба на безизходицата, в която се намира кръстоносният алианс", се посочва в съобщението, чиято автентичност не е установена.
Във видеозаписа, разпространен в четвъртък, маскираният говорител изброява и редица "отклонения" на иракския клон на "Ал Кайда". Сред тях са бомбените нападения срещу училища, болници и жилища на мюсюлмани и убийството на имами и членове на други джихадистки групи в Ирак.
Междувременно седем души бяха убити в Източен Багдад при атентат срещу конвоя, с който пътувала високопоставена служителка в иракското министерство на вътрешните работи.
(БА)

Балтийските страни искат въздушно патрулиране от НАТО до 2018 година

Неотдавна бе проведена среща на министрите на отбраната на трите балтийски страни Естония, Латвия и Литва, на която те заявиха, че очакват мисията на НАТО за контрол на тяхното въздушно пространство да продължи до 2018 година. В подписаното от министрите комюнике се отбелязва също така, че страните се ангажират да сключат споразумение за развръщането на балтийска въздушна наблюдателна мрежа преди срещата на НАТО на най-високо равнище в Рига на 28 и 29 ноември тази година.
Въздушното патрулиране се извършва от страни - членки на НАТО, на ротационен принцип, откакто през 2004 година трите балтийски страни се присъединиха към организацията. В повечето случаи за целта се използват изтребители Ф-16. Сега когато мисията се изпълнява от Испания, това се извършва със самолети "Мираж Ф1". През декември патрулирането ще продължи с белгийски Ф-16.
Допълнително страните апелират авиационната база "Сайулайла" в Литва да остане пункт за управление на операцията по въздушно патрулиране, докато въздушните база "Амари" (Естония) и "Лиелварде" (Латвия) бъдат модернизирани, след което ще може да се използват и трите бази. Споразумението апелира също за по-голямо сътрудничество и за по-добро взаимодействие между страните при изпълнение на бойни задачи включително и за създаване на обединени сили, които да бъдат предоставени на НАТО.
Трите държави ще се стремят и към съвместни доставки на екипировка в някои области като например радари, БТР, електронни системи за противодействие, хеликоптери и др.,имайки предвид усилията си за осигуряване на по-голяма взаимна оперативност и за намаляване на разходите по доставките.
Недко Горинов
(БА)


В полеви условия демонстрирахме ефективно противодействие на РПГ-7

Разполагаме с композитни материали, олекотяващи максимално бронята на летателни апарати, действащи в райони с терористична заплаха
Приключиха показите на полигон "Змейово". Резултатите са оптимистични. Вече разполагаме с различни видове материали, които са около 7 пъти по-леки от метала и в реални условия не позволяват поражение на вертолет от РПГ-7. Темата, която е определена от НАТО като особено важна през 2004г, вече има решения, свързани с постигнати успехи от Института по металознание на БАН. За разлика от проведените демонстрации през 2005 г . на същия полигон, сега продуктът е засекретен. Външната му "опаковка" не позволи на гостите от страната и чужбина да видят какви материали са използвани. Но всички се увериха, че пораженията от РПГ-то са минимизирани. Мнението на специалистите е, че са постигнати добри резултати. Въпросът е дали ще продължим през следващата година работа по този актуален проект, за който България е определена за водеща страна. Съдействие ни се оказва от Гърция, по темата се работи и в Полша.
Заместник-министър Симеон Николов лично увери председателя на групата по въоръженията на Сухопътни войски на НАТО генерал-майор Хенрик Дам, че ще съдейства максимално за бъдещото развитие на проекта за пасивна защита на вертолети. Поетият ангажимент от България ще се изпълнява, ще търсим съдействие и от други държави, защото предстои реализацията на виждания за използване на новите материали като броня за летателни апарати. Налага се да се работи за аеродинамиката и всичко онова, което е свързано със запазване на техническите характеристики на бойните или транспортните вертолети. Страната ни не е производител на такава техника, но само за няколко месеца в авиационния факултет в Долна Митрополия на НВУ "Васил Левски" беше изработен минимодел със съответната пасивна защита. Същият преминава и някои изпитвания, свързани с аеродинамиката. Математическите анализи и обобщените резултати може да станат основа за работа в колектив с мощни производители на вертолети от НАТО, ако те приемат нашето предложение. В БА разполагаме със сравнително малко вертолети и ползата от замислената пасивна защита ще е много голяма за армиите, имащи хиляди такива в авиацията си.
По време на двудневния теоретичен семинар генерал-майор Хенрик Дам заяви, че е важно да се стигне до максимално обобщени резултати от работата през отишлите си две години и да се даде възможност за изява на държавите, проявили интерес към проекта за защита на вертолети. Всички това ще влезе като информация в доклада ни пред конференцията на националните директори по въоръженията в НАТО през тази година. На нея ще се вземе решение как да продължат дейностите. Прогнозни срокове за реализация може да се правят, но най-важно е да се знае, че времето е функция от парите, с които се разполага. Никой не бива да се съмнява в предишни и предстоящи оценки, защото при всеки от антитерористичните проекти на НАТО има колективна оценка, т.е. тя е обективна и точна. Необходимо е като водеща страна да продължим да търсим ефективни предложения от другите държави. Пасивната защита е много важна, но тя не бива да засенчва вижданията за активната защита и всички възникващи предложения от страна на учени и специалисти. Ранното предупреждение, разузнаването на местността, предварителната информация за възможно терористично нападение са особено важни за пилотите. При необходимост от аварийно кацане вследствие попадение вертолетите трябва да гарантират живота на екипажа и транспортираните военнослужещи. В това направление също трябва да продължим упорито да работим, заяви в заключение генерал-майор Дам.
Направените презентации от представителите на "Боинг" и "Еврокоптер" привлякоха вниманието на специалистите с някои данни за вертолетите, действащи в зони с терористична заплаха. Но на този етап официално не ни се предоставиха. Въпреки това имаме право на изводи, които може да използваме в бъдеще. През последните часове на мероприятието много атрактивни изказвания направи професор Адам Вишневски. Лично той е добре запознат с тематиката и години наред трупа опит, довел и до виждането за използване на безпилотни летателни апарати с монтирани на тях камери за наблюдение. Чрез тях пилотите на вертолета разузнават местността и взимат решения за курса и височината на полета.
Директорът на дирекция "Политика по въоръженията и техниката"-МО полковник Николай Янков този път не спести на гостите от чужбина истината, че се нуждаем от подкрепа, която до голяма степен ще доведе до резултати, касаещи глобалните интереси на защитата на вертолетите в алианса. Няма време за бездействие. Индустрията, големите индустриалци трябва да вземат становище по темата и да продължим заедно с тях да работим по проблема. Обединението ще ни даде възможност за кратки срокове да стигнем до желани резултати.
Приключи едно от най-важните мероприятия за 2006г., органазирано от дирекция "Политика по въоръженията и техниката"-МО. Нямаме право да твърдим, че всички, участващи в семинара, са оптимисти относно бързото стигане до крайния резултат. Една от причините са парите, които по някакъв неписан закон са кът за военната ни наука. Би трябвало във времето те да стават все повече и повече. Обратното става. Причини има и военните не желаят да ги коментират. Важното е да се знае, че в НАТО ни водят за равнопоставени съюзници и следят как изпълняваме поетите ангажименти. След това ще има колективна оценка. Надяваме се да бъде положителна за проекта, който е първи по рода си за нас. Въпрос на чест е да се справим. За да сме сигурни, че ще получим право на други задачи като водеща страна.
Георги Пешев
(БА)


Необходима е национална офсетна стратегия

Очертава се необходимостта от национална офсетна стратегия и от законодателни промени. Това каза заместник-министърът на отбраната Симеон Николов пред участниците в международната конференция на тема "Публично-частно партньорство в сектора на сигурност и отбрана - национални практики". Проявата бе организирана от Университета за национално и световно стопанство при любезното домакинство на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерство на отбраната".
Въпреки ограничените възможности Министерството на отбраната също прилага някои от формите на публично-частното партньорство като основните инструменти, използвани за това, са обществените поръчки и офсетните споразумения, посочи заместник-министърът. На тази база вече са сключени пет договора по проекти за модернизация на въоръжените сили и е натрупан значителен опит. От стартирането на модернизацията на Българската армия през 2003 г. до момента Министерството на отбраната полага необходимите усилия и предприема действия за провеждане на целенасочена политика за използване на компенсаторни механизми чрез подписване на офсетни споразумения при закупуването на въоръжение и техника от чуждестранни доставчици. Министерството на отбраната координира дейността си с Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на финансите, като по този начин осигурява необходимата експертиза при изготвяне на нормативни документи и при водене на преговорите с фирмите - доставчици, подчерта г-н Николов.
Той припомни, че през 2003 г. беше изготвена първата "Методика за оценка на програмите за офсет". При разработването й бе заимстван опитът в прилагането на офсетни практики на някои страни, като Полша, Чехия, Румъния и Гърция. В методиката е заложено размерът на програмите за офсет да се определя като относителен дял от номиналната парична стойност на договора за доставка на материали и/или услуги за въоръжените сили и отбраната на страната, като той не може да бъде по - малък от 20% номинал от общата стойност на договора (като отношение на номиналната парична стойност на офсета и общата стойност на договора за доставка) и не по-малък от 60% (като отношение на офсетните ползи към номиналната парична стойност на договора за доставка). Офсетните ползи се определят като произведение от номинална стойност на офсетните задължения с определени коефициенти (мултипликатори). Максималният коефициент бе предвидено да е "12". Министерството на отбраната е приложило на практика само веднъж - при преговорите с фирмата "Даймлер Крайслер" за определяне на директния офсет при договаряне на първия договор за доставка на автомобили за нуждите на Българската армия.
През 2004 г., след настъпилите промени в Закона за обществените поръчки, за осигуряване на изпълнението на чл.13 от него комисия от експерти от Министерството на икономиката, Министерството на отбраната, Агенцията за чуждестранни инвестиции и от други заинтересовани ведомства изготвиха, а правителството прие "Наредба за условията и реда за възлагане на специални обществени поръчки", с която се промениха основните моменти, които бяха залегнали в предишната методика. Заместник-министърът на отбраната подчерта, че офсетните ползи вече се установиха на не по-малко от 80% от стойността на договорите, а мултипликаторите (коефициенти) варират в диапазона от "0,5" до "5".
Определените с тази наредба мултипликатори са били приложени за първи път в края на 2004 г. при воденето на преговорите и подготовката на проектодоговорите на следващите три големи модернизационни проекта (от 11-те приоритетни проекта, одобрени от Министерския съвет през май 2004 г.). Като изключителен успех за Министерството на отбраната е постигането на споразумения по сключените договори за офсетни задължения от страна на фирмите до 300%.
Политиката на Министерството на отбраната за прилагане на изискваните от Закона за обществените поръчки офсетни програми е насочена към осигуряване на целия жизнен цикъл на придобиваните изделия, създаване на условия за участие на предприятията от българската промишленост в проектите за модернизация на въоръжените сили и за повишаване на възможностите на националната производствена и технологична база.
По понятни причини Министерството на отбраната концентрира усилията си за осигуряване предимно на директни офсетни ползи, като по този начин едновременно с доставката на въоръженията осигурява и необходимата инфраструктура, спомагателна апаратура, инструментариум, обучение и т.н., крайно необходими за дългосрочната безаварийна експлоатация на техниката през целия й жизнен цикъл, е подчертано в експозето. Това са западните стандарти и Министерството на отбраната се придържа към тях. Договарянето на директен офсет под различни форми за поделенията на Българската армия позволява икономия на бюджетни средства и доставка на цялата необходима спомагателна техника и обучение едновременно с доставката на основното въоръжение.
Политика на Министерството на отбраната е да договаря като директен офсет инвестиции и трансфер на ноу-хау и технологии за предприятията от отбранителната ни промишленост, участващи в производството или модернизацията на въоръженията, предмет на доставката, каза пред участниците в семинара заместник-министър Николов. Това според него несъмнено ще доведе до подобряване на техните икономически показатели и създаването на нови работни места, както и ги прави по-конкурентни на международния пазар. Той подчерта, че при договаряне на офсетните споразумения в частта им за директния офсет комисиите съблюдават следните принципи:
lреализацията на проектите да осигурява условия за експлоатация на новозакупената техника съгласно регламентиращите документи през целия им жизнен цикъл. Това позволява да се съхранят способностите на закупеното въоръжение за по-дълъг период;
lосновната част от проектите да се изпълняват на територията на страната и от фирми, от българската отбранителна промишленост;
lпроектите да осигуряват специализирано обучение и оборудване на фирмите и да им позволят да извършват дейности по поддръжката и ремонта на новозакупената техника след гаранционния срок. В противен случай това би следвало да се извършва в чужбина срещу съответно заплащане, което значително оскъпява поддръжката;
lфирмите да получават възможност да реализират новополучените способности и на външни пазари;
lда се осигури допълнително специално обучение на личния състав, което не е включено в клаузите на основния договор. В противен случай ще следва Министерството на отбраната да прави допълнителни разходи за обучение;
lда се осигури допълнително спомагателно оборудване (невключено в основния договор) за разширяване възможностите на закупената техника;
lсъздаване на условия за текущо обучение и усъвършенстване на личния състав (чрез доставка на тренажори, симулатори, компютърни класове и др.);
lсъздаване на условия за преминаване към западната система за обслужване на техниката.
Въпросът за офсета и офсетната политика на Министерството на отбраната е изключително сложен, посочи заместник-министърът. Като аргументи той посочи, очертаващата се необходимост от национална офсетна стратегия; промени или създаване на нова нормативна база; може би и от законодателни промени; от добра координация между различни министерства; от подготвени експерти за водене на преговорите и т.н. Освен това продължи заместник-министърът, с членството на България, от 1 януари 2007 г., в Европейския съюз политиката на Министерството на отбраната за развитие на националната отбранителна индустрия ще трябва да бъде съобразена с изискванията и условията, които налага съюзът. Така например отварянето на националните пазари на отбранителна продукция и съответно засилване на конкуренцията са сред приоритетите в дейността на създадената през миналата година Европейска агенция по отбрана (ЕАО). Българската отбранителна индустрия ще трябва да се приспособи максимално бързо към тези изисквания.
Първата сериозна стъпка в тази насока, съобщи заместник-министърът на отбраната, е приемането в края на миналата година на доброволен Кодекс за поведение в областта на доставките за отбраната на членките на ЕС, участващи в ЕАО. Държавите, които се присъединят към него, се ангажират да отговорят за чуждестранни производители поръчки на стойност над 1 милион евро, (с някои изключения). Това означава, че след няколко години фирмите от националната ни отбранителна индустрия ще се изправят пред изключително сериозни предизвикателства и сега е моментът те решително да подобрят своята конкурентоспособност.
От своя страна, българската отбранителна индустрия има сравнително добри възможности да се включи в работата по реализацията на проектите за модернизация на въоръжените ни сили, смята г-н Николов. Със своите производствени възможности като подизпълнители на договора на Министерството на отбраната с "Даймлер Крайслер" могат да се включат голям брой наши търговски дружества като например - ТЕРЕМ, клон Търговище, в изработката на множество елементи от автомобилите (рами, мостове, фургони и др.); АЛУКОМ - Плевен, в изработката на лети джанти; завод "Дружба" - Разград, с производството си на бутала, сегменти др..
С много добри потенциални възможности за участие при реализацията на проектите за възстановяване и модернизация на вертолетите Ми-17 и Ми-24 и проекта за строителство на корвети за нуждите на ВМС в изработката на боен софтуер, окабеляване и т.н. са фирми като "Електрон Прогрес", "Електрон Консорциум" - София, "Самел-90" - Самоков, "Битова Електроника" - В. Търново и др.
Не на последно място на този етап България и други страни - членки на НАТО и ЕС, разглеждат офсетните споразумения като задължителен елемент при сключването на международни договори за доставка на отбранителна техника. От тези споразумения се очаква не само да компенсират в някаква степен разходите, но и да допринесат за създаване на благоприятни условия за дългосрочно развитие на индустрията, включително в цивилни области. В дългосрочна перспектива обаче е възможно постепенно намаляване на ролята на такива споразумения, тъй като се счита че офсетът води до неяснота и в някаква степен до изкривяване на конкуренцията. Някои държави-членки на ЕС, като например Франция и Германия са против такива споразумения, докато по-малките страни имат намерение да поддържат офсетните механизми в "обозримо бъдеще". В момента е формирана компромисна хармонизирана позиция на страните -членки на ЕС, по политиката за офсет, основана на стремежа за избягване на "неприемливите крайности в стремежа някои страни за прекалено висок процент на офсета" . Приема се, че офсет от порядъка на 50% е приемлив максимум.
Работейки в тази посока, през юли т.г. Европейската комисия направи предварително тълкувание на прилагането на член 296 от договора за присъединяване в областта на отбранителните доставки. То, подчерта заместник-министър Николов, повдига редица важни въпроси, включително възможността индиректните, невоенни офсетни задължения да не бъдат насърчавани в рамките на договора. Има се предвид фактът, че предложението за ограничаване на офсета при отбранителните доставки само в рамките на военната сфера и специалното производство ще стесни радикално възможностите на индустрията на страните - доставчици, да предлага на правителствата на страните - бенефициенти атрактивни и икономически съдържателни офсетни предложения. Намалява се и привлекателността за инвестиране в модерно отбранително оборудване, а това би могло да доведе до негативни последици върху изпълнението на Целите на силите както на НАТО, така и ЕС.
(BA)

САЩ използват Съвета за сигурност, за да наложат хегемония над света, заяви иранският президент

Техеран. Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад е заявил, че САЩ използват Съвета за сигурност на ООН за да наложат хегемония над страните от целия свят, предаде електронното издание на телевизия “Ал Джазира”. Държавният глава е осъдил налагането на санкции над Северна Корея, заради проведените в страната ядрени опити.
Агенция "Фокус"

Австралия затваря пристанищата си за плавателни съдове от Северна Корея
Канбера. Австралия затваря пристанищата си за плавателни съдове от Северна Корея, заяви днес в Канбера министърът на външните работи на страната Александър Даунър, цитиран от радио Ехото на Москва.
Австралия има дипломатически отношение със Северна Корея и досега се обявяваше за диалог с тази страна.
Агенция "Фокус"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
brr


Joined: 10 Oct 2006
Posts: 8341

PostPosted: Tue 17 Oct 2006, 09:55    Post subject:  

НОВИНИ - 17 октомври 2006 г.

На „Дръзки" няма да пускат бюлетини

„Още няма решение на ЦИК дали ще се гласува на кораба „Дръзки", съобщи вчера шефът на Районната избирателна комисия в Бургас Евгени Мосинов. Той уточни, че сега се разменяла информация между институциите.
От ЦИК са уведомили МО, че на кораба не може да се гласува. „Той ще акостира на едно пристанище в края на изборния ден. То няма да е българско. Ние нямаме възможност да го снабдим с изборни материали. Ако има решение, запазили сме резерв и техническа възможност да се доставят, но не и от нас", казаха от комисията в Бургас.
„Труд”

Кметове гостуват на НАТО

Кметът на Белослав Емил Дичев и още 11 управници на селища и общини от Варненска област заминаха на официално посещение в щабквартирата на НАТО в Брюксел. Това съобщиха от кметската администрация в община Белослав. Българската делегация е в белгийската столица по покана на Международния секретариат на Алианса. Тя ще проведе редица срещи по актуални въпроси, свързани с дейността на общините. Програмата в Брюксел предвижда също серия от срещи и разговори с Комитета на регионите в НАТО.
„Стандарт”

С началника на Генералния щаб на армията генерал Златан Стойков разговаря Евгени Генов

Намаляват ни парите за 2007 г. със 100 млн. лв.
- Г-н генерал, министър Близнаков алармира, че финансовото министерство иска бюджетът за отбрана за 2007 г. да е 2,28% от брутния вътрешен продукт (БВП). Ангажиментът ни пред НАТО обаче е за 2,6%. С колко ще се намалят парите за армията?
- Отбранителният капацитет на страната се определя от разумния баланс между оперативните способности на армията и възможността на държавата да отделя средства за тяхното изграждане. „План-2015" за развитие на въоръжените сили бе приет с постановление на кабинета №301 от 10 ноември 2004 г. В него разходите за отбрана са фиксирани на 2,6% от БВП.
При тези параметри бяха поети определени ангажименти пред НАТО и ЕС и предвидени проекти за модернизация на армията. Планът бе ресурсно балансиран и съобразен с бюджет на МО от 2,55%.
Въпреки това за тази година бюджетът на министерството е 2,44% и има риск 7 на сто от тях въобще да не бъдат дадени. Така армията изпълнява задачите си при остър дефицит на финанси.
В проекта за бюджета на правителството за 2007 г.се предвижда средствата за отбрана да са 1,174 млрд. лв. лв. Това е със 127 млн. лв. по-малко от планираните 2,6 % разходи в „План-2015" г. От тях 100 млн. лева бяха за армията.

- Недостигът на пари ще се отрази ли на подготовката на войската и доставката на нови оръжия?
- Свиването на средствата ще има негативен ефект върху ежедневния живот на войските, подготовката на поделенията и приключването на професионализацията. Непонятното е, че армията ще получи по-малко пари през 2007 г., която е решаваща за изпълнение целите на въоръжените ни сили към НАТО.
Другият риск от свиване на военния бюджет е ограничаването на участието ни в приоритетни за НАТО операции зад граница. Тук става дума, че ще получим с около 30% по-малко от необходимите ни 100 млн. лв. за мисии.
Ограничението на финансовите средства ще затрудни закупуването на ново въоръжение и техника. Ще се забави доставката на достатъчно армейска автомобилна техника от „Даймлер Крайслер", на комуникационни средства и лагерно-походно оборудване (б. р. - фургони, бронежилетки, лични предпазни средства и др.) за сухопътните войски.

- Колко войници имаме сега в мисии зад граница?
- Около 620.

- Тези дни разговаряхте в Брюксел с ген. Джеймс Джонс за нашето участие в операциите на НАТО. Какъв беше неговият съвет?
- Неговата препоръка е да увеличаваме участието си с по-големи контингенти, като ограничаваме местата, където пращаме бойци.
Такъв подход има двойно предимство - оптимизират се разходите за мисиите и се подобрява ефективността в подготовката на контингентите.

- Кога ще получим от САЩ обещания подарък от 52 бронирани джипа „Хамър", които ни трябват за контингентите зад граница?
- При посещението си в САЩ разговарях по този въпрос с председателя на обединения комитет на началник-щабовете генерал Дейвид Пейс.
Той обеща съдействие за ускоряване на доставката на този тип леки бронирани машини. Стана дума да ги получим някъде през април-май 2007 г.

- Какъв е ангажиментът ни да участваме в силите за отговор на НАТО?
- Сега участваме с взвод за ядрена, химическа и биологична защита. През лятото на 2007 г. трябва да се включим и с рота специални сили.

- На 1 януари 2008 г., армията трябва да е напълно професионална. Колко са сега платените бойци?
- Сега в армията служат близо 15 000 кадрови войници и матроси.

- Какво е новото в кампанията за набирането им?
- Ускоряването на професионализацията наложи преразглеждане на системата за набиране на кадрови войници.
Новият момент в кампанията е, че конкурсите, освен в учебните центрове, ще се провеждат и в по-големите поделения - полкове, бригади и бази. Така ще се съкрати времето за прием. Освен това незаетите места ще се обявяват и рекламират два пъти в месеца.

- За кои войнишки специалности няма мераклии?
- Въпреки че има интерес към войнишката служба за някои длъжности няма много кандидати. Няма наплив от желаещи за водачи на бойни верижни машини (танкове, БМП и МТЛБ) и за специалностите в артилерийските разчети.
Трудности срещаме и при попълването на вакантните места за гвардейци.

- Има ли корупция в системата за участие в мисии зад граница? Питам ви заради случая с подп. Наско Люцканов, който бе хванат с белязани пари, взети от войник, за да му уреди заминаване за Кабул?
- Случаят с подп. Люцканов е изключително неприятен. Предстои съдът да каже - виновен ли е или не. Инцидентът разтревожи изключително много Министерството на отбраната и Генералния щаб. Постъпката на подполковника хвърля сянка върху професионализма и честта на близо 7000 военнослужещи, които имат зад гърба си поне една мисия.
От друга страна хората винаги са имали високо доверие на армията. И случай като този подлага на съмнение доброто име и авторитета й в обществото.
Две комисии пресяват за мисии
Две независими комисии във всяко поделение пресяват мераклиите за мисия зад граница. Едната прави подбор на кандидатите, а другата извършва контрол, казва ген. Златан Стойков. В комисията за подбор задължително се включва офицер от „Личен състав", лекар, психолог, юрисконсулт и офицер по сигурността. Кандидатите се класират по документи. Накрая медицинските и психологическите изследвания са решаващи за това кой ще замине. Лекарите слагат забрана дори за неизлекуван кариес.
„Труд”

Разследват ексшеф на военен завод

Срещу бившия управител на военния завод "Хан Аспарух" ООД в Добрич Йордан Петков е образувано наказателно производство по разпореждане на Окръжната прокуратура.
Причината е жалба до главния прокурор на България от ръководството на фирмата. Въпреки че Общото събрание на дружеството е освободило от длъжността управител Петков през декември 2004 година, той вписва в Централния регистър за особени залози договор за залог в полза на софийската фирма "Делта Г". В самия договор бившият управител представлява и двете страни. Заедно с това в този договор Петков залага имущество на "Хан Аспарух" за над 3 000 000 лева, като обезпечение срещу несъществуващо вземане на "Делта Г" за 260 000 лева.
„Телеграф”

ОТ 2007 ДО 2013 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ ПОЧТИ 7 МИЛИАРДА ЕВРО ОТ ЕС

България ще получи почти 7 милиарда евро от Структурния и Кохезионния хонд на Европейския съюз. Това каза Боряна Пенчева, директор на Дирекция “Управление на стердствата от ЕС” в Министрство на финансите по време на семинара “Структурните фондове – възможности и предизвикателства”. Точната сума, която трябва да получим от ЕС от 2007до 2013 година е 6 853 млрд. Евро. Общият бюджет за съюза за същото време е близо 865 млрд. Евро. Фондовете са само подпомагащ инструмент и не бива да разчитаме само на тях след присъединяването ни към ЕС. Това каза министъра на финансите Пламен Орешеарски, който откри семинара. Според него не е достатъчно администрацията да е идеално подготвена, за да усвоим максимално средствата от структурните фондове от ЕС. Освен да правим проекти, изключително важно е времето за изпълнението им. След сключването на договора ще имаме 2 години за изпълнение на проектите. Особено внимателни трябва да бъдем при големите инфраструктурни проекти, з акоито опитът е показал, че са необходими повече от 2 години за изпълнението им. Евросъюза ще напарви компромис с новоприсъединените страни и ще ги облекчи като им даде още една година за усвояване на парите. Така за България и Румъния ще имат три години. След 2010г. обаче времето за усвояване на парите по структурните фондове ще бъде 2 години.
„ВТК”

Наши пилоти летят с F-15 в щата Орегон

До следващия понеделник наши военни пилоти ще летят в САЩ с F-15C/D. Изтребителите са на 173-о авиокрило на националната гвардия на щата Орегон, което носи името на лейтенант Дейвид Кингсли.
В групата, която, както ни информираха от Щаба на ВВС, замина в събота, са включени полковник Константин Михайлов, заместник-началник на отдел "Подготовка на войските" в Щаба на ВВС, полковник Румен Радев, командир на авиобаза "Граф Игнатиево", командирът на Първа ескадрила майор Орлин Трифонов, неговият началник-щаб майор Станислав Пешев и заместник-командирът на Втора ескадрила капитан Виктор Христов.
Визитата не включва само полети, но и цялостно запознаване с американския опит. От 2 до 16 юни представители на същата авиобаза на САЩ бяха у нас и заедно с българските МиГ-29, МиГ-21 и Су-25К проведоха учението "Стражеви лъв - 2006". Домакин бе авиобаза "Граф Игнатиево". От наша страна ръководител на учението бе полковник Константин Михайлов. Тогава успоредно с полетите повече от хиляда жители на селата Сухозем, Бегово, Долна махала и Отец Паисиево бяха прегледани от български и американски медици и получиха безплатни очила.
Това не е първата визита на представители на българските ВВС в щата Орегон. Преди една година там бяха заместник-командващият Военновъздушните сили генерал-майор Младен Казаков и началник-щабът на авиобаза "Граф Игнатиево" полковник Цанко Стойков.
Полковник Спирдон Спиридонов
(БА)

Семинар за симулационните системи на "Чаралица"

От днес до петък на Националния военен учебен комплекс "Чаралица" ще се проведе семинар с международно участие по използване и развитие на симулационните системи и модели за подготовка на щабовете и войските. Ръководител на семинара е началникът на управление "Съвместна подготовка" - ГЩ, бригаден генерал Димитър Димитров. В него ще вземат участие над 70 специалисти, като ще има и 20 чуждестранни представители от 12 държави. Останалите са от МО, ГЩ и други ведомства.
По време на семинара ще бъдат обсъдени и проучени възможностите за използване на моделирането и симулациите при подготовка и сертифициране на щабове и подразделения за участие в международни учения, мисии и при провеждане на учения от министерства и ведомства, свързани с националната сигурност на страната. Ще бъдат обменени идеи за създаване на федерация на националните симулационни центрове за подготовка.
(БА)

Присъствието на България в Косово е много важно

Изпитвам голяма почит към това, което прави правителството на България в Косово, заяви вчера Хашим Тачи, ръководител на преговорния екип на Прищина за статута на Косово, по време на лекцията си в Централния военен клуб. По думите му присъствието на България в Косово е много важно, особено в дипломатическата сфера. Искаме България да присъства и в другите международни институции, да присъства и в сферата на бизнеса, и във всички области на сътрудничеството, допълни Хашим Тачи.
(БА)

Денят

Обновяването и модернизирането на клиниките на ВМА като съвременни и отговарящи на всички изисквания военно-медицински заведения е постоянна политика на Министерството на отбраната. През последната година тя намери практическо потвърждение в редица обновени, реконструирани и преоборудвани лечебни и рехабилитационни звена. Значимостта на състоянието на военномедицинските структури произтича от важните задачи и отговорности, с които те са натоварени. Постоянна е грижата за профилактиката и здравето на военнослужещите. Но не по-малко отговорно е осъществяването на медицински функции при кризисни ситуации, при които оказваната помощ често пъти е насочена към цивилни граждани.
Ефективното изпълнение на тези задължения е възможно благодарение на натрупания огромен кадрови и технологичен потенциал и от статута на ВМА като военно лечебно заведение.
(БА)

Необходима е национална офсетна стратегия

Очертава се необходимостта от национална офсетна стратегия и от законодателни промени. Това каза заместник-министърът на отбраната Симеон Николов пред участниците в международната конференция на тема "Публично-частно партньорство в сектора на сигурност и отбрана - национални практики". Проявата бе организирана от Университета за национално и световно стопанство при любезното домакинство на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерство на отбраната".
Въпреки ограничените възможности Министерството на отбраната също прилага някои от формите на публично-частното партньорство като основните инструменти, използвани за това, са обществените поръчки и офсетните споразумения, посочи заместник-министърът. На тази база вече са сключени пет договора по проекти за модернизация на въоръжените сили и е натрупан значителен опит. От стартирането на модернизацията на Българската армия през 2003 г. до момента Министерството на отбраната полага необходимите усилия и предприема действия за провеждане на целенасочена политика за използване на компенсаторни механизми чрез подписване на офсетни споразумения при закупуването на въоръжение и техника от чуждестранни доставчици. Министерството на отбраната координира дейността си с Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на финансите, като по този начин осигурява необходимата експертиза при изготвяне на нормативни документи и при водене на преговорите с фирмите - доставчици, подчерта г-н Николов.
Той припомни, че през 2003 г. беше изготвена първата "Методика за оценка на програмите за офсет". При разработването й бе заимстван опитът в прилагането на офсетни практики на някои страни, като Полша, Чехия, Румъния и Гърция. В методиката е заложено размерът на програмите за офсет да се определя като относителен дял от номиналната парична стойност на договора за доставка на материали и/или услуги за въоръжените сили и отбраната на страната, като той не може да бъде по - малък от 20% номинал от общата стойност на договора (като отношение на номиналната парична стойност на офсета и общата стойност на договора за доставка) и не по-малък от 60% (като отношение на офсетните ползи към номиналната парична стойност на договора за доставка). Офсетните ползи се определят като произведение от номинална стойност на офсетните задължения с определени коефициенти (мултипликатори). Максималният коефициент бе предвидено да е "12". Министерството на отбраната е приложило на практика само веднъж - при преговорите с фирмата "Даймлер Крайслер" за определяне на директния офсет при договаряне на първия договор за доставка на автомобили за нуждите на Българската армия.
През 2004 г., след настъпилите промени в Закона за обществените поръчки, за осигуряване на изпълнението на чл.13 от него комисия от експерти от Министерството на икономиката, Министерството на отбраната, Агенцията за чуждестранни инвестиции и от други заинтересовани ведомства изготвиха, а правителството прие "Наредба за условията и реда за възлагане на специални обществени поръчки", с която се промениха основните моменти, които бяха залегнали в предишната методика. Заместник-министърът на отбраната подчерта, че офсетните ползи вече се установиха на не по-малко от 80% от стойността на договорите, а мултипликаторите (коефициенти) варират в диапазона от "0,5" до "5".
Определените с тази наредба мултипликатори са били приложени за първи път в края на 2004 г. при воденето на преговорите и подготовката на проектодоговорите на следващите три големи модернизационни проекта (от 11-те приоритетни проекта, одобрени от Министерския съвет през май 2004 г.). Като изключителен успех за Министерството на отбраната е постигането на споразумения по сключените договори за офсетни задължения от страна на фирмите до 300%.
Политиката на Министерството на отбраната за прилагане на изискваните от Закона за обществените поръчки офсетни програми е насочена към осигуряване на целия жизнен цикъл на придобиваните изделия, създаване на условия за участие на предприятията от българската промишленост в проектите за модернизация на въоръжените сили и за повишаване на възможностите на националната производствена и технологична база.
По понятни причини Министерството на отбраната концентрира усилията си за осигуряване предимно на директни офсетни ползи, като по този начин едновременно с доставката на въоръженията осигурява и необходимата инфраструктура, спомагателна апаратура, инструментариум, обучение и т.н., крайно необходими за дългосрочната безаварийна експлоатация на техниката през целия й жизнен цикъл, е подчертано в експозето. Това са западните стандарти и Министерството на отбраната се придържа към тях. Договарянето на директен офсет под различни форми за поделенията на Българската армия позволява икономия на бюджетни средства и доставка на цялата необходима спомагателна техника и обучение едновременно с доставката на основното въоръжение.
Политика на Министерството на отбраната е да договаря като директен офсет инвестиции и трансфер на ноу-хау и технологии за предприятията от отбранителната ни промишленост, участващи в производството или модернизацията на въоръженията, предмет на доставката, каза пред участниците в семинара заместник-министър Николов. Това според него несъмнено ще доведе до подобряване на техните икономически показатели и създаването на нови работни места, както и ги прави по-конкурентни на международния пазар. Той подчерта, че при договаряне на офсетните споразумения в частта им за директния офсет комисиите съблюдават следните принципи:
lреализацията на проектите да осигурява условия за експлоатация на новозакупената техника съгласно регламентиращите документи през целия им жизнен цикъл. Това позволява да се съхранят способностите на закупеното въоръжение за по-дълъг период;
lосновната част от проектите да се изпълняват на територията на страната и от фирми, от българската отбранителна промишленост;
lпроектите да осигуряват специализирано обучение и оборудване на фирмите и да им позволят да извършват дейности по поддръжката и ремонта на новозакупената техника след гаранционния срок. В противен случай това би следвало да се извършва в чужбина срещу съответно заплащане, което значително оскъпява поддръжката;
lфирмите да получават възможност да реализират новополучените способности и на външни пазари;
lда се осигури допълнително специално обучение на личния състав, което не е включено в клаузите на основния договор. В противен случай ще следва Министерството на отбраната да прави допълнителни разходи за обучение;
lда се осигури допълнително спомагателно оборудване (невключено в основния договор) за разширяване възможностите на закупената техника;
lсъздаване на условия за текущо обучение и усъвършенстване на личния състав (чрез доставка на тренажори, симулатори, компютърни класове и др.);
lсъздаване на условия за преминаване към западната система за обслужване на техниката.
Въпросът за офсета и офсетната политика на Министерството на отбраната е изключително сложен, посочи заместник-министърът. Като аргументи той посочи, очертаващата се необходимост от национална офсетна стратегия; промени или създаване на нова нормативна база; може би и от законодателни промени; от добра координация между различни министерства; от подготвени експерти за водене на преговорите и т.н. Освен това продължи заместник-министърът, с членството на България, от 1 януари 2007 г., в Европейския съюз политиката на Министерството на отбраната за развитие на националната отбранителна индустрия ще трябва да бъде съобразена с изискванията и условията, които налага съюзът. Така например отварянето на националните пазари на отбранителна продукция и съответно засилване на конкуренцията са сред приоритетите в дейността на създадената през миналата година Европейска агенция по отбрана (ЕАО). Българската отбранителна индустрия ще трябва да се приспособи максимално бързо към тези изисквания.
Първата сериозна стъпка в тази насока, съобщи заместник-министърът на отбраната, е приемането в края на миналата година на доброволен Кодекс за поведение в областта на доставките за отбраната на членките на ЕС, участващи в ЕАО. Държавите, които се присъединят към него, се ангажират да отговорят за чуждестранни производители поръчки на стойност над 1 милион евро, (с някои изключения). Това означава, че след няколко години фирмите от националната ни отбранителна индустрия ще се изправят пред изключително сериозни предизвикателства и сега е моментът те решително да подобрят своята конкурентоспособност.
От своя страна, българската отбранителна индустрия има сравнително добри възможности да се включи в работата по реализацията на проектите за модернизация на въоръжените ни сили, смята г-н Николов. Със своите производствени възможности като подизпълнители на договора на Министерството на отбраната с "Даймлер Крайслер" могат да се включат голям брой наши търговски дружества като например - ТЕРЕМ, клон Търговище, в изработката на множество елементи от автомобилите (рами, мостове, фургони и др.); АЛУКОМ - Плевен, в изработката на лети джанти; завод "Дружба" - Разград, с производството си на бутала, сегменти др..
С много добри потенциални възможности за участие при реализацията на проектите за възстановяване и модернизация на вертолетите Ми-17 и Ми-24 и проекта за строителство на корвети за нуждите на ВМС в изработката на боен софтуер, окабеляване и т.н. са фирми като "Електрон Прогрес", "Електрон Консорциум" - София, "Самел-90" - Самоков, "Битова Електроника" - В. Търново и др.
Не на последно място на този етап България и други страни - членки на НАТО и ЕС, разглеждат офсетните споразумения като задължителен елемент при сключването на международни договори за доставка на отбранителна техника. От тези споразумения се очаква не само да компенсират в някаква степен разходите, но и да допринесат за създаване на благоприятни условия за дългосрочно развитие на индустрията, включително в цивилни области. В дългосрочна перспектива обаче е възможно постепенно намаляване на ролята на такива споразумения, тъй като се счита че офсетът води до неяснота и в някаква степен до изкривяване на конкуренцията. Някои държави-членки на ЕС, като например Франция и Германия са против такива споразумения, докато по-малките страни имат намерение да поддържат офсетните механизми в "обозримо бъдеще". В момента е формирана компромисна хармонизирана позиция на страните -членки на ЕС, по политиката за офсет, основана на стремежа за избягване на "неприемливите крайности в стремежа някои страни за прекалено висок процент на офсета" . Приема се, че офсет от порядъка на 50% е приемлив максимум.
Работейки в тази посока, през юли т.г. Европейската комисия направи предварително тълкувание на прилагането на член 296 от договора за присъединяване в областта на отбранителните доставки. То, подчерта заместник-министър Николов, повдига редица важни въпроси, включително възможността индиректните, невоенни офсетни задължения да не бъдат насърчавани в рамките на договора. Има се предвид фактът, че предложението за ограничаване на офсета при отбранителните доставки само в рамките на военната сфера и специалното производство ще стесни радикално възможностите на индустрията на страните - доставчици, да предлага на правителствата на страните - бенефициенти атрактивни и икономически съдържателни офсетни предложения. Намалява се и привлекателността за инвестиране в модерно отбранително оборудване, а това би могло да доведе до негативни последици върху изпълнението на Целите на силите както на НАТО, така и ЕС.
(БА)

В Горна Митрополия отбелязаха Деня на българските ВВС

На 16 октомври Асоциацията на кадровите военни, клубът на ветераните от запаса и клуб "Съхрани българското" от Горна Митрополия отбелязаха с тържество Деня на българските Военно-въздушни сили. Церемонията започна в 14 часа с поднасяне на венци и цветя на паметника на курсант Стефан Стефанов, загинал по време на учебен полет край селото. През 2004 година с подкрепата на Община Долна Митрополия в центъра на Горна Митрополия беше издигнат паметник със самолет L-29. С подобна машина през 1974 година край Горна Митрополия при заход за кацане сержант-курсант Стефанов загива.На площада на селото, където е поставен паметникът със самолета, на 16 октомври бяха поднесени венци и цветя, а в слово беше представена кратка история на българската авиация. Председателят на ОбС в Долна Митрополия инж. Пепа Герашка подари 35 шалчета на деца от клуб "Съхрани българското", създаден към местното ОУ "Кирил и Методий".
„Посредник”
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 181 [2708 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, ..., 179, 180, 181 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » Списания
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.3705s ][ Queries: 13 (0.0161s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker