Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Сбогом, Буги! · Фирма в Русе с революция за работните дни в седмицата · Удареният от мълния англичанин в Пирин с обгорени ръце и крака · Стоичков: Аз болея за българския футбол · Антон Кутев: Предстои чистка в БСП! · Официално: НАП обявиха какви данни са изтекли ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Sun 21 Jul 2019, 12:44
All times are UTC + 2
 Forum index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Оръжие"
Интервю за Ирак
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [4 Posts]  
Author Message
Fox Mulder


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 3301
Location: София/Димитровград

PostPosted: Wed 11 May 2005, 21:46    Post subject:  Интервю за Ирак  

Оръжейният експерт Чавдар Калоферов:
В Ирак най-опасни са пораженията от осколЪчно-фугасното оръжие

През последните години се наложи мнението, че вероятността войникът да бъде улучен от бронебоен куршум е малка и е излишно използването на тежки защитни бронеплочи

- Г-н Калоферов, от огъня на кои оръжия според вас са заплашени най-много нашите военнослужещи в Ирак?

- Наред със стрелковото оръжие средствата за поразяване на открита жива сила са осколъчни авиационни бомби, ракети, снаряди, мини и др. При традиционните снаряди корпусът им се пръска на хиляди осколки с разнообразна форма и тегло. Съвременните боеприпаси се пълнят с готови поразяващи елементи - стоманени сачми, микрострели и др. с тегло около един грам, като броят им може да достигне 5000-6000. Осколките и готовите поразяващи елементи при взрива се разлитат с висока скорост и поразяват незащитена жива сила на голямо разстояние. В условията на военни действия в Ирак най-опасното осколъчно фугасно оръжие е автомобил, зареден със 100-500 кг взривно вещество. При взрива се поражда мощна взривна вълна, която предизвиква разрушения на прилежащите сгради и съоръжения. Едновременно от автомобила се разлитат хиляди осколки. Това оръжие се използва при пълна изненада и без ограничения по място и време. Всяко приближаване или разминаване с автомобил крие риск за патрулите, постовете или съответните КПП-та.

- Каква е тогава защитната роля на бронежилетките в тези случаи?

- Изследването на военните конфликти показва, че загубата на жива сила в около 25% от случаите е от поразяване с куршуми и 75% от осколки, като 2-3 от тях с осколки около 1 г. Затова основното предназначение на тактическите бронежилетки и каски е спирането на тези осколки на разстояние от епицентъра на взрива, когато енергията им е спаднала до около 220 дж. Според стандарта на НАТО СТАНАГ 2920 каските и бронежилетките по ниво на защита от осколки са подредени в 6 класа - от Ф1 до Ф6, като първият клас задържа осколки с енергия около 80 дж, а последният - от осколки с енергия 220 дж. Каските и бронежилетките задържат и обикновените куршуми на късоцевно оръжие - револвери, обикновени и картечни пистолети както и тези от пушки и картечници, когато се използват в комплект със специални бронеплочи, които се поставят в джобове на бронежилетките и предпазват най-уязвимите части на човешкото тяло - гърдите, коремната област и гърба. Съгласно американския стандарт NIJ 0101.04 бронежилетките за постоянно носене по време на дежурство са подредени в седем класа. Класове 1, 2А и 2 са леки бронежилетки, част от тях са за скрито носене и предпазват от късоцевни оръжия и осколки. Клас 3А е тип тактическа бронежилетка и осигурява защита от високоенергийни осколки и високоскоростни куршуми от късоцевни оръжия, както и от удар с нож или щик. Класове 3 и 4 представляват бронежилетка клас 3А в комплект с бронеплочки, задържащи съответно обикновени и бронебойни пушечни куршуми. Последният клас е "специален" и се изработва за потребители, които са предявили специални изисквания към нивото на защита. Българските бронежилетки са именно от тоя клас

- От какъв материал се изработват съвременните бронежилетки, каски и бронеплочи?

- Бронежилетките и каските се изработват от високомодулна тъкан кевлар, разработен от химическия концерн "Дюпонт" - САЩ или тварон на холандския концерн "АКЗО Нобел". Платът се тъче от високомодулно арамидно влакно. Голямата якост и гъвкавост правят плата независим за защита от осколки и куршуми, притежава ниска плътност, запазва свойствата си в широк температурен диапазон и издържа на химическа корозия. Основният недостатък на тази тъкан е, че те са хидроскопични - водата действа като смазка между нишките, нарушава тяхното сцепление и триене при динамични натоварвания. Защитата се осъществява чрез обработката на плата с водоотблъскващи химикали и поставяна на панелите водонепропускащи калъфи. Бронеплочките са с размери около 20/30 см и с дебелина окло 16 мм. Изработват се от твърда но крехка керамична броня. При попадане на куршум в мястото на удара керамиката се разпуква и натрошава в диаметър 7 -10 см, при което куршумът също се разрушава и кинетичната му енергия се изразходва напълно. Една бронеплочка тежи около 3,3 кг и може да издържи на 4 до 6 попадения от бронебоен куршум.

В последните години се налага мнението, че вероятността войникът да бъде улучен от бронебоен куршум е малка и е излишно бронеплочките да са толкова мощни като защита, респективно тежки. Приема се, че масово използваните бронеплочки трябва гарантирано да спират обикновените пушечни куршуми с оловна ядка, което намалява теглото им с около 1,3 кг. Така определени фирми предлагат бронежилетки клас 3А с тегло около 4 кг в комплект с 2 бронеплочки при общо тегло 8 кг.

- Човек как възприема удара на куршума в бронежилетката?

- При попадане на куршум в бронежилетката и в зависимост от мястото и силата на удара тя се издува, нанася на тялото мощен точков динамичен удар, като предизвиква т.нар. тъпи травми. Те се характеризират с местно дълбоко натъртване или разкъсване на тъканта, съпроводено с мометни шокови състояния в зависимост от мястото и силата на импулсното въздействие. Дълбочината и диаметърът на травмата, се измерва, като бронежилетката се поставя върху имитатор на биологична тъкан - специална марка пластелин, стреля се по нея със съответното оръжие и боеприпас, след което се измерва дълбочината на отпечатъка, образуван в пластелина от удара на куршума в бронежилетката. По американския стандарт допустимата дълбочина на травмата е с около 50%.

- Много се писа за българските бронежилетки. Като експерт как виждате проблемите с тях и около тях?

- Бронежилетките "Панцерфлекс А" и бронеплочките БКСУ бяха разработени от фирма СД "Бронет-Атанасов" в периода 1995-1998 г. въз основа на тактико-техническо задание на МО: "Бронежилетка за военен полицай и военен наблюдател, изпълняващ мисии на ООН". В ТТЗ-то бяха заложени много високи изисквания по отношение на балистическата защита и енергомичноста. Бронежилетката трябваше гарантирано да задържа всички типове обикновени куршуми, изстреляни от разстояние 5 м от револвер, обикновен и картечен пистолет, както изключително пробивните куршуми на 5,45-мм пистолет ИЖ 75/ ПСМ/ и тези от 7,62-мм картечен пистолет "Шпагин/Судаев", което бе трудна задача. Допълнително бронежилетката трябваше да задържа високоенергийни осколки и да издържа удар с нож и щик.

Проблемът със задържането на куршума от пистолет ПСМ се състои в това, че въпреки ниската му енергия от 130 дж обвивката му е от мека стомана, което го прави твърд, има малко напречно сечение и остроживална челна част. Куршумът пробива чуждестранните бронежилетки клас 3А, като изразходва само окло 50% от енергията си. Изчисленията показаха, че при успешно задържане на този куршум бронежилетката ще премине в клас "специален" съгласно американския стандарт и ше може да спира осколки с тегло около 1 г, имащи с около 70% по-висока енергия от най-високия противоосколъчен клас Ф6 по стандарта на НАТО.

Бронежилетката се състои от преден и заден балистически панел, изработен от метални пластини и кевлар. Това конструктивно решение даде възможност при незначително увеличаване теглото на жилетката да се изпълнят изискванията, залегнали в ТТЗ. Теглото на бронежилетката в зависимост от размера й е границите на 5,3-5,9 кг при защитна площ от около 0,35 кв.м. В комплект с две бронеплочи всяка с тегло 3,3 кг общото тегло достига до 12,5 кг. Европейските и американските бронежилетки клас 3А тежат средно 4,5 кг при защитна площ 0,5 км.м. С две бронеплочи теглото им е 11 кг т.е. по-леки са от нашите с 1,5 кг.

- През последните години МО организира изпитания на бронежилетките на различни етапи от разработката им, като в комисиите по изпитания бяха командировани и специалисти от МВР и Специалните служби.

- Изпитанията се осъществяваха по специална програма и методика. Бронежилетките бяха подлагани на многократни тежки тестове, които включваха стрелби по тях с различни оръжия и боеприпаси, включително обстрел с осколки от гранати РГД-5 и РГО-78, както и изпитания на удар с нож и щик в нормални условия, след престой на бронежилетките по 12 часа при 45о - 30о С, след намокрянето им и след подлагането им на изкуствено стареене, имитиращо 2 години полево и 5 години складово съхранение. Отделно във Военна полиция бяха проведени изпитания на експлотационната ергономичност и функционалност. Българските бронежилетки са изключително здрави, сигурно задържат обикновените куршуми на всички оръжия до автомат "Калашников", както и еднограмови осколки с висока енергия, и издържат на удар с нож и щик при минимална травма. Така че ръководството на МО е осигурило на нашите военнослужещи възможно най-надеждните бронежилетки, въпреки че са малко по-тежки от чуждестранните.

- В кои случаи застрахователните компании изплащат обещетения, ако има поражения за носещия бронежилетка или каска?

- Няма практика фирмите производителки да изплащат застраховки на потребителите си, доколкото застраховката не е предмет на покупко-продажбата. Застраховките се сключват на общо основание от застрахованото събитие и то трябва да е настъпило. Вещите лица и експертизите трябва да докажат, че инцидентът е в следствие и по вина на тяхната продукция, което на практика е невъзможно. Фирмите гарантират качеството на изделията си в определения срок на годност при нормална експлоатация само за куршумите и осколките, които са предназначени да спират. Тези данни, производствени и балистични, са изписани върху етикети, зашити за калъфите на изделията. Производителите не носят отговорност в случаите, когато тяхна бронежилетка е пробита от осколка или куршум, притежаващи енергии, надвишаващи нивото на защита на изделието, указано от етикетите. Бронежилетки и други средства за защита така се проектират, че на практика осколките и куршумите, за които са предназначени, пробиват само около 1/3 от броя на платовете, от които се състои, като останалите 2/3 здрави платове гарантират бронежилетката от пълен пробив и намаляват дълбочината на травмата.

Някои фирми, преследващи рекламни цели или осъществяващи и благотворителна дейност, могат да предоставят финансова помощ на пострадали (или на техни), използвали заключения на експертизите по случая, че причините за изхода от инцидента не е по вина на тяхното изделие.

- Кои са любопитните проблеми при балистичната защита през последните пет години?

- В пследните години възникна проблем в областта на защитата от куршуми, свързан с производството на обикновени и картечни пистолети с малък калибър - 5,7 и 4,6 мм, съответно на фирмите "Фабрик Насионал" - Белгия и "Хеклер Кох" - Германия. Куршумите на тези оръжия са много леки, относително твърди и притежават висока начална скорост, поради което от разстояние 200 м пробиват двустранно бронирана жилетка клас 3А.

- Как оценявате въоръжението на нашите момчета в чужбина? Имам предвид личното ви мнение.

- Вместо със 7,62-мм автомати рейнджърите трябваше или по-точно можеше да бъдат въоръжени с 5,45-мм АКС-74, които са около 800 г по-леки и могат да се окомплектоват с подцевни гранатомети, както руските, украинските, полските и румънските им колеги. Тези автомати имат около 10 пъти по голяма групираност на автоматичния огън спрямо тези с калибър 7,62 мм. Патроните им са около 6 г по-леки, т.е. носимият боекомплект може да съдържа повече патрони. Поради високата си скорост куршумите летят по настилна, "права" траектория, поради което грешкитте при определяне на мерника, изнасяне мерната точка и при премерването са по-малки. Куршумите по точност, мощност и убойно действие са близки до американските и натовските 5,65-мм куршуми.

Въпросите зададе Георги Пешев


http://bgarmy.eamci.bg/Scripts/isapiVWB.dll/theme?THEMEID=51986

_________________
In My Humble Opinion
Click to see if image is larger
Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
ICQ Number 
103


Joined: 01 Feb 2004
Posts: 727
Location: София

PostPosted: Wed 11 May 2005, 22:35    Post subject:  

5,65 мм Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
калло

Joined: 09 Jan 2004
Posts: 7706
Location: София

PostPosted: Thu 12 May 2005, 12:14    Post subject:  

че те и сега нашите са с ГП-25...

а в градски райони руската практика (Чечня) препоръчва 7,62 - дават по-малко рикушети от 5,45, имат значително по-голяма стопираща сила, а на повече от 200-300 метра няма да се използват, пък на това разстояние точността и групираността им е почти еднаква с АК-74 и АК-74М

Разбира се има едно нещо - АН-94, за което руснаците твръдят, че е от друга класа - давал точност при стрелба с отсечка два патрона, равна на СВД

Колкото до бронежилетките - зависи от много работи - гледах изпитания на руския ГШ-18 - от 25 метра пробива изцяло германска армейска бронежилетка с предна титанова плоча...
Back to top
View user's profile Send private message 
ME109


Joined: 26 Oct 2004
Posts: 470

PostPosted: Thu 12 May 2005, 15:58    Post subject:  

В Бг армия стандартните куршуми за патрон 7,62х39 и 7,62х54 с какви сърдечници са?
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [4 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Оръжие"
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.0653s ][ Queries: 12 (0.0040s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker