Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Полицаи пребиват паднал участник в протестите в Барселона /ВИДЕО/ · Това е най-красивата СНИМКА на дивата природа за 2019 г. · Йотова изрази недоволство, че в мониторинговия доклад постоянно има нови забележки · Георги Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония · Руски самолет кацна заради телефонно обаждане · Страшен екшън със сина на Ел Чапо! Мафията надви полицията в сражение /ВИДЕО/ ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Нед 20 Окт 2019, 05:06
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Оръжие"
Интервю за Ирак
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [4 Мнения]  
Автор Съобщение
Fox Mulder


Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 3301
Местожителство: София/Димитровград

МнениеПуснато на: Сря 11 Май 2005, 21:46    Заглавие:  Интервю за Ирак  

Оръжейният експерт Чавдар Калоферов:
В Ирак най-опасни са пораженията от осколЪчно-фугасното оръжие

През последните години се наложи мнението, че вероятността войникът да бъде улучен от бронебоен куршум е малка и е излишно използването на тежки защитни бронеплочи

- Г-н Калоферов, от огъня на кои оръжия според вас са заплашени най-много нашите военнослужещи в Ирак?

- Наред със стрелковото оръжие средствата за поразяване на открита жива сила са осколъчни авиационни бомби, ракети, снаряди, мини и др. При традиционните снаряди корпусът им се пръска на хиляди осколки с разнообразна форма и тегло. Съвременните боеприпаси се пълнят с готови поразяващи елементи - стоманени сачми, микрострели и др. с тегло около един грам, като броят им може да достигне 5000-6000. Осколките и готовите поразяващи елементи при взрива се разлитат с висока скорост и поразяват незащитена жива сила на голямо разстояние. В условията на военни действия в Ирак най-опасното осколъчно фугасно оръжие е автомобил, зареден със 100-500 кг взривно вещество. При взрива се поражда мощна взривна вълна, която предизвиква разрушения на прилежащите сгради и съоръжения. Едновременно от автомобила се разлитат хиляди осколки. Това оръжие се използва при пълна изненада и без ограничения по място и време. Всяко приближаване или разминаване с автомобил крие риск за патрулите, постовете или съответните КПП-та.

- Каква е тогава защитната роля на бронежилетките в тези случаи?

- Изследването на военните конфликти показва, че загубата на жива сила в около 25% от случаите е от поразяване с куршуми и 75% от осколки, като 2-3 от тях с осколки около 1 г. Затова основното предназначение на тактическите бронежилетки и каски е спирането на тези осколки на разстояние от епицентъра на взрива, когато енергията им е спаднала до около 220 дж. Според стандарта на НАТО СТАНАГ 2920 каските и бронежилетките по ниво на защита от осколки са подредени в 6 класа - от Ф1 до Ф6, като първият клас задържа осколки с енергия около 80 дж, а последният - от осколки с енергия 220 дж. Каските и бронежилетките задържат и обикновените куршуми на късоцевно оръжие - револвери, обикновени и картечни пистолети както и тези от пушки и картечници, когато се използват в комплект със специални бронеплочи, които се поставят в джобове на бронежилетките и предпазват най-уязвимите части на човешкото тяло - гърдите, коремната област и гърба. Съгласно американския стандарт NIJ 0101.04 бронежилетките за постоянно носене по време на дежурство са подредени в седем класа. Класове 1, 2А и 2 са леки бронежилетки, част от тях са за скрито носене и предпазват от късоцевни оръжия и осколки. Клас 3А е тип тактическа бронежилетка и осигурява защита от високоенергийни осколки и високоскоростни куршуми от късоцевни оръжия, както и от удар с нож или щик. Класове 3 и 4 представляват бронежилетка клас 3А в комплект с бронеплочки, задържащи съответно обикновени и бронебойни пушечни куршуми. Последният клас е "специален" и се изработва за потребители, които са предявили специални изисквания към нивото на защита. Българските бронежилетки са именно от тоя клас

- От какъв материал се изработват съвременните бронежилетки, каски и бронеплочи?

- Бронежилетките и каските се изработват от високомодулна тъкан кевлар, разработен от химическия концерн "Дюпонт" - САЩ или тварон на холандския концерн "АКЗО Нобел". Платът се тъче от високомодулно арамидно влакно. Голямата якост и гъвкавост правят плата независим за защита от осколки и куршуми, притежава ниска плътност, запазва свойствата си в широк температурен диапазон и издържа на химическа корозия. Основният недостатък на тази тъкан е, че те са хидроскопични - водата действа като смазка между нишките, нарушава тяхното сцепление и триене при динамични натоварвания. Защитата се осъществява чрез обработката на плата с водоотблъскващи химикали и поставяна на панелите водонепропускащи калъфи. Бронеплочките са с размери около 20/30 см и с дебелина окло 16 мм. Изработват се от твърда но крехка керамична броня. При попадане на куршум в мястото на удара керамиката се разпуква и натрошава в диаметър 7 -10 см, при което куршумът също се разрушава и кинетичната му енергия се изразходва напълно. Една бронеплочка тежи около 3,3 кг и може да издържи на 4 до 6 попадения от бронебоен куршум.

В последните години се налага мнението, че вероятността войникът да бъде улучен от бронебоен куршум е малка и е излишно бронеплочките да са толкова мощни като защита, респективно тежки. Приема се, че масово използваните бронеплочки трябва гарантирано да спират обикновените пушечни куршуми с оловна ядка, което намалява теглото им с около 1,3 кг. Така определени фирми предлагат бронежилетки клас 3А с тегло около 4 кг в комплект с 2 бронеплочки при общо тегло 8 кг.

- Човек как възприема удара на куршума в бронежилетката?

- При попадане на куршум в бронежилетката и в зависимост от мястото и силата на удара тя се издува, нанася на тялото мощен точков динамичен удар, като предизвиква т.нар. тъпи травми. Те се характеризират с местно дълбоко натъртване или разкъсване на тъканта, съпроводено с мометни шокови състояния в зависимост от мястото и силата на импулсното въздействие. Дълбочината и диаметърът на травмата, се измерва, като бронежилетката се поставя върху имитатор на биологична тъкан - специална марка пластелин, стреля се по нея със съответното оръжие и боеприпас, след което се измерва дълбочината на отпечатъка, образуван в пластелина от удара на куршума в бронежилетката. По американския стандарт допустимата дълбочина на травмата е с около 50%.

- Много се писа за българските бронежилетки. Като експерт как виждате проблемите с тях и около тях?

- Бронежилетките "Панцерфлекс А" и бронеплочките БКСУ бяха разработени от фирма СД "Бронет-Атанасов" в периода 1995-1998 г. въз основа на тактико-техническо задание на МО: "Бронежилетка за военен полицай и военен наблюдател, изпълняващ мисии на ООН". В ТТЗ-то бяха заложени много високи изисквания по отношение на балистическата защита и енергомичноста. Бронежилетката трябваше гарантирано да задържа всички типове обикновени куршуми, изстреляни от разстояние 5 м от револвер, обикновен и картечен пистолет, както изключително пробивните куршуми на 5,45-мм пистолет ИЖ 75/ ПСМ/ и тези от 7,62-мм картечен пистолет "Шпагин/Судаев", което бе трудна задача. Допълнително бронежилетката трябваше да задържа високоенергийни осколки и да издържа удар с нож и щик.

Проблемът със задържането на куршума от пистолет ПСМ се състои в това, че въпреки ниската му енергия от 130 дж обвивката му е от мека стомана, което го прави твърд, има малко напречно сечение и остроживална челна част. Куршумът пробива чуждестранните бронежилетки клас 3А, като изразходва само окло 50% от енергията си. Изчисленията показаха, че при успешно задържане на този куршум бронежилетката ще премине в клас "специален" съгласно американския стандарт и ше може да спира осколки с тегло около 1 г, имащи с около 70% по-висока енергия от най-високия противоосколъчен клас Ф6 по стандарта на НАТО.

Бронежилетката се състои от преден и заден балистически панел, изработен от метални пластини и кевлар. Това конструктивно решение даде възможност при незначително увеличаване теглото на жилетката да се изпълнят изискванията, залегнали в ТТЗ. Теглото на бронежилетката в зависимост от размера й е границите на 5,3-5,9 кг при защитна площ от около 0,35 кв.м. В комплект с две бронеплочи всяка с тегло 3,3 кг общото тегло достига до 12,5 кг. Европейските и американските бронежилетки клас 3А тежат средно 4,5 кг при защитна площ 0,5 км.м. С две бронеплочи теглото им е 11 кг т.е. по-леки са от нашите с 1,5 кг.

- През последните години МО организира изпитания на бронежилетките на различни етапи от разработката им, като в комисиите по изпитания бяха командировани и специалисти от МВР и Специалните служби.

- Изпитанията се осъществяваха по специална програма и методика. Бронежилетките бяха подлагани на многократни тежки тестове, които включваха стрелби по тях с различни оръжия и боеприпаси, включително обстрел с осколки от гранати РГД-5 и РГО-78, както и изпитания на удар с нож и щик в нормални условия, след престой на бронежилетките по 12 часа при 45о - 30о С, след намокрянето им и след подлагането им на изкуствено стареене, имитиращо 2 години полево и 5 години складово съхранение. Отделно във Военна полиция бяха проведени изпитания на експлотационната ергономичност и функционалност. Българските бронежилетки са изключително здрави, сигурно задържат обикновените куршуми на всички оръжия до автомат "Калашников", както и еднограмови осколки с висока енергия, и издържат на удар с нож и щик при минимална травма. Така че ръководството на МО е осигурило на нашите военнослужещи възможно най-надеждните бронежилетки, въпреки че са малко по-тежки от чуждестранните.

- В кои случаи застрахователните компании изплащат обещетения, ако има поражения за носещия бронежилетка или каска?

- Няма практика фирмите производителки да изплащат застраховки на потребителите си, доколкото застраховката не е предмет на покупко-продажбата. Застраховките се сключват на общо основание от застрахованото събитие и то трябва да е настъпило. Вещите лица и експертизите трябва да докажат, че инцидентът е в следствие и по вина на тяхната продукция, което на практика е невъзможно. Фирмите гарантират качеството на изделията си в определения срок на годност при нормална експлоатация само за куршумите и осколките, които са предназначени да спират. Тези данни, производствени и балистични, са изписани върху етикети, зашити за калъфите на изделията. Производителите не носят отговорност в случаите, когато тяхна бронежилетка е пробита от осколка или куршум, притежаващи енергии, надвишаващи нивото на защита на изделието, указано от етикетите. Бронежилетки и други средства за защита така се проектират, че на практика осколките и куршумите, за които са предназначени, пробиват само около 1/3 от броя на платовете, от които се състои, като останалите 2/3 здрави платове гарантират бронежилетката от пълен пробив и намаляват дълбочината на травмата.

Някои фирми, преследващи рекламни цели или осъществяващи и благотворителна дейност, могат да предоставят финансова помощ на пострадали (или на техни), използвали заключения на експертизите по случая, че причините за изхода от инцидента не е по вина на тяхното изделие.

- Кои са любопитните проблеми при балистичната защита през последните пет години?

- В пследните години възникна проблем в областта на защитата от куршуми, свързан с производството на обикновени и картечни пистолети с малък калибър - 5,7 и 4,6 мм, съответно на фирмите "Фабрик Насионал" - Белгия и "Хеклер Кох" - Германия. Куршумите на тези оръжия са много леки, относително твърди и притежават висока начална скорост, поради което от разстояние 200 м пробиват двустранно бронирана жилетка клас 3А.

- Как оценявате въоръжението на нашите момчета в чужбина? Имам предвид личното ви мнение.

- Вместо със 7,62-мм автомати рейнджърите трябваше или по-точно можеше да бъдат въоръжени с 5,45-мм АКС-74, които са около 800 г по-леки и могат да се окомплектоват с подцевни гранатомети, както руските, украинските, полските и румънските им колеги. Тези автомати имат около 10 пъти по голяма групираност на автоматичния огън спрямо тези с калибър 7,62 мм. Патроните им са около 6 г по-леки, т.е. носимият боекомплект може да съдържа повече патрони. Поради високата си скорост куршумите летят по настилна, "права" траектория, поради което грешкитте при определяне на мерника, изнасяне мерната точка и при премерването са по-малки. Куршумите по точност, мощност и убойно действие са близки до американските и натовските 5,65-мм куршуми.

Въпросите зададе Георги Пешев


http://bgarmy.eamci.bg/Scripts/isapiVWB.dll/theme?THEMEID=51986

_________________
In My Humble Opinion
Click to see if image is larger
Click to see if image is larger
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
103


Регистриран на: 01 Фев 2004
Мнения: 727
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря 11 Май 2005, 22:35    Заглавие:  

5,65 мм Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
калло

Регистриран на: 09 Яну 2004
Мнения: 7718
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет 12 Май 2005, 12:14    Заглавие:  

че те и сега нашите са с ГП-25...

а в градски райони руската практика (Чечня) препоръчва 7,62 - дават по-малко рикушети от 5,45, имат значително по-голяма стопираща сила, а на повече от 200-300 метра няма да се използват, пък на това разстояние точността и групираността им е почти еднаква с АК-74 и АК-74М

Разбира се има едно нещо - АН-94, за което руснаците твръдят, че е от друга класа - давал точност при стрелба с отсечка два патрона, равна на СВД

Колкото до бронежилетките - зависи от много работи - гледах изпитания на руския ГШ-18 - от 25 метра пробива изцяло германска армейска бронежилетка с предна титанова плоча...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
ME109


Регистриран на: 26 Окт 2004
Мнения: 470

МнениеПуснато на: Чет 12 Май 2005, 15:58    Заглавие:  

В Бг армия стандартните куршуми за патрон 7,62х39 и 7,62х54 с какви сърдечници са?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [4 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Оръжие"
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0879s ][ Queries: 12 (0.0064s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker