Private Colleger of transportation  
image
Начало Форум-основен Форум-Модел Криле Океан Океан Dreams Оръжие Криле Ретросалон Нато и България Галерия Новини Поръчай онлайн
Немецкий [летающий танкk штурмовик Henschel Hs 129 · Още 4,4 млрд. лева ще бъдат инвестирани в транспортната ни инфраструктура до 2020 г. · Экспериментальный конвертоплан Vertol VZ-2 (США) · Россия несет крупнейшие потери за время сирийской войны · Colt М1911: самый известный американский пистолет в истории · Какво видяха журналисти, които влязоха в най-съвършената подводницата в света Черната дупка ·

Select Forum Language:

 
Hot topics:
The time now is Thu 23 Mar 2017, 18:16
All times are UTC + 2
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българските поделения и формирования
9-а бронетанкова бригада - Горна Баня
Moderators: Super Flanker, T-72
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 3 [44 Posts]   Goto page: 1, 2, 3 Next
Author Message
Елемаг
[Moderator]


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 27443
Location: София

PostPosted: Mon 23 Jul 2007, 11:36    Post subject:  9-а бронетанкова бригада - Горна Баня  

Cool Cool Cool

Сформираният в началото на миналия месец първи механизиран батальон от състава на 9-а бронетанкова бригада в момента е в процес на бойно сглобяване, съобщи неговият командир подполковник Емил Манев. Той поясни, че през миналата седмица е стартирал етапът "Подготовка на отделението". Тематиката на занятията е отбранителна. Същите се провеждат на приказармения полигон "Кърлежа" и на полигон "Сливница". Целта е бойците да придобият необходимите знания и умения, произтичащи от функциите им в състава на отделението, допълни подполковник Манев.

Провеждането на стрелбите с индивидуалното въоръжение е предвидено през идния месец. Включени са пет подготвителни упражнения, разработени от щаба на батальона. Воините ще усъвършенстват способностите си в стрелба от място и със смяна на огневите позиции.

За същия период са планирани и стрелби с механизираните отделения с въоръжението на бойните машини по появяващи се и движещи се цели на разстояние от 350 до 800 метра от огневия рубеж. От началото до средата на септември с отделенията ще има също бойни стрелби в тактическа обстановка, с което на практика ще бъде финализиран етапът на тяхната подготовка, информира подполковник Манев. До края на годината са предвидени и занятия за бойното сглобяване на взводовете, ротите и батальона, поясни той.

От 1 юни т.г. в батальона са сформирани групи (с общо около 130 военнослужещи и към 30 единици техника) за участие в три модула от състава на бригадата за оказване помощ на населението в регион София и регионите в Югозападна България за ликвидиране на последствията при стихийни бедствия, каза в заключение подполковник Манев.

_________________
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВО НА ВРАГА Е ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
Click to see if image is larger
Да бъдеш добър е лесно. Трудно е да бъдеш справедлив!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
T-72
[Admin]

Joined: 16 Jan 2004
Posts: 9700
Location: Burgas

PostPosted: Sun 29 Jul 2007, 13:47    Post subject:  

Танковете си тръгват от София
Емблематичната Горнобанска бригада се свива до санитарния минимум, част от нея се мести в Банско

Диян Николов

Преди 18 години една реплика взриви политическия живот в България. Заради нея дори президент подаде оставка.
На 14 декември 1989 г. новосъздаденият СДС е окупирал парламента с искането да падне член 1 от конституцията - за водещата роля на БСП. Първият български президентът Петър Младенов изпуска репликата: "По-добре танковете да дойдат". Изречението е записано на камерата на Евгений Михайлов, а службите на МВР дълго време мотаят експертизите за автентичността на записа.
10 януари 1997 г. Парламентът отново е окупиран от симпатизанти на СДС, които искат да падне правителството на Жан Виденов. По радио "Дарик" репортери се включват на живо и пускат информации, че към парламента се движат танкове.
Спокойно. Вече и най-кръвожадният български политик или недобросъвестен генерал няма да има възможност да плаши София с танкове. Просто танковете си тръгват от

9-а бронетанкова бригада,

която е разположена до прекрасните гори на столичния квартал Горна Баня. Поделението с номер 34 340 дълги години е било едно от най-тежките и елитни поделения в страната. Тежестта му идва не само от факта, че бронираната техника е доста тежка, а и защото порталът му се намира на десетина километра от парламента, Министерския съвет и Генералния щаб.
През това лято обаче 9-а бронетанкова бригада ще остане с два батальона и един дивизион по-малко. Редуцирането е в изпълнение на актуализирания план за организационното изграждане на армията ни до 2015 г., казва командирът на горнобанци полк. Димитър Митев. С болка на сърце той признава, че вече в бригадата няма да има на въоръжение от прословутите руски танкове Т-72. В цялата ни армия отдавна бяха снети от въоръжение машините, страшилище за немската армия, Т-55.
На въоръжение в бригадата ще останат десетки броя МТЛБ-та и БТР-ри.
Основната причина за ускоряване процесите на трансформация на съединението от състава на Сухопътните войски е премахването на наборната служба до края на годината.
В началото на следващата година поделението, разположено в полите на Люлин планина, ще бъде реорганизирано в бригаден щаб с два механизирани батальона - единият в сегашния казармен район,

другият - в Банско

По книги това трябва да бъдат до 1000 щата, но те могат и да не бъдат запълнени. Шест месеца преди края на професионализацията в бригадата има едва 30% кадрови бойци. Непрекъснато се правят конкурси, но няма желаещи, тъй като условията са тежки, а заплащането е много ниско, пояснява командирът.
В момента материално-отчетните лица и командирите на закриващите се подразделения извършват инвентаризация, сдават излишните имущества в складовата база на поделението, подготвят техниката за сдаване, каза полковник Митев.
Дейностите по сглобяването на механизирания батальон ще започнат в средата на юли. Преди това ще бъдат проведени едноседмични учебно-методически сборове с командирите на взводове и роти и командирите на отделения. Бойното сглобяване на батальона ще се осъществи до края на годината с тактико-строеви занятия. За командир на батальона е предложен досегашният командир на 1-ви танков батальон в Горна баня подполк. Емил Манев. Под командването на бригадния щаб ще остане и механизираният батальон в Банско с командир подполк. Васил Челенков.
С темповете на модернизация обаче армията ни изпревари отдавна "План 2015". В момента вървят консултации за нови реорганизации, свивания и закривания на цели поделения. Военни експерти не изключват следващите години да се стигне до закриването на бригадата в Горна баня.
Така Сухопътните войски ще се сведат основно до три бригади - в Карлово, Казанлък и Стара Загора. Във всяка вероятно ще има по един танков батальон, предположиха офицери.
Пръв Бойко Ноев като военен министър в кабинета на Костов обяви, че има план танковото поделение в полите на Люлин да се изнесе извън столицата. Тогава се заговори, че

известна автомобилна компания е хвърлил око

на казармения район, строен от германците през 1943 г. По-късно тук се дислоцира школата за запасни офицери и столичният бронетанков полк.
Напоследък поделението стана отново известно с факта, че се заговори, че кметът на София Бойко Борисов иска обходният път на Княжево да мине през част от поделението. Първоначалният проект дори е предвиждал трасето да минава през част от учебните полета.
От ГЩ тогава са направили предложение до министъра на отбраната да не съгласува предложения проект. Военните обаче са се съгласили пътят да мине до оградата и да бъде унищожен полигонът за стрелба с пистолет. Всичко това се намира около местността, която местните наричат "Домус дере". От другата страна на дерето се виждат вече множество нови къщи.
Заради тежкия терен пък общината предвижда изграждането на инженерни съоръжения за укрепване на трасето и за обезопасяване на оградите на поделението. Едно от условията на военните е да общината със свой средства да построи ново стрелбище.
Преди години казармата в Княжево се "прослави" с епидемия от хепатит през пролетта на 2001 г., предизвикана от лошата канализация. Тогава бойците се бяха разболели от това, че фекални води навлезли в питейните водопроводи. МО отпусна 6 млн. лв. за подмяна на 2.5 км водопроводната мрежа. Изготвена бе и програма за ремонти и ново строителство за 66,602 млн. лв. Три от корпусите в района вече са ремонтирани по натовските стандарти.
Никой от Генералния щаб не пожела да каже какъв е целият терен на бригадата заедно с прилежащите полигони. Сигурно е, че са над 50 декара. И то имоти все в хубава местност. През която в съвсем скоро време ще бъде прокаран и важен натоварен път. Това предполага много апетити от страна на бизнеса към имотите на иначе умиращото поделение

Източник: http://www.segabg.com/

_________________
Кръвта вода не става!!!
Back to top
View user's profile Send private message 
ICQ Number 
herr_niemand


Joined: 01 Sep 2007
Posts: 45
Location: Sofia - Pazardjik

PostPosted: Sat 01 Sep 2007, 20:54    Post subject:  

А аз се надявах бригадата да стане дивизия ... със 100тина Т-72 и 200 Леопард-2. Уви няма да е сега ... не близките десетилетия.

Слаба икономика слаба армия Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
прр1

Joined: 12 Feb 2005
Posts: 996
Location: В. Търново

PostPosted: Sun 02 Sep 2007, 18:02    Post subject:  

Уважаеми съфорумецо herr_niemand, като бивш служещ в това елитно танково съединение на БА (т.е. БСТПСГ - Бил Съм Там Правил Съм Го) е добре да те светна нещо - в 9 тбр, в последствие 9 бртбр имаше над 180 танка Т-72 от различни модификации. Т.е. колкото нормална танкова дивизия в някои други армии! Защо е така - друг път! И това само т. нар. "първи комплект". А относно 200 бр. "Лео" 2 - виж прочети нещо тук във форума, вземи и се разходи около района на 9 бригада, виж ГАРАТА и тогава пиши. Щото тоз твоя пост е откровенна глупост. Не се заяждам. Ако нещо не знаеш - питай. В това няма нищо срамно. Всичко най-добро! Very Happy
_________________
Ако командира не може да прекрати безобразието, то той трябва да го оглави!
Back to top
View user's profile Send private message 
Бай Ганьо


Joined: 17 Feb 2005
Posts: 4475

PostPosted: Sun 02 Sep 2007, 18:12    Post subject:  

Мнението е изтрито по желание на потребителя.
_________________
Не ви е срам! Ще ми се тунквате тука!
Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message 
herr_niemand


Joined: 01 Sep 2007
Posts: 45
Location: Sofia - Pazardjik

PostPosted: Tue 04 Sep 2007, 12:04    Post subject:  

прр1 wrote:
Уважаеми съфорумецо herr_niemand, като бивш служещ в това елитно танково съединение на БА (т.е. БСТПСГ - Бил Съм Там Правил Съм Го) е добре да те светна нещо - в 9 тбр, в последствие 9 бртбр имаше над 180 танка Т-72 от различни модификации. Т.е. колкото нормална танкова дивизия в някои други армии! Защо е така - друг път! И това само т. нар. "първи комплект". А относно 200 бр. "Лео" 2 - виж прочети нещо тук във форума, вземи и се разходи около района на 9 бригада, виж ГАРАТА и тогава пиши. Щото тоз твоя пост е откровенна глупост. Не се заяждам. Ако нещо не знаеш - питай. В това няма нищо срамно. Всичко най-добро! Very Happy


Тва да се разходя и да разгледам не го разбрах ... освен да казваш че парички няма ... ама де да знам.
За бройката - аз доста се изненадах като по Дискавъри казаха че едната американска танкова дивизия настъпвала в Ирак е била със 240 танка. А знам че при нас в 2 бригади има 560 (400). Ама не знам ква е системата в армията ...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Бай Ганьо


Joined: 17 Feb 2005
Posts: 4475

PostPosted: Tue 04 Sep 2007, 13:16    Post subject:  

Мнението е изтрито по желание на потребителя.
_________________
Не ви е срам! Ще ми се тунквате тука!
Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message 
herr_niemand


Joined: 01 Sep 2007
Posts: 45
Location: Sofia - Pazardjik

PostPosted: Wed 05 Sep 2007, 15:25    Post subject:  

Бай Ганьо wrote:
herr_niemand wrote:

Тва да се разходя и да разгледам не го разбрах...


Ами помъчи се да го разбереш - то е едно от основните пояснения за това защо към момента не е гот да се вкарват в Горна Баня Леопарди. Не напразно ПРР1 ти споменава ГАРАТА. Просто се разходи до там, застани на едно място, огледай се около себе си и си представи как товариш/разтоварваш и транспортираш Лео по съществуващата инфраструктура. И ще разбереш за какво иде реч.
А за да има над какво да поразмишляваш, ето малко цифри:

Така желаният ЛЕОПАРД-2: (давам усреднени данни за различните модификации)
Бойна маса - 55 тона. Ако е 2А6 отиваме на 62 тона. Ако го качиш на трайлер, тежестта става немислима за нашите пътища, мостове, жп линии и т.н. и т.н. За типа почви в нашата страна въобще не ми се отваря дума.
Дължина с оръдието - 9,74 метра
Широчина с екраните - 3,7 метра (тук опираме до широчината на товарните платформи, на тунелите, на мостовете, на колея на черните пътища, на разстоянието между дърветата в горите, на просеките... и до още цяла купчина "дреболии" от които е побеляла не една глава)
Височина - 2,49 метра

Сега разбираш ли защо не става някоя сутрин да се събудиш и да си кажеш: "Абе що не взема да въоръжа армията с Леопард или Абрамс?"


Честно казано това не ми се изглежда като реална причина. Т-72ките на са мн по-леки/малки.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
прр1

Joined: 12 Feb 2005
Posts: 996
Location: В. Търново

PostPosted: Wed 05 Sep 2007, 16:13    Post subject:  

Уважаеми herr_niemand, наистина не обичам да се заяждам (справка - Търновската част на форума - пие се както си трябва!) ама все пак чети това, което са ти постнали хорицата - Бай ти Ганьо е танкист. През животеца му се е случвало да товари/разтоварва танк от ЖП платформи и трейлери, аз съм правил същата операция с недоносчето БМП-23 на спомената гаричка. Основният път за изнасяне от района беше през "Домуза". Вземи си една рулетчица 5м. пък попремери. То не от добър живот Енергото сменяше стълбове в Горна Баня (тук има кой да си го запише като победа Laughing ) А относно разликата в теглото - 42 тона далеч не са 55. От мен да го знаеш. И един малък "детайл - "леко кален танк" е средно с 2-3 ТОНА по-тежък от каталожните данни. И ако Т-72 може да се вдигне с 50 тонен кран със стрела (лично съм го виждал) с "паяк" то за тоз туч "Л"2 ти трябва портален кран. Понеже явно имаш нет що не вземеш да влезеш в някой сайт за пътно строителство и да видиш допустимите натоварвания върху настилките на различните видове пътища? И защо да не посмяташ тук във форума колко тежи композицията - Влекач + трейлер + танк. Сложи си различни варианти - "чист "баластен"" влекач с ремарке, седлови влекач с обикновен полуприцеп, седлови влекач с активен полуприцеп, ремарке тип "платформа", ремарке с подвижни предни и задни оси. И да постнеш минималните радиуси на завоя на таз композиция. Само едно "жокерче" - ширината на пътното платно, без другите елементи на пътя в Б-я и 3 м. А има и такъв тактически норматив - колко човека и за колко време товарят танк на ... и на самолет включително. А в същност колко души поставят/слагат екраните на "Л"2 и има ли го този инструмент в щатният ЗИП на танка?
_________________
Ако командира не може да прекрати безобразието, то той трябва да го оглави!
Back to top
View user's profile Send private message 
Бай Ганьо


Joined: 17 Feb 2005
Posts: 4475

PostPosted: Wed 05 Sep 2007, 17:23    Post subject:  

Мнението е изтрито по желание на потребителя.
_________________
Не ви е срам! Ще ми се тунквате тука!
Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message 
herr_niemand


Joined: 01 Sep 2007
Posts: 45
Location: Sofia - Pazardjik

PostPosted: Wed 05 Sep 2007, 18:55    Post subject:  

Модернизират жп гарите в София и Пловдив:

http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=9967

Да поръчваме направо Леопардите Very Happy Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Бай Ганьо


Joined: 17 Feb 2005
Posts: 4475

PostPosted: Wed 05 Sep 2007, 19:59    Post subject:  

Мнението е изтрито по желание на потребителя.
_________________
Не ви е срам! Ще ми се тунквате тука!
Click to see if image is larger
Back to top
View user's profile Send private message 
Sea Dog
[Moderator]


Joined: 10 Dec 2005
Posts: 3529
Location: Варна

PostPosted: Wed 05 Sep 2007, 20:11    Post subject:  

Бай Ганьо wrote:
....Странно защо тя не предложи сбирката да е в читалище или библиотека а в кръчма Laughing


Аз само да предположа........защото ще се просвещавате с "История на Винпром" ,а тя трудно се намирала в читалищата,докато по кръчмите все още се мяркал по мякой и друг "том" Rolling Eyes

_________________
Снимки - http://niki-zlatev.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website 
herr_niemand


Joined: 01 Sep 2007
Posts: 45
Location: Sofia - Pazardjik

PostPosted: Thu 06 Sep 2007, 11:27    Post subject:  

Добре то се е видяло, че няма политическа и обществена воля за нови танкове ... било то и най-добрите (и хвалените) в момента.

Малко искам да променя темата. Имате ли няква история, структура и всякаква информация за 9-та бригада ??? А и за която и да е друга бригада в армията (макар и закрита). Има един такъв опит видях да се качи във википедия инфо за БГ-авиобазите. Аз искам да направим същото и за бригадите (като вклучим и по възможност 1-2-3 снимки). Ако имате такова инфо, но не ви се занимава - хвърлето го насам, аз ще го преведа и кача. Ако ви се занимава - супер Very Happy Very Happy Very Happy

И да се върна на темата. Да речем че има пари за танкове и изведнъж се реши че са мн важни за армията (а те според мен са). Какви бихте избрали вие ???
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail 
Flanker


Joined: 19 Jan 2004
Posts: 1793

PostPosted: Thu 06 Sep 2007, 11:34    Post subject:  

T-80U/Bars s dizel...
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 3 [44 Posts]   Goto page: 1, 2, 3 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » ОРЪЖЕЕН ФОРУМ » Българските поделения и формирования
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

[ Time: 0.4859s ][ Queries: 12 (0.0030s) ][ Debug on ]

 
Copyright ©2006-2012 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved. support@airgroup2000.com

eXTReMe Tracker