Private Colleger of transportation
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Никол Шерцингер до Адриана Лима на модно шоу в Берлин (Снимки, видео) · Лидер на Ал Кайда е убит в Либия? · Хайко Маас: Русия и Украйна трябва да намалят напрежението в конфликтите · Пореден протест на "Жълтите жилетки" във Франция · Кипър очаква САЩ да вдигнат оръжейното ембарго срещу страната · Любопитни факти от света на авиацията ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
В момента е: Съб 19 Яну 2019, 11:07
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Океан"
МОРСКА ЛИТЕРАТУРА
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [3 Мнения]  
Автор Съобщение
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Сря 17 Дек 2008, 21:00    Заглавие:  МОРСКА ЛИТЕРАТУРА  

Click to see if image is larger

ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА МОРСКИЯ СУВЕРЕНИТЕТ

През последните десетина години заместник-началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” по учебната и научна част капитан І ранг, професор (от два месеца) д.в.н. Боян Медникаров е сред водещите български изследователи на морската сигурност и безопасност, защитата на морския суверенитет, сложни военни и мултиведомствени системи, техните операции и ефективност. В този кръг на основни научни интереси и техния практико-приложен резонанс той е експерт в различни колективи и проекти на всякакви междуведомствени, институционални органи и нива, активен участник в международни и национални научни форуми, основно с тях е свързано собственото му израстване по образователните и научни степени – „доктор” (1999 г.) и „доктор на науките” (2007 г.). Мащабно и задълбочено развитие на дисертационния му труд е излязлата наскоро монография „Защита на морския суверенитет” – 466 страници, акумулирали информация от 304 единици друга използвана литература на пет езика, 11 схеми, 8 таблици, 16 приложения.
Военно-политически и управленски по своята същност, трудът се основава и на широк правно-организационен фундамент – международни конвенции и регионални споразумения, национални закони, доктрини, правилници и наредби, регионални и национални оперативни документи, ведомствени планове и ръководства дори до най-ниското корабно ниво. Той започва с формулиране на съвременните схващания и теоретичните основи за защита на морския суверенитет (ЗМС), преминава през анализ на променящата се среда за сигурност в Черноморския регион и съответните национални способности, за да достигне до своя научно-приложен апогей – подходи за композиране и развитие на системата за ЗМС. Изследването уважава, но и се отнася критично към „класиката в жанра”, използва цял арсенал от допълващи се методи, впечатлява със своята обхватност и дълбочина, съдържа редица частни научни приноси, пряко, а и „между редовете” посочва слабостите на институциите, свързани с разглеждания негов предмет.
Ако мястото на ЗМС може да се потърси в три, течащи с различна скорост процеса – променяща се среда, догонваща я наука и изоставаща практика, то ролята на монографията като че ли се състои в това да осмисли и анализира първия процес, да развие и издигне втория, за да укори и усъвършенства третия, доколкото може в една твърде сложна система от геополитика, регионални особености, национални обективни възможности и субективен капацитет. Б. Медникаров е свършил своята част – принос към огромната отговорност на държавата, едновременно облагодетелствана и задължавана от притежаването на морски пространства.
Що се отнася до конкретните приноси на изследването, те са в повишаване на нивото и обогатяване на понятийния апарат, разкриване на съществените страни на черноморската среда за сигурност, нейните потенциални предизвикателства, рискове и заплахи, формулирането на сценариите (10 базови и 12 комбинирани) за функциониране на системата за ЗМС, дефинирането на националните способности, адекватни на тази система, синтезирането на основните изисквания, подходи и препоръки за нейното композиране, развитие и ефективно действие.
Монографията има многофункционална приложимост – учебна литература в съответните училища, университети и ВА „Г. С. Раковски”; методология за подготовка, организация и взаимодействие на ВМС с другите институции, имащи отношение към ЗМС; градиво за бъдещи същностни и интердисциплинарни научни изследвания и развойна дейност; настолна книга за десетки кадри по всички етажи на властта, отговорна за националната сигурност в морските пространства. Най-оптимистичното очакване е, че тази категория лесно ще разбере не само всички поуки от типа „думам ти дъще”, но и тези, интелигентно подсказвани с продължението „сещай се снахо”. Дано да се сетят! В своята цялост изследването значително доразвива концептуалната основа за анализ, изграждане и използване на системата за ЗМС на страната в условията на променящата се среда за сигурност. То е обречено да повишава своята актуалност както поради известни отдавна съществуващи проблеми (теоретически, материално-технически, организационни и др.), така и поради неизвестни все още бъдещи негативи, с които икономическата и финансова криза ще усложни и ЗМС.

Валентин ДИМИТРОВ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Сря 17 Дек 2008, 21:12    Заглавие:  

Click to see if image is larger

БЕЛОМОРСКИЯТ ФЛОТ МЕЖДУ ИНТЕРЕСИТЕ И ИЛЮЗИИТЕ

Поредната монография на морския историк и бивш директор на Военноморския музей проф. д-р Вълкан Вълканов е посветена на чувствителния за българското общество „беломорски въпрос” в контекста на двукратно съществуващия, каквото е и заглавието на изследването – „Българският Беломорски флот” – през периодите 1912-1919 и 1941-1944 г. Това става, когато изконните български национални идеали, съвпаднали с конкретната геополитическа архитектура, интересите и волята на Великите сили, резултатите от войни и дипломация, позволяват към територията на държавата ни на два пъти да се присъединят (и загубят) Западна Тракия и прилежащия й бряг на Бяло (на гръцки Егейско) море от устието на река Марица, на изток, до устията на реките Места и Струма, на запад.
Анализирайки предисторията и различни страни във времето на голямата тема за българския беломорски излаз, авторът се съсредоточава по-задълбочено върху необходимостта и реализацията на неговата морско-брегова защита, когато той е факт. Неин инструмент е Българският Беломорски флот (ББФ), разглеждан като резултат от исторически актуалната политическа, икономическа и общовоенна рамка, от тогавашната морска стратегия и тактика, от материално-техническия ресурс и кадрови потенциал, от сложната амалгама на амбиции и героизъм, на заблуди и грешки. Построено на хронологически принцип, повествованието се оттласква от известното от немногобройните предишни публикации по темата, опира се на десетки други извори и източници и търси нова, оригинална фактологическа аргументация на тезите си в съхранени архивни документи – заповеди, рапорти, дневници на бойни действия, доклади и отчети, както и в документираните спомени на последните живи офицери и матроси, служили в ББФ. Всъщност книгата проследява цялата му дейност през всички войни на ХХ век, в които България участва.
Книгата е богато илюстрирана със съдържателно подходящи три „порции” от общо 28 снимки, 5 схеми, 2 рисунки, една карта и едно факсимиле. Авторът ни запознава с неизвестни досега документи от периода на Първата и Втората световна война, отстоява тезата си за положителното отношение на гърците към българското флотско офицерство, за тайнствените съветски посещения в Беломорието през септември-октомври 1944 г., за несъществуващото „Дедеагачко въстание” и пр. по-късни исторически фалшификации. Интересни са приложенията – дневник на бойните действия на ББФ в един отрязък от 24 юни до 10 юли 1913 г., списък на преименуваните през декември 1942 г. 21 български беломорски пристанища, списък на плавателния парк на ББФ, предаден на новите гръцки власти през октомври 1944 г. – общо 40 единици от кораби, през моторни и гребни лодки до последния понтон.
Без да робува на обяснимо ненатрапчиво родолюбие, перото на В. Вълканов не прощава грешките на държавата и институциите по отношение на невралгичния район, но в крайна сметка преследва обективната историческа истина, която търси, както сам пише, между интересите и илюзиите. Книгата ще заинтригува изкушените от историческата тема, особено от беломорско-военноморската й съставляваща през първата половина на ХХ век. Ако за днешните военни моряци ББФ изглежда твърде скромен със семафорно-наблюдателната и пристанищно-конвойната му функции, с бойната дейност на минния полудивизион за миниране на акватории и подстъпи към крайбрежието, с дружината морска пехота за отбрана на островите Тасос и Самотраки, със символичното присъствие в Охридското и Преспанското езера, то близо век по-късно, вече в мирно време, не е ли валиден същия сакрален (риторичен) въпрос – има ли България военен флот, адекватен на нейните интереси и съвременни геополитически и регионални реалности?

Валентин ДИМИТРОВ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Preslav
[Admin]


Регистриран на: 19 Яну 2006
Мнения: 42469

МнениеПуснато на: Сря 03 Юни 2009, 11:52    Заглавие:  

Представиха житието на адм. Ушаков във Варна
в."Народно дело"

Авторът на книгата „Светият и праведен Феодор Ушаков“ Валерий Ганичев, който е и най-големият радетел за канонизирането на великия руски адмирал, пристигна във Варна за премиерата на своя труд, посветен на мореплавателя светец. Пред председателя на Общинския съвет – Варна, Борислав Гуцанов той изрази своята дълбока благодарност за спонсорската роля на местния парламент за издаването на книгата на български. „Победата на адм. Ушаков над турската флота край Калиакра е първото отваряне на прозорец за Русия към Южна Европа“, заяви руският автор, който през тази година за втори път е избран за председател на съюза на писателите на Русия. „Делото на великия руски пълководец разкъсва мълчанието за българския народ, за който тогава знаят само най-тънките познавачи на Изтока“, допълни българският историк проф. Андрей Пантев, който също присъства на представянето на книгата. Канонизирането за светец на адм. Феодор Ушаков е резултат не само от неговите победи по море или безпрецедентната му грижа за матросите под негово командване. То е и заради неговата дълбока вяра и факта, че прекарва последните години от живота си в отшелничество, обясни Валерий Ганичев. По негови думи има случаи, в които молитвата към светеца адмирал е спасявала от смъртна опасност руски ветроходци, а книгата за него, която вече е издадена на български в Русия, ще има четвърто издание, за да може да присъства на борда на всеки кораб на руските ВМС.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [3 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ОБЩА СТАЯ » ОБЩ АРХИВ » "Океан"
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

[ Time: 0.0565s ][ Queries: 12 (0.0033s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker