Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Съб 30 Май 2020, 00:33
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжейна
Тема за дискусия!
Модератори: Super Flanker
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 4 [55 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, 4 Следваща
Автор Съобщение
rokosovski


Регистриран на: 20 Май 2004
Мнения: 1077
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон 20 Дек 2004, 14:23    Заглавие:  Тема за дискусия!  

Снайперистът в отделението е необходим колкото картечаря и гранатометчика

Анализирайки ситуацията с оръжията за самоотбрана, може да подчертаем, че намиращият се на въоръжение пистолет "Макаров" не отговаря напълно на съвременните изисквания поради недостатъчната мощ на патрона, твърди полковник от резерва професор Боян Петков


- Г-н професор, наясно ли сме в армията с какво трябва да бъдат въоръжени нашите Сухопътни сили?

- Достиженията в развитието на науката и техниката водят до създаването на нови, все по-интелигентни образци оръжия, на които се крепи идеята за така наречената "безконтактна" война. Има се предвид идеята, че победа може да се постигне без непосредствено съприкосновение с противника, за което са необходими високоточни оръжия. Историческите факти показват, че независимо от използването във военните действия на все по-нови технически успехи на цивилизацията, то последната и решаваща дума има пехотата, Сухопътните сили. От тази гледна позиция окомплектоването на армията със стрелково оръжие има важно значение в хода на нейната модернизация и повишаването на боеспособността й.

- Кои са основните проблеми?

- Така е. Остротата на проблемите при стрелковото оръжие може да бъде илюстрирана с факта, че в новия ХХI век нашата армия влезе с един "архаичен" патрон за картечници, (7,62х45R), разработен още в 1981г.1891, т.е. той се използва десетилетия. Това се дължи на обстоятелството, че смяната на масовите стрелкови оръжия и особено на патроните води до огромни финансови разходи. Независимо от това крайно време е да се внесе яснота в системата на стрелковите оръжия и да се пристъпи към нейната модернизация. Това не означава, че следва да се снемат от въоръжение съществуващите образци стрелково оръжие и особено стрелковите бойни припаси и да се премине към масово производство и закупуване на ново оръжие. Такъв подход е неразумен и изцяло неоправдан по отношение на съществуващата необходимост от такива решения и неизбежните финансови разходи. Но да се мисли и да се предлагат решения на въпроса за бъдещето на окомплектоването на армията със стрелково оръжие е крайно необходимо още на този етап от модернизацията на нашите пехотни подразделения.

- Много често се говори за комплексна система. Моля да уточните за какво става дума?

- Трябва да се отбележи, че този въпрос е в известна степен дискусионен. В някои страни в основата на системата се залага степента на "интелектуалност" на оръжието. Без да се отрича такъв подход, следва да се има предвид, че разпределението на функциите на оръжието едва ли зависи от количеството на вградените в него чипове. Преобладаващо е становището, че системата на стрелковото въоръжение, изградена на основата "по предназначение", може да се раздели на четири подсистеми : оръжие за самоотбрана или лично оръжие, основно бойно оръжие, оръжие за поддръжка и специално оръжие. Първата група е предназначена за лична защита на военнослужещите. Изхождайки от замисъла на предлагания подход в тази група трябва да намерят място три образеца стрелково оръжие: два пистолета, които условно може да наречем "лек" и "тежък", и един картечен пистолет, за необходимостта от който ще се спрем малко по-нататък. Тези три образеца трябва да използват един и същи патрон, чиито бойни характеристики се определят пред всичко от тактико-техническите изисквания към картечния пистолет. При това може да се допусне известно незначително увеличаване на масата на "лекия" пистолет, което ще бъде напълно оправдано от гледна точка на унифицирания патрон. През 50-те години на миналия век в тази група влизаше единствен образец оръжие - пистолет (револвер). Този образец беше необходим на сравнително неголям брой военнослужещи - в основни линии на командирите. При въоръжение на личния състав с винтовки този пистолет беше напълно подходящ в качеството му на оръжие за самоотбрана. Сега обаче ситуацията се промени. От една страна, научно-техническият прогрес доведе до увеличаване броя на военнослужещите, за които стрелковото оръжие играе второстепенна роля. В това число влизат екипажите на танкове и бойни машини, разчетите на артилерийските системи, свързочниците, шофьорите и т.н. От друга страна на същите тези военнослужещи ще се наложи в хода на бойните действия да се отбраняват преди всичко от противник, въоръжен с автомати. Затова оръжието за самоотбрана освен неговата маса малките габарити и удобството за носене в ограничени по обем условия трябва да осигурява ефективен автоматичен огън на разстояние 150-200 м, което пистолетите не могат да изпълнят.

- Според оръжейната мода май са забравени картечните пистолети. Така ли е?

- Без да отстъпват на скъсените автомати, те притежават по-малка маса и габарити и осигуряват удобство при носенето им в стеснени условия. По-малката стойност на картечните пистолети също така е много важен елемент, тъй като в съвременните армии тяхното количество едва ли е по-малко от това на автоматите. Повишаването на изискванията към автоматите предизвиква ръст на тяхната стойност, а използването им като оръжие за самоотбрана се налага в редки случаи. Затова замяната на автомата с картечен пистолет може да доведе до солидна икономия на финансови средства. Освен това екипажът на танка, въоръжен с един автомат и пистолети (както е положението в настоящия момент), има по-малки шансове да издържи на бойното поле в сравнение с екипаж, въоръжен с картечни пистолети.

В предлаганата система "лекият" пистолет се третира като оръжие за последен шанс. Използването му в армейски условия ще бъде крайно рядко. Той е по-скоро символ на командния (офицерския) състав. Пистолетът трябва да бъде относително лек, компактен, удобен при боравене с него и най-важното - безотказен във всякакви условия. "Тежкият" пистолет е второ, допълнително оръжие. В мотострелковите подразделения с него могат да бъдат въоръжени командирите на подразделения и специалистите като гранатометчици, картечари, в някои случаи и снайперисти. При положение че конструкцията му позволява той да бъде снабден с шумозаглушител и приклад същият може да се използва успешно от ниските звена на разузнавателните подразделения, тъй като въоръжението на тези звена със специално безшумно оръжие е невинаги целесъобразно и икономически оправдано.

- Ще направите ли кратък анализ на оръжията за самоотбрана

- Анализирайки настоящата ситуация с оръжието за самоотбрана, може да подчертаем, че намиращият се на въоръжение пистолет "Макаров" не отговаря напълно на съвременните изисквания и преди всичко по отношение на недостатъчната мощност на патрона 9х19 мм. Отчитайки перспективата в развитието на тази група оръжие, някои предлагат този патрон да се замени с патрона 9х19 "парабелум", но той също е създаден в началото на миналия век и също не удовлетворява всички изисквания. Вероятно е нужна разработка на нов патрон с по-лек куршум, но такъв патрон, повишавайки бойните качества на пистолета, едва ли би удовлетворил изискванията към картечните пистолети за стрелба на дистанция 150-200 м. По своите характеристики новият патрон трябва да съответства преди всичко на изискванията към картечните пистолети, т.е. да бъде с по-голяма мощност. Подобен патрон може да бъде с основни размери 9х21 мм, да има куршум със специален стоманен сърдечник с повишена бронепробиваемост. На негова база могат да се разработят патрони с устойчиви срещу рикушет куршуми с оловен сърдечник, с куршуми с повишено спиращо действие, с трасиращ куршум и т.н. Такава разработка ще позволи ефективното му приложение както в картечните пистолети, така и в пистолетите. В някои страни подобен патрон е разработен и за него вече са създадени образци на пистолети и картечни пистолети.

Един такъв нов патрон може да бъде използван при разработка на така наречените щурмови картечни пистолети, които вече влизат в групата на основното стрелково оръжие. Щурмовите картечни пистолети са изключително ефективни при бойни действия в населени пунктове и в други ограничени условия, при които е необходима сравнително неголяма дистанция на стрелбата.За разлика от своя "брат" за самоотбрана щурмовият картечен пистолет трябва да има по-дълга и по-тежка цев. Това ще му осигури по-висока интензивност на огъня и в съчетание с колиматорен мерник ще повиши точността на стрелбата. Картечният пистолет трябва да има пламегасително устройство, което ще понижи и силата на звука при изстрел. Освен това прикладът му трябва да бъде ергономичен и да осигурява хващане и с втора ръка, което ще повиши ефективността му при стрелба по появяващи се цели. По-малката маса на картечния пистолет и на патроните за него ще спомогнат за увеличаване на носимия боекомплект в сравнение с автоматите.
- Май позабравихме понятието снайперски винтовки, което преди години беше доста актуално.

- Така е. Освен предлагания щурмови картечен пистолет в групата на основното оръжие влизат автоматите и снайперските винтовки. Дискусионен е въпросът за мястото на снайперската винтовка в бойния ред на подразделенията. В близкото минало този тип оръжие се приемаше като "специално" и не влизаше в състава на отделението. Днес в редица армии със снайперското оръжие се комплектова най-долното звено в подразделенията. Това се наложи преди всичко от опита във воденето на бойни действия в населени пунктове и в условията на антитерористичните акции. Снайперската винтовка в отделението е такова оръжие за поддръжка, каквито са например картечницата и гранатометът. Наличието и в отделението позволява да се поразяват точкови цели зад основния боен ред на противника като командири, свързочници, гранатометчици и т.н. За разлика от "специалната" снайперската винтовка, която има за задача да изпълнява единични изстрели (в много случаи само един-единствен) с голяма точност и при много дълга и прецизна подготовка, то снайперската винтовка в пехотния строй трябва да има възможност да произведе няколко бързи изстрела по една цел, което може да компенсира недостига на време за много точно прицелване, а също така да осигурява и бързото поразяване на няколко цели. За да изпълни посочените задачи, снайперската винтовка в качеството й на основно стрелково оръжие трябва да има по-мощен патрон в сравнение с патроните за автоматите и да бъде унифициран с този на картечниците.

- Въпреки всичко автоматът е основното оръжие в пехотните подразделения.

- Сега наистина трябва да се спрем по-подробно на основното оръжие на пехотните подразделения - автомата. Неговите тактико-технически характеристики в сравнение с други видове оръжия най-силно зависят от характера на бойните действия, в които той ще бъде използван. По принцип военните конфликти, в които ще се използва автоматът, условно могат да се разделят на глобални и конфликти с ограничена интензивност. В глобалния конфликт (даже без употреба на ядрено оръжие) съвременните системи от въоръжения ще осигурят тактиката на скоротечните бойни стълкновения. При това дистанцията за откриване на огън от отбраняващите се [color=green]ще се запази в пределите на 400-500 м,[/color] а за нанасяне на максимални поражения върху настъпващия противник за кратко време е желателно да се създаде максимална плътност на огъня (стрелбата с автомати при отбрана може да се води и на "единичен огън"). При това стрелбата на "автоматичен огън" на такива разстояния трябва да бъде по възможност точна. Освен това при глобалните конфликти не се изключват и щурмовите действия. В хода им ще се наложи да се превземат населени пунктове или укрепени райони в труднодостъпни местности, при което автоматичният огън има решаващо значение.

От опита при конфликтите с малка интензивност, каквито са предимно локалните конфликти, се вижда, че противникът, поради своята слабост преминава към партизанска тактика. При това се налага воденето на противодесантни, засадни и отново щурмови действия в населени пунктове. Дистанцията за водене на огън от засада (и съответно по засади) е не по-голяма от 200-300 м, а понякога и по-малка. Опитът от локални войни показва, че при водене на противодесантни действия е необходимо да се създава висока плътност особено в първия момент на стълкновението. Появата на така наречените "свързани магазини" също е обусловено от действията против засади и в засади. При стрелбата на единичен огън времето за смяна на магазина не играе голяма роля, но при стрелба на редове (а понякога и при непрекъснат огън), времето има решаващо значение.

Поради поставените фундаментални дъпроси мятам цялата статия.

Последната промяна е направена от rokosovski на Пон 20 Дек 2004, 18:19; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
Dibo

Регистриран на: 01 Юни 2004
Мнения: 130
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 20 Дек 2004, 16:10    Заглавие:  

Май е редно да се посочи и източника:
http://bgarmy.eamci.bg/Scripts/isapiVWB.dll/theme?THEMEID=45741

"Българска армия" бр. 16006 от 2004г. (20.12.2004)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
ICQ Номер 
Han Solo
[Moderator]

Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 3207
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 20 Дек 2004, 16:28    Заглавие:  

А тая статия е пълна с печатни грешки /дано са само печатни/ и освен това виждам че въпросния човек е офицер от запаса, очевидно преподавател и теоритик.... може ли да се изрови малко повече за него и да се разбере той каква част от оръжията за които говори познава на теория, кои от рекламните брошури и кои е държал в ръка... щото така на теория искам да го видя тоя полковник как ще се държи изскачайки от повреден танк под обстрел с картечен пистолет когато по теб се води огъм от калашников пък дори и той да е АКУ, пак ще има по-голяма далекобойност от картечните пистолети... а на журналиста само мога да посоча че патрона е 7,62х54R a не х45R и май е доста по-стар от 1981г Wink
_________________
May the Force be with You
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Thunderchief

Регистриран на: 02 Яну 2004
Мнения: 6311
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 20 Дек 2004, 16:43    Заглавие:  

Han Solo написа:
А тая статия е пълна с печатни грешки /дано са само печатни/ и освен това виждам че въпросния човек е офицер от запаса, очевидно преподавател и теоритик.... може ли да се изрови малко повече за него и да се разбере той каква част от оръжията за които говори познава на теория, кои от рекламните брошури и кои е държал в ръка... щото така на теория искам да го видя тоя полковник как ще се държи изскачайки от повреден танк под обстрел с картечен пистолет когато по теб се води огъм от калашников пък дори и той да е АКУ, пак ще има по-голяма далекобойност от картечните пистолети... а на журналиста само мога да посоча че патрона е 7,62х54R a не х45R и май е доста по-стар от 1981г Wink

Хане не бъди придирчив. Все пак това е от Офчъ Мислъ Very Happy Всички знаем на какво "висоооку" ниво са материалите и журналистите в таз газета, там ако не си идиот въобще няма да те вземат Twisted Evil Very Happy Mr. Green

_________________
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Yahoo Messenger 
Han Solo
[Moderator]

Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 3207
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 20 Дек 2004, 16:50    Заглавие:  

Ами ето една друга статия където пък се твърди нещо малко по-различно
http://www.professional.spb.ru/SEMINAR/GUN/s896_33.htm

ето една част от нея където се говори за нуждата от далекобойно оръжие

Неожиданно дистанция в 300 м - прямой выстрел с постоянного прицела - оказалась едва ли не самой близкой : <в упор>. Расстояние в 400 - 600 м стало основным, с которого было возможно <безопасное>поражение противника в ходе огневых налетов.

......Огонь очередями уступил место огню одиночными выстрелами, кроме редчайших случаев штурмовых действий. Таким образом, получается, что оружием пехотинца-<егеря> должна быть сравнительно дальнобойная (даже за счет увеличения массы и габаритов) скорострельная винтовка, способная в случае необходимости вести огонь очередями (в Европе под определение <скорострельных> подпадают такие винтовки как FNFAL, G-3, Stg-57). По причине редкости, винтовка СВД калибра 7,62x54R не заполнила брешь, возникшую из-за отсутствия подобного оружия........

_________________
May the Force be with You
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
боец

Регистриран на: 27 Фев 2004
Мнения: 178
Местожителство: софия

МнениеПуснато на: Чет 23 Дек 2004, 20:13    Заглавие:  

Тоя дядо полковник е закъснял със статията си с около 20-30 години. Какво имам в предвид, ами че вече на всеки един автомат може да му бъде монтиран оптически прицел и той става снайпер и всеки що годе обучен войник ще може да стреля с него, това от една страна. От друга, бих желал да направя едно моооого важно уточнение - снайперистът е специално обучен човек а не войник с "винтовка с оптика".
Между другото де еба и пича откъде го и измислил това име "снайперска винтовка "?
Както и да е .....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
ICQ Номер 
rokosovski


Регистриран на: 20 Май 2004
Мнения: 1077
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет 23 Дек 2004, 21:17    Заглавие:  

Аз лично бих предпочел едно ПК с Прицел ПГО и да видиш кво става на 900 м.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
Пламен

Регистриран на: 24 Юли 2004
Мнения: 288

МнениеПуснато на: Пет 24 Дек 2004, 00:49    Заглавие:  

rokosovski написа:
Аз лично бих предпочел едно ПК

Ето я "баба Пена"
Click to see if image is larger
Патрон 7,62x53Ro6p. 1908/30 гг.
Длина ствола с пламегасителем 658 мм
Длина нарезной части ствола 550 мм
Общая длина пулемета 1173мм
Прицельная дальность 1500м
Длина прицельной линии 663 мм
Темп стрельбы 650 выстр/мин
Боевая скорострельность до 250 выстр/мин
Начальная скорость пули 825 м/с
Масса пулемета без боекомплекта 9000 г
Масса коробки с лентой на 100 патронов 3900 г
Масса коробки с лентой на 200 патронов 8000 r
Масса коробки с лентой на 250 патронов 9400

Една година съм я носил ! Много тежи но определено "стреля повече" отколкото тежи !
Цитат:
един "архаичен" патрон за картечници

Какво трябва да означава това ? Според мен въпросът е само един : Върши ли работата която трябва или не? А не дали е "архаичен" патрона !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
ronin2004

Регистриран на: 24 Яну 2004
Мнения: 56
Местожителство: sliven

МнениеПуснато на: Пет 24 Дек 2004, 19:29    Заглавие:  

prinas baba Dona Laughing
_________________
kakvoto sabia pokaje
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger 
rokosovski


Регистриран на: 20 Май 2004
Мнения: 1077
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто 28 Дек 2004, 18:49    Заглавие:  

http://www.airfleet.ru/arsenal/2004/03/ar_04_11/

Ето от къде е плагиатствал нагло тоя професор!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
Octagon

Регистриран на: 02 Яну 2004
Мнения: 1286
Местожителство: LBPD

МнениеПуснато на: Сря 29 Дек 2004, 10:29    Заглавие:  

Тоя вярно е преписал със запетаите Shocked
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
rokosovski


Регистриран на: 20 Май 2004
Мнения: 1077
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря 29 Дек 2004, 14:45    Заглавие:  

В Афганистан е необходима точна стрелба поне на 300 м


При борбата със защитени цели ефективни са ръчните картечници


При максимална степен на унификация на стрелковото оръжие в полеви условия то може от един тип да премине в друг вид за няколко минути без помощта на специални инструменти


От опита при конфликтите с малка интензивност, каквито са предимно локалните конфликти, се вижда, че противникът поради своята слабост преминава към партизанска тактика. При това се налага воденето на противодесантни, засадни и отново щурмови действия в населени пунктове, твърди професор Боян Петков, който е сред най-авторитетните специалисти в нашата армия. Според него дистанцията за водене на огън от засада (и съответно по засади) е не по-голяма от 200-300 м, а понякога и по-малка. Опитът от локални войни показва, че при водене на противодесантни действия е необходимо да се създава висока плътност особено в първия момент на стълкновението. Появата на така наречените "свързани магазини" също е обусловено от действията против засади и в засади. При стрелбата на единичен огън времето за смяна на магазина не играе голяма роля, но при стрелба на редове (а понякога и при непрекъснат огън) времето има решаващо значение.

От друга страна опитът от бойните действия в Афганистан, в планинско-пустинна местност, доказа необходимостта от точна стрелба на разстояние 300 м и повече. Това се наложи от нуждата за поразяване на труднодостъпни огневи точки, понякога и стрелба над главите на предните подразделения. В такива случаи задачата може да се изпълни, ако автоматите разполагат с оптически мерник, който повишава не само точността на огъня, но дава възможност да се стреля ефективно при смрачаване и в условия на ограничена видимост. По такъв начин автоматът трябва да отговаря на две противоречиви изисквания - да осигурява ефективен автоматичен огън (като следствие на това се изисква голям носим боеприпас) и точен огън на дистанции 400 м и повече.

На базата на изложеното по-горе може да се каже, че автоматите като основно оръжие на пехотните подразделения трябва да осигуряват ефективен автоматичен огън от неустойчиво положение на разстояние 300 м. Всеки автомат трябва да бъде снабден с универсална планка за закрепване на различни мерници. Не е необходимо увеличение на оптическия мерник по-голямо от 4. При такъв подход и наличие в подразделението на снайперски винтовки количеството на оптическите мерници може да варира в зависимост от поставените задачи.

Калибърът на автомата би следвало да бъде в границите на 5.45-5.56 мм, което се потвърждава от масовото производство на автомати с патрони от посочените калибри.
Може да бъде дискутиран въпросът за изменението на вида на оръжието чрез замяна на неговата цев и затворен възел. В това отношение американската фирма Alliant Techsystems, съвместно с немската Heckler-Koch, доразвивайки идеята на австрийската винтовка Steyr AUG, разработват 5.56 мм винтовка ХМ8. Основният замисъл на разработката се състои в създаването на система от стрелково оръжие с максимална степен на унификация. Това би позволило в полеви условия един тип оръжие да преминава в друг вид само за няколко минути, и то без помощта на специални инструменти. Освен базовия автомат системата включва в себе си картечен пистолет, снайперска винтовка и ръчна картечница.

Независимо от привлекателността на тази идея налице са някои проблеми, които имат преди всичко практически характер. Трудно можем да си представим, че един боец може да носи със себе си всички запасни части за сглобяване на посочените видове оръжия, твърди професорът. Освен това ударно- спускателният механизъм трябва да бъде с различни качества в зависимост от типа на оръжието (напр. "много мек" за снайперистката винтовка и достатъчно твърд и издръжлив за автомата или картечницата). При една и съща дължина на цевта на снайперистката винтовка и картечницата то винтовката едва ли би превъзхождала по точност на стрелбата, тъй като картечницата има по-дебела цев, а освен това разполага и с двунога, т.е. за предпочитане би било картечницата. Освен това, за да може автоматът да осигури висока маневреност на боеца при скоростно огнево съприкосновение с противника то той трябва да има по-друг приклад в сравнение със снайперската винтовка. Затова според нас е по-целесъобразно да имаме система от максимално съвършени оръжия за изпълнение на конкретни типови задачи.

В групата на оръжията за поддръжка влизат различните картечници, гранатомети, реактивните пехотни огнехвъргачки и ръчните гранати.

Досега в своето развитие картечниците са се делили на ръчни, единни и големокалибрени. След като е била осъзната ефективността на първите картечници, още много тежки и с големи габарити е било предявено изискване за увеличаване на тяхната маневреност за сметка на намаляване на масата им. Към началото на Първата световна война картечниците вече са свойствено оръжие на пехотните подразделения. Започналата война още повече засилва стремежа за намаляване на масата им и към края й се появяват леките картечници, наречени ръчни.

Внедряването на автоматичното оръжие по време на Втората световна война още повече издига ролята на ръчните картечници. Картечните пистолети не са осигурявали голяма дистанция на огъня и ръчните картечници с винтовъчен патрон са били много необходими като оръжие за поддръжка.

Появата на оръжие с междинен патрон, по-мощен от пистолетния, предизвиква още по-голямо олекотяване на ръчната картечница чрез използване на този патрон. У нас това е картечницата РПД, а след това и РПК, която е унифицирана с автомата не само по патрон, но и по конструкция.

При това положение възниква въпросът каква е ролята на ръчната картечница. Тя има един и същ патрон с автомата, еднакви поразяващи свойства, малко по-голяма далекобойност и по-голяма огнева производителност (за сметка на по-голям пълнител, който може да се използва и от автомат). Цевта на картечницата е като на автомата, само с по-голяма дължина, а това значи, че при по-голяма продължителност на стрелбата може да се получи прегряване. Отчитайки недостатъчните бойни свойства на ръчните картечници, в редица страни са разработени специални ръчни картечници, но въпросите за тяхната ефективност си остават.

По време на Втората световна война се появяват и така наречените "единни" картечници. Представлявайки развитие на тежките картечници, те са използвани не само с лафет, но и като ръчни, а освен това се монтирали и на бойни машини. Тежките сменяеми цеви и лентовото им захранване са осигурявали висока продължителност на огъня, а използването на винтовъчен патрон - голяма далекобойност и добри поразяващи свойства. По такъв начин се получили два типа ръчни картечници - единни в ръчен вариант и собствено ръчни с патрон от автомат.
В съвременни условия особено в локалните конфликти везните натежават в полза на единните картечници, които, макар и понякога с двойно по-голяма маса, от типично ръчните картечници, са далеч по-ефективни по далекобойност и поразяващо действие особено при борба със защитени цели.

Единствената "ниша" за типично ръчните картечници остават действията при засада и от засада. Тогава те трябва да осигурят непрекъснат огън и дадат възможност за замяна пълнителите на автоматите. На този етап се очертава необходимост от разработката на нов патрон за картечниците, чийто калибър при стрелба по слабо защитени цели не е необходимо да надвишава 8 мм. Да се стреля на разстояние по-голямо от 1000 -1200 м с картечници е нецелесъобразно и затова препоръки към патрона могат да се предявят по отношение на използването на високоенергийни барути, които ще позволят да се намали още повече дължината на гилзата. Имайки предвид казаното, може да се разработи един по-компактен и по-лек патрон от 7,62 х 54R.

Във връзка с картечниците може да се подчертае, че постигнатата в последно време трайност на цевите даже при водене на интензивен огън не налага смяна на същите при стрелба. Освен това следва да се има предвид, че атаките на противника с плътни вериги са изключително малко вероятни. Ако все пак има такива атаки, то те могат да бъдат отразени с помощта на автоматични гранатохвъргачки, за които ще стане въпрос малко по-нататък. Целесъобразно е също така да не се влагат усилия за разработка на лафет за тези картечници, тъй като за стационарна стрелба далеч по-подходящи са големокалибрените картечници, смята професор Петков.

При монтирането на картечниците върху бойни машини може да се използват еднократни ленти от изкуствен материал. Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Ако картечницата е с кутии, то те също могат да са за еднократна употреба от изкуствен материал и да са заредени още в заводски условия, тъй като съвременните технологии могат да осигурят дълъг срок на съхранение при далеч по-малка маса на кутията.

Тенденцията за намаляване на масата на картечниците се отнася и за големокалибрените. Последните достижения на конструкторите в някои страни позволяват с големокалибрените картечници да се стреля само от двунога, т.е. отпада необходимостта от носенето или влаченето на тежък и неудобен лафет. Това ще повиши маневреността на разчета на картечницата и ще позволи използването на големокалибрени картечници даже в пеши строй (ред).
Още гениални мисли от корифея - "професор" Shocked
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
ICQ Номер 
Octagon

Регистриран на: 02 Яну 2004
Мнения: 1286
Местожителство: LBPD

МнениеПуснато на: Сря 29 Дек 2004, 16:22    Заглавие:  

Усещам, че май накрая ще стигнем до картечници от изкуствен материал за еднократна употреба....

Я някой да ми обясни какво са това "действия против засада"?

Въобще крайно време беше някой да се замисли по въоръжението и тактиката на пехотата, ама това ли е начинът?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
боец

Регистриран на: 27 Фев 2004
Мнения: 178
Местожителство: софия

МнениеПуснато на: Чет 30 Дек 2004, 10:42    Заглавие:  

".....затворен възел...."
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Едно време едно цигане така викаше :
-Каква е това бе Костадинов?
- Зътвурена рамъ гусуин лийтинант...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
ICQ Номер 
Han Solo
[Moderator]

Регистриран на: 01 Яну 2004
Мнения: 3207
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет 30 Дек 2004, 14:08    Заглавие:  

Цитат:
(напр. "много мек" за снайперистката винтовка и достатъчно твърд и издръжлив за автомата или картечницата)
Тоя човек явно бърка тотално понятията и преди много, ама много много време е държал оръжие в ръка.... аз лично не бих нарекъл спусъка на РПК твърд ама айде нейсе, сравнявайки го с пушка за спортна стрелба или специално настройвана снайперка на ... ами примерно на някой от SAS
_________________
May the Force be with You
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 4 [55 Мнения]   Иди на страница: 1, 2, 3, 4 Следваща
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Оръжейна
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0908s ][ Queries: 13 (0.0106s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker